Connect with us

Musikk

Gigantfestivalen Coachella avlyser

Published

on

Photo credit: Brandon Hoogenboom / unsplash.com/@bhoogenboom

Nå når vi begynner å se våren litt der fremme, så nærmer det seg også samtidig raskt mot den vanskelige avgjørelse som må besluttes av de ulike festivaler skal man avlyse? eller fortsatt avvente? Spesielt utfordrende er det for arrangementer som er planlagt t.o.m. august i år. Noe som jo blant annet har betydning for selve festivalsommeren 2020.

Den amerikanske gigantfestivalen Coachella som var planlagt gjennomført i april har nå blitt beordret avlyst av helsemyndighetene i California. Dette bekreftes blant annet via New York Times:

Festivalen som har navnet Coachella Valley Music & Arts Festival er utsatt for tredje gang på grunn av de pågående helseproblemer knyttet til koronaviruspandemien (Covid-19). Festivalen som gjennomføres i California-ørkenen var en av de første store musikkbegivenhetene som ble berørt av Covid-19, og utsatt fra april 2020 til to helger i oktober 2020 før den ble kansellert helt.

Dermed setter dette ytterligere fokus på hva som vil skje nå fremover også her hjemme i Norge med årets festivalsesong. I forrige uke ble som kjent også den engelske gigantfestivalen Glastonbury Festival 2021 også avlyst. Les også: Glastonbury Festival 2021 er avlyst

For at festivalene skal kunne ta den vanskelige avgjørelsen om evt. å avlyse, så er de avhengig av å kunne støtte seg på klare råd og tiltak fra helsemyndighetene. At det i utgangspunktet er slik det nå har skjedd både overfor Glastonbury Festival og Coachella Festivalen, at myndigheten tar beslutningen om at arrangementet må avlyses. Dette for å sikre arrangøren muligheter for bl.a. å tre ut av evt. bindene kontrakter les. force majeure (å være ansvarsbefriende der det i utgangspunktet foreligger et objektivt ansvar (ansvar uten skyld).

Gjeldende råd og tiltak fra FHI for gjennomføring av arrangementer utendørs uten fastmonterte seter er for øyeblikket at avstand på 1 meter skal kunne holdes for alle typer sammenkomster og at utendørs-arrangementer uten fastmonterte seter kan gjennomføres med inntil 200 mennesker. Dette gjelder selvsagt ikke innenfor de 25 kommuner på Østlandet som har blitt pålagt ekstraordinære strengere tiltak.

Ifølge The New York Times har myndighetspersoner uttalt at landet vil måtte oppnå et effektivt nivå av flokkimmunitet, som krever vaksinering fra 70 prosent til 85 prosent av befolkningen, før teatre og andre arenaer vil kunne gjenåpne. Dette er en interessant opplysning som kanskje også vil bli retningsgivende å benytte for norske myndigheter overfor arrangementer i Norge.

I så tilfelle vil tempoet for gjennomføring av vaksinasjon av den norske befolkning være avgjørende for når store festivaler kan bli gjennomført. Med de forsinkelser av vaksineleveranser som nå er kjent, så gir jo dette ekstra utfordringer med tanke på gjennomføring av årets festivalsommer.

Ser vi på oversikten for alle norske musikkfestivaler i festivalguiden som viser når disse er planlagt å bli gjennomført, så ser det nå veldig utfordrende for festivalsommeren 2021, spesielt for de arrangementer som skal gjennomføres i løpet av 1. halvår.

Her kan du sjekke ut vår oppdaterte festivalguide 2021

Hva tror du om festivalsommeren 2021?

– Hvilke festivaler har du planer om å besøke?

Skriv i kommentarfeltet på Rockman facebook ( her )