Connect with us

Musikkfestivaler

Her er de første Øya-artister 2016

Published

on


(pressebilde for artisten Aurora)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

De åtte første artistene til neste års Øyafestival som skal spille i Tøyenparken er nå klare og flere navn skal i følge festivalen slippes allerede i neste uke.

AURORA

AURORA har stått for et av årets aller største gjennombrudd. Låten Running With The Wolves har gått jevnlig på radio i sommer og høst. Etter nyttår kommer debutalbumet, som det er knytta enorme forventninger til. Konserten på Øya blir den første i Oslo etter plateslippet. AURORA begynner å få et virkelig stort publikum, som vi tror kommer til å vokse ytterligere fram mot hennes konsert på vår største scene i august, sier festivalen

Nå i høst har hun gjort inntrykk i flere internasjonale musikkmedier og på de britiske salgslistene, med sin cover av Oasis`s Half The World Away. Hun har nettopp spilt på det anerkjente Brixton Academy, som oppvarming for Of Monsters And Men. Hun har nå platekontrakt med legendariske Decca, og har allerede rukket å få skryt og anerkjennelse i The Guardian, NME, Gigwise, The Independent og flere. Platekontrakt undertegnet hun faktisk backstage på Øyafestivalen, etter sin konsert i Tøyenparken i 2014.

LUSH (UK)

I september kom nyhetene om at Lush i april 2016 skal spille sammen igjen, for første gang på omtrent 20 år. Bare noen uker seinere fikk festivalen vite at de mer enn gjerne besøker Øyafestivalen og Tøyenparken. – Det er klart vi måtte gripe muligheten til å oppleve et band som forsvant altfor brått, mens de var på sitt mest populære, sier festivalen, sier festivalen . ush dukka opp i Londons rockescene på slutten av 80-tallet, og plasserte seg et sted i den da vitale shoegazeverden. Etter hvert fikk låtene sterkere innslag av mer rein gitarpop. I 1989 ga de ut den korte utgivelsen Scar, på respekterte 4AD. De hadde deretter stor suksess med de tre albuma Spooky (1992), Split (1994) og Lovelife (1996). Med sistnevnte album fikk de hits med Single Girl, Ladykillers og 500 (Shake Baby Shake), i tillegg til ekstra oppmerksomhet for Ciao!, som var en duett med Pulps Jarvis Cocker.

2016-besetningen består av originalmedlemmene Miki Berenyi og Emma Anderson, bassisten på de to siste albuma, Philip King, pluss tidligere Elastica-trommis Justin Welch. Han tar plassen til Chris Acland, som døde i 1996.

BIOSPHERE

I 2016 kommer Biosphere igjen til å være aktuell på ulike måter. Festivalen skal gjøre stas på en av Norges virkelige elektronikalegender, med en helt spesiell festivalkonsert i det store telt Sirkus. Biosphere har nå signert platekontrakt med norske Smalltown Supersound, etter mange år på engelske Touch.
Smalltown Supersound skal i 2016 re-utgi Biosphere-katalogen på vinyl og CD, samt utgi hans nye album.

Joakim Haugland (Smalltown Supersound) sier: – Biosphere var grunnen til at jeg startet å lytte til elektronisk musikk, og hans musikk har fulgt meg hele livet. Så å få utgi Biosphere på Smalltown Supersound er ikke bare en drøm som går i oppfyllelse, det føles og som at ringen er sluttet på mange måter.

Biosphere er en legende innen elektronisk musikk, og i 2016 spiller han for første gang på Øyafestivalen. Geir Jenssen fra Tromsø har hold på med musikk siden 80-tallet, først som et tidlig medlem av Bel Canto. På slutten av tiåret valgte han å konsentrere seg om egne prosjekter, og har spesielt blitt kjent for sitt arktiske, ambiente uttrykk under navnet Biosphere. Første utgivelse var albumet Microgravity i 1991. Foreløpig siste utgivelse er et samarbeid med Deathprod, kalt Stator.

NEUROSIS (US)

Neurosis er i følge festivalen et av de viktigste amerikanske banda innen tung, dyster og progressiv metal. De har vært med å inspirere minst et par bølger med band innen doom, sludge, eksperimentell metal og beslekta uttrykk. I disse dager markerer de 30 år som band.,

I starten, på midten av 80-tallet, var de en del av hardcoremiljøet fra Oakland, California. Etter hvert som de ble mer uttrykksmessig ambisiøse og eksperimentelle, endte de som en spydspiss innen såkalt post-metal. Utgivelser som Enemy Of The Sun (1994), Through Silver In Blood (1996), Times Of Grace (1999) og den foreløpig siste Honor Found In Decay (2012) har bekrefta deres posisjon som et av de mest spennende banda i de mørkere krokene av rocken.

Medlemmer fra Neurosis har i tillegg jobba med prosjekter og band som Shrinebuilder, Tribes Of Neurot, Harvestman, i tillegg til å ha gjort en stor mengde samarbeid. Bandet driver labelen Neurot, som har gjort utgivelser med band som OM, Red Sparrows, Grails, ISIS,  Yob og US Christmas.

BEACH SLANG (US)

Om Beach Slang fra Philadelphia beskriver festivalen som et fantastisk eksempel på hvor effektiv, fengende og herlig rett fram gitarrock kan være, når det gjøres med gode låter, energi og innbitt pågangsmot. Dette er et band som gir økt lyst på flere fredagskvelder, mer luftgitar og hemningsløs, ungdommelig moro, sier festivalen.

FRØKEDAL & FAMILIEN

Anne Lise Frøkedal har vært sentral i band som I Was A King og Harrys Gym. I tillegg har hun bidratt på innspillinger med blant andre Tønes, Martin Hagfors, Heroes & Zeros og Kenneth Ishak. Sommeren 2014 spilte hun på Øya, i samarbeid med Hanne Kolstø og Atlanter. De siste åra har hun laga musikk på egenhånd, med backingbandet hun kaller Familien. Festivalen beskriver musikken som deilige poplåter, tilsatt krydder fra folkemusikk eller elektronika.

OKAY KAYA

Kaya Wilkins lager melankolsk kjærlighetspop under navnet Okay Kaya. I tillegg til å lage egen musikk, har hun samarbeidet med Jamie xx og Travis Scott. Okay Kaya har sunget og spilt gitar på musikken førstnevnte lagde til balletten Tree Of Codes. Hun er født i New Jersey, oppvokst på Nesodden og jobber nå fra New York. Platekontrakt er signert med Hot Charity, som er en del av XL Recordings. Det jobbes i disse dager med et debutalbum, som skal ut i 2016.

ELECTRIC EYE

Electric Eye har latt seg inspirere av psykedeliske krumspring og vital spacerock. I februar kommer albumet Different Sun. Blant medlemmene Electric Eye finner man folk som man kjenner igjen fra Dig Deeper, The Megaphonic Thrift, The Low Frequency In Stereo og Hypertext.

Deres albumdebut kom i 2013, og het Pick​-​up, Lift​-​off, Space, Time.

Billettene til Øya 2016 er nå i salg hos Billettservice. #RMROCK #RMPOP  #RMELECTRONICA  #RMMUSIKKFESTIVALER

Hva synes du om det første artistslippet?

Skriv i kommentarfeltet nedenfor eller på Rockman facebookside 

Continue Reading
Advertisement