Connect with us

Musikk

Medlem av det legendariske norske rockebandet Saft, Ove Thue er død

Published

on

Foto: Skjermdump fra filmen om Ragnarock 73` og opptreden Saft med Ove Thue (bilde) med tidligere tillatelse fra produsent Arne Philip Fraas

Den tidligere Saft-vokalist og komponist bak flere kjente Brann-sanger, Ove Thue (70), er iflg. VG død etter mange år med sykdom. Vokalist, gitarist, komponist og revyforfatteren ble født 23.8.1951 i Bergen. Han startet sin karriere i 1966 som gitarist og vokalist i bergensbandet Neither Nor sammen med broren Trygve. I 1970 hadde han en fremtredende rolle i musikalen Hår på Den Nationale Scene i Bergen. Det krusete håret hans ble dessuten brukt på plakaten til teaterstykket, og senere ble hårmanken det visuelle varemerket til rockebandet Saft som beskrevet på Rockipedia, og som han var med å starte i 1970 og holdt på til 1974.

Saft hadde sitt stor gjennomslag med låta «People In Motion» som ble utgitt i 1971:

Sangen er skrevet av bandets vokalist Ove Thue. Låta lå 14 uker på VG-lista i 1971–1972, med nummer fire som beste plassering. Låta er utvilsomt en av bandets mest kjente sanger og er i senere tid blitt covret av andre artister som blant annet CC Cowboys og brukt i film og reklame som bl.a. De blå ulvene (1993), Den siste revejakta (2008) og Kong Curling (2011)

I vår tidligere publiserte omtale om den legendariske Ragnarock festivalen og dokumentarfilmen om festivalen der vi intervjuet grunnlegger og produsent Arne Philip Fraas, omtales også hans samarbeid med Saft både før og under og etter festivalen.

17. juni 1973 ble en merkedag for en viktig kulturhistorisk begivenhet innenfor norsk film og musikk. Dette var dagen da den nå legendariske Ragnarockfestivalen ble gjennomført med stor suksess og samlet over 30 000 musikkglade ungdom som kom for å oppleve store norske og utenlandske artister live, under åpen himmel ved Besserudtjernet i Holmenkollen, Oslo. Ragnarockfestivalen sammen med Kalvøyfestivalen og Hortensfestivalen skulle vise seg i ettertid dermed å bli den indirekte inspirasjonskilden til dagens norske musikkfestivaler.

I 1971 får bergenseren Arne Philip nok av USA og velger å flytte hjem igjen til Norge der han etter hvert arbeidet med ulike oppdrag for Teamfilm. På dette tidspunkt hadde også rockegruppa Saft med bl.a. brødrene Thue fra Bergen kjempesuksess i Norge med låta «People In Motion». Arne Philip fikk i oppdrag av plateselskapet Polydor ved direktør Totto Johannesen å lage en film om bergensgruppa Saft. Arne Philip`s kreativitet endte med at han tok med seg Saftmedlemmene til Sogn & Fjordane og produserte filmen som etter hvert fikk tittel «Sognesaft»

Kanskje også Norges aller første musikkvideo?

I 1973 får Arne Philip i oppdrag av Centralfilm i forbindelse med selskapets fokus på innovasjon å komme opp med noen spennende idèer. Hans sterke opplevelse med The Beatles og senere spennende samarbeid med rockegruppa Saft kan nok med rette få skylden for hans idè om å filme og gjennomføre en musikkfestival. Woodstockfestivalen har nok også «surret rundt» i hans kreative hode. Det ble bestemt at artistprogrammet skulle inneholde en kombinasjon av kjente norske og utenlandske artister. Arne Philip fikk bruk for sine gode kontakter der han bl.a. også forsøkte å få booket bandet Procol Harum. Disse ønsket å komme, men var dessverre allerede booket til et annet arrangement på samme tidspunkt som Ragnarock. Etterhvert ble den endelige lineup for festivalen bestående av: SaftSigbjørn Bernhoft OsaHvalsøspillemændene (DK), Merit Hemmingson (SE), PrudenceCulpeper`s Orchard (DK), The Savage Rose (DK), Splash (SE), Skin Alley (UK), Mungo Jerry (UK), The Pretty Things (UK), Burken och Rockfolket (SE), Popol VuhAunt Mary.

Les hele historien her: Ragnarock 73` – Da Woodstock festivalen kom til Norge!

Del gjerne dine konsert og musikkminner fra Ove Thue og bl.a. rockebandet Saft

Del dine kommentarer på Rockman facebook tilhengerside