Connect with us

Musikk

Original Whitesnake-gitarist Bernie Marsden er død 72 år gammel

Published

on

Photo credit: Paul Bergen/ Mascot Label Group - Bernie Marsden

Bernies Marsden bortgang ble bekreftet av familien hans i et innlegg på sosiale medier tidligere i dag: – «På vegne av familien hans, er det med dyp sorg vi kunngjør Bernie Marsdens død. Bernie døde fredelig torsdag kveld med sin kone, Fran, og døtrene, Charlotte og Olivia, ved sin side. Bernie mistet aldri lidenskapen for musikk, han skrev og spilte inn nye sanger til slutten.»

Whitesnake vokalist David Coverdale skriver følgende om sin tidligere bandkamerat:

Bernie Marsden var en engelsk rock- og bluesgitarist født i Buckingham, England. Han var en profesjonell musiker siden 1972 og er først og fremst kjent for sitt arbeid med Whitesnake etter å ha skrevet eller co-skrevet mange av gruppens hitlåter, spesielt hitlåten «Here I Go Again».

Bernie er også kjent som en av de største rock- og bluesgitaristene gjennom tidene. Etter et par tidlige ungdomsband dannet han Skinny Cat i en alder av 17, og skaffet seg en sterk lokal tilhengerskare. Ble profesjonell med UFO i 1972. Hans tilhengerskare fortsatte å vokse over hele Europa. Forlater UFO for å bli med i Glenn Cornicks Wild Turkey i 1973, turnerte Storbritannia og Europa og gjorde sine første BBC-innspillinger. Han ble «headhuntet» av ikke mindre enn den legendariske trommeslageren Cozy Powell til å være med i det nye bandet hans Hammer, serien inkluderte Deep Purples Don Airey. Hammer varte ikke lenge, og spilte bare inn en topp ti-hit for Mickie Mosts RAK Label, og en beryktet UK-turné med Suzi Quattro. Babe Ruth var den neste, og laget to album for Capitol Records. Cozy Powell anbefalte ham for den nye Paice Ashton Lord-gruppen i 1977. Med Deep Purple-grunnleggerne Ian Paice og Jon Lord. En klassisk innspilling resulterte i albumet «Malice in Wonderland» før det ble slutt.

Bernies neste spillejobb skulle være hans karriereavgjørende øyeblikk – å bli med og danne Whitesnake med David Coverdale.

Det hadde vært en mulighet for «å leke» med guttehelten hans Paul McCartney og Wings, men mens han ventet møtte han David Coverdale, og resten er historie …

Bernie spilte på den første EPen, de fem første albumene og et livealbum: «Snakebite» (1978), «Trouble» (1978), «Lovehunter» (1979), «Ready & Willing» (1980), «Live In The Heart Of The City» (1980), «Come An’ Get It» (1981) og «Saints & Sinners». Det ble også tid til to soloalbum, «And About Time Too» som var topp ti i Japan. Oppfølgingen var «Look At Me Now».

Etter å ha forlatt Whitesnake i 1981, dannet Marsden Alaska, laget to album på 1980-tallet, og dannet kort MGM med Neil Murray og Mel Galley. Det bandet inkluderte også Toto-vokalist Bobby Kimball. Inn på 1990-tallet fulgte forskjellige versjoner av Whitesnake-basert musikk, «Company of Snakes and M3» produserte et par album. Bernie ble deretter soloartist og produserte flere CD-album, den kritikerroste «Green and Blues» i 1996 etterfulgt av «Big Boy Blue, Stacks, Bernie Plays Rory«.

Sweden Rock Festival i 2011 spilte Bernie Marsden med Whitesnake for første gang siden 1981, og ble dermed det eneste originale medlemmet av Whitesnake som spilte med en senere line-up, dette har skjedd mange ganger siden Sverige.

Det ble produsert to Bernie Marsden-godkjente gitarer for en periode i 2015, en PRS Bernie Marsden-gitar, og det legendariske Gibson-selskapet laget et svært begrenset opplag av hans ikoniske 1959 Gibson Les Paul Standard, kjent universelt som «The Beast». Et begrenset opplag på 300 ble utsolgt veldig raskt. Bernie eier nummer 1. Den originale gitaren ble pensjonert, men «The Beast» ble brukt på utvalgte konserter. En gitar spilt av bl.a. Joe Bonamassa, Warren Haynes og Jared Nicholls.

Etter mange år selv å ha produsert musikken sin signerte han en ny platekontrakt med Mascot Provogue Records i Holland, og laget «Shine» i Abbey Road Studios i London. Albumet, utgitt i 2014, inneholder gjesteopptredener fra David Coverdale og Joe Bonamassa. Han har også produsert en bluesdokumentar, «A Day in the Delta», filmet i Mississippi.

Tidlig i 2017 publiserte Bernie selvbiografien sin, «Where’s My Guitar: On the Tourbus with the Snakeman» til stor anerkjennelse fra fansen. Boken dekker Bernies musikalske reise med humor og ærlighet og inneholder mange private, usette bilder fra karrieren hans.

Utenom å lage plater har Bernie spilt med noen av tidenes største rock and roll-musikere. Spiller sammen med Robert Plant, Paul Weller, Jon Lord, Gary Moore, og er en del av Ringo Starr Band, Cozy Powell, Rory Gallagher, Jack Bruce, Warren Haynes, Joe Bonamassa.

Rest In Peace mr. Marsden

Del gjerne dine kommentarer

Skriv dine kommentarer og del gjerne bilder/ filmklipp på Rockman facebook tilhengerside (her)