Connect with us

Konserter

Fra heavy joik til myrull for øret

Published

on


(pressefoto)

Saken nedenfor er skrevet av Tove Andersson

Under Nordkapp Filmfestival medio september, ble samisk film og kultur presentert gjennom film og musikk. Kraftvokalisten Kai Somby, kjent fra heavyrockbandet Intrigue – et samisk band grunnlagt i 1989 – var den største overraskelsen. Det er en noe ubehagelig kjensgjerning at kunnskapen om samisk musikk-kultur strekker seg til Mari Boine og begrepet verdensmusikk, nesten som et samlebegrep gir sjangeren økt status.
På Nordkapp Filmfestival presenterte Kai Somby bandet Àja, kraftfull joik mot et bakteppe av vakre naturbilder av John Henrik Guttorm, av saksofon, av elektronika og suggerende rytmer som griper tak i tilhøreren og strekker seg over landegrenser. Den som har sett myrullen vaie i vinden på Finnmarksvidda, føler instinktivt at heavyjoik og natur er to sider av samme sak. Kanskje en observasjon fra en nybegynner som publikum på en konsert med joik, men like fullt en legitim følelse.
 
Noen kjenner til Ája fra God Morgen Norge, Hurtigruten minutt for minutt eller Nitimen i 2013 da de spilte fra plata med samme navn som bandet. Àja: det samiske ordet for bekk/kilde, musikken som sildrer som en uopphørlig kraft. Joiken blir kalt DNAet i musikken. 
Det er fascinerende hvor godt en hardrocka stemme flyter inn i landskapet den suggerende musikken skaper. Låter som «Black Flame», «Spirits Call» og «Orbina» trekker tilhøreren inn i noe som gir assosiasjoner til en meditativ tilstand. Det er vakkert, det er skremmende; bassen kryper opp fra gulvet og tar bolig i tilhøreren.
Saksofonisten Harald Devold er kjent fra storbandet Oslo Groove Company som fikk Spellemannsprisen i 1990. Han har samarbeidet med musikere som Angélique Kidjo, Morten Abel, Jørn Hoel og Frode Alnæs. Devold hyret for øvrig Somby for å spille kirkekonserter med salmer i 2005. Roger Ludvigsen på gitar er kjent fra Mari Boines band mens rytmen ble satt av Joakim Nordin fra KORK. Et uslåelig lag. 
Somby har uttalt til Altaposten at han er åpen og har kontakt med publikum på scenen med Intrigue, mens det er helt motsatt med Ája. «Der kan jeg gjerne lukke øynene og være i min egen verden», sier vokalisten.
EP-en ble utgitt mars 2013: Her kan man få tak i musikken digitalt
#RMROCK #RMFOLK #RMKONSERTER

Continue Reading
Advertisement