Connect with us

Musikk

Joachim «Jokke» Nielsen 50th anniversary!

Published

on

Foto: Tegning av Christopher Nielsen (bror til Joachim "Jokke" Nielsen)

I år, nærmere bestemt 8. september, ville den legendariske norske rockeartisten Joachim «Jokke» Nielsen fylt 50 år!


Gitarist, pianist, vokalist og komponist Joachim «Jokke» Nielsen døde dessverre kun 36 år gammel.

I løpet av 90-tallet økte bruken av rusmidler og narkotiske stoffer. Han var flere ganger innlagt på avrusingsklinikker for sin heroinavhengighet. Det beskrives i «Bestevenner» fra 1997 at han hadde sluttet med heroin – han «vendte hjem til Kong Alkohol». På permisjon fra Tyrilikollektivet for å lage et nytt album døde han av en overdose heroin hjemme hos en venn den 17. oktober 2000.

Oslo rockeren dannet i november 1982 bandet Jokke & Valentinerne som i tillegg til Jokke den første tiden besto av May Irene Aasen (trommer), Lars Lothe (sang), Christian Ellingsgaard (bass) og Trygve Johansen (piano). I løpet av våren 1983 ble de to sistnevnte erstattet av Josef Lanti på bass og at Jokke selv tok over som hovedvokalist. Senere samme år forsvant også Lothe og trioformatet var dermed et faktum. I 1984 ble Josef Lanti erstattet av Håkon Torgersen på bass og det er nettopp denne trioen som først og fremst blir identifisert med bandet Jokke & Valentinerne. Høsten 1990 ble Håkon Torgersen erstattet med Petter Taranger (Petter Pogo). Nevnes bør også Waldmar Hepstein (født Tor Lier) som var assosiert medlem av bandet.

Jokke & Valentinerne har utgitt en rekke legendariske album som deres debutalbum «Alt Kan Repareres» (1986),  «Et Hundeliv» (1987), «III» (1990), «Frelst» (1991) og «Alt Kan Repareres» (1994). Sistnevnte var bandets avskjedsalbum etter at de besluttet å oppløse bandet samme år.

Joachim «Jokke» Nielsen gikk videre solo der han utgav sitt soloalbum «Nykter» i 1996 med god hjelp av bandet Backstreet Girls.

I 1997 dannet Jokke bandet The Tourettes, en slags videreføring av Jokke & Valentinerne. I tillegg til Jokke selv var det kun Petter Pogo (gitar) som har spilt i begge band. Med i bandet som deltok på deres første album «Trygge Oslo» som ble utgitt i 1997 var også Jørgen Wang (bass) og Ola Snortheim (trommer). På deres neste albumutgivelse «Billig Lykke» (1999) var Petter Pogo byttet ut med Petter Baarlie (gitarer) og Ola Snortheim ble byttet ut med Runar «Kula» Johannessen (trommer).

Bandet var i full gang med sitt tredje album når det da dessverre dypt tragisk skjedde at Jokke natt til 17. oktober død av overdose.

50 års jubileum og utgivelse av unik jubileums box!

Den 8. september vil det bli gjennomført en unik feiring av Jokkes 50 års jubileum på Rockefeller. Samtidig blir det også utgitt en unik Jokke samleboks som har fått tittel «Stopp! (Siste skive fra graven)».

De siste årene har JEPS (Jokkes eget plateselskap) og Nasjonalbiblioteket samarbeidet tett om å sikre timevis av uutgitt musikk fra hele Joachim Nielsens karriere. Prosjektet har blitt en realitet ved hjelp av kronerulling fra fansen og det er en fantastisk hyllest til Jokke som ser dagens lys på det som ville vært hans 50årsdag den 8 september. Prosjektlederne Øivind Hagen og Børt Erik Skræi har på vegne av JEPS stått i spissen for innsamlingen av materialet. – Jubileumsprosjektet startet i 2010, forteller Øivind Hagen.
«Vi visste at det fantes kassetter, lydbånd, filmopptak og annet materiale av Joachim Nielsen i privat eie og fryktet at det ville forsvinne eller bli ødelagt. Prosjektets ønske har vært å samle og digitalisere materialet slik at Joachim Nielsens musikalske arv skal være trygt bevart og tilgjengelig i fremtiden. Med god hjelp av fans, samlere, familie og medmusikanter har prosjektet lykkes i å samle inn rundt 700 sanger, timevis med videoopptak, flere håndskrevne tekster og andre objekter, som med uvurderlig hjelp av Nasjonalbiblioteket nå blir digitalisert og tatt vare på. Det beste og det mest interessante av det innsamlede materialet vil bli utgitt i jubileumsboksen STOPP! (siste skive fra graven)»
Se også programmet Ettermiddagen på TV2 der prosjektet blir omtalt med intervju av bl.a. May-Irene Aasen, Håkon Torgersen >
STOPP! Består av 3LP (180 gram) med tilsammen 41 tidligere uutgitte spor, fra 78-99, både solo, med Valentinerne og med Tourettes. I tillegg til vinyl blir det dobbel cd (samme musikk som på lp) og også dvd med musikkvideoer og eksklusive konsertopptak og ikke minst et fyldig hefte med bilder av konsertplakater, flyere, anekdoter, bilder og selvsagt tegneserier signert Christopher Nielsen. Albumboksen blir utgitt via plateselskapet BigDipper (Jokkes eget plateselskap) og kan forhåndsbestilles hos disse:
trykk her >

Grunnlegger, eier, utgavesjef og redaktør for musikkmagasinet Rockman.no - E-mail: knuteirik@rockman.no