Connect with us

Rock

Ny serie: Tidenes mest inspirerende låter!

Published

on

Populær musikkhistorien består av en lang rekke spennende elementer og hendelser. Som all annen historie så er det svært spennende å gå tilbake i tid for å se nærmere på hendelser som har bidratt til at historie skrives. Når det gjelder innenfor musikk så er det spesielt låtkomposisjoner, tekster, konsertarrangementer og artistens fremførelse som spesielt bidrar å skape musikkhistorie. I mange tilfeller finner man enkeltlåter som har hatt enorm stor betydning for å inspirere både andre artister og lyttere. Låter som har inspirert så sterkt at man med rette kan kalle disse låter nærmest udødelige. Artister som med stor inspirasjon fremfører sin egen coverversjon av låta eller tar med seg deler av arrangementet som inspirasjon til å lage sin egen låt og videreutvikle dette med nye spennende elementer.

I vår nye serie skal vi se nærmere på slike unike låter og samtidig forsøke å gi litt spennende dybdeinformasjon og historikk omkring disse. Først ut i denne serien har vi valgt låta «I`d Rather Go Blind» som her blir fremført av den legendariske amerikanske singer-songwriter Etta James som ble født 25. January, 1938 og som døde 20. January, 2012, 78 år gammel.

Låta er skrevet av Ellington Jordan, Billy Foster og Etta James og ble første gang utgitt som b-side på Etta James singel «Tell Mama» og album med samme tittel Sistnevnte er ikke kreditert som låtskriver på singel eller albumutgivelsen «Tell Mama» som ble innspilt i 1967 på det legendariske Fames Studios (Florence Alabama Music Enterprises) i Alabama, USA og utgitt i 1968. Etta James er ikke kreditert som låtskriver av «I`d Rather Go Blind» på hverken singel eller albumutgivelse. Hun skriver i sin selvbiografi Rage To Survive at hun hørte sangen skissert av vennen Ellington «Fugi» Jordan da hun besøkte ham i fengsel. Hun skrev resten av sangen med Jordan, men av skattemessige årsaker gav hun låtskriverkreditt på låta til Billy Foster som var hennes partner og vokalist i bandet The Medallions på den tiden.

Tekst:
Something told me it was over

When I saw you and her talkin’

Something deep down in my soul said, ‘Cry, girl’

When I saw you and that girl walkin’ out

Whoo, I would rather, I would rather go blind, boy

Than to see you walk away from me, child, no

Whoo, so you see, I love you so much

That I don’t wanna watch you leave me, baby

Most of all, I just don’t, I just don’t wanna be free, no

Whoo, whoo, I was just, I was just, I was just

Sittin here thinkin’, of your kiss and your warm embrace, yeah

When the reflection in the glass that I held to my lips now, baby

Revealed the tears that was on my face, yeah

Whoo and baby, baby, I’d rather, I’d rather be blind, boy

Than to see you walk away, see you walk away from me, yeah

Whoo, baby, baby, baby, I’d rather be blind boy

[Fade out:] Baby, baby, baby…

Låta «I`d Rather Go Blind» kom i første omgang i «skyggen» av hennes megahit fra samme album «Tell Mama». Det var først senere at låta ble en av hennes virkelige store signaturlåter. Låta har en enorm sterk emosjonell og høy poetisk kvalitet som gjennom Etta James fantastiske fremførelse av ren nytelse gir deg gåsehud og nakkehår som reiser seg.

En låt som også har inspirert en lang rekke artister der mange også i ren takknemlighet har fremført sine coverversjoner. Gode eksempler på dette er bl.a. Beth Hart & Jeff Beck:

Flere gode eksempler: Beyonce ( se hennes fremførelse her > ), Derek Trucks & Susan Tedeschi, Warren Haynes ( se deres fremførelse her > ), Playing For Change ( se deres fremførelse her > ), Hannah Barrett fra The X-factor UK ( se hennes fremførelse her > ), Koko Taylor ( hør hennes fremførelse her > ), Chicken Shack ( hør deres fremførelse her > ), Dana Fuchs ( se hennes fremførelse her > ), Rod Stewart m/The Faces & Keith Richards ( se deres fremførelse her > ).

Følg med på Rockman fremover for flere låtomtaler i serien tidenes mest inspirerende låter og andre spennende musikknyheter!

Har du gode forslag som du mener fortjener å bli omtalt i serien tidenes mest inspirerende låter? Skriv navn på låt(er) og artist(er) i kommentarfeltet nedenfor eller send oss en mail: rockman@rockman.no.

Sjekk også ut den fete oversikten Tidenes Beste Albumutgivelser og spennende albumnyheter: trykk her

#RMBLUES #RMJAZZ #RMR&B 

Continue Reading
Advertisement