Connect with us

Nyheter

En av rockemusikkens største epoker er over: – Les historien og del dine Black Sabbath minner

Published

on


(photo credit: www.rockman.no – Black Sabbath at Tons Of Rock 2016)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

Black Sabbath avsluttet sin avskjedsturne «The End Tour» med å spille tidenes aller siste konsert lørdag 4. februar i sin fødeby Birmingham.

I løpet av avskjedsturneen som startet 20. januar 2016 i Omaha, USA har bandets turne inneholdt hele 65 suksessfulle konserter over hele verden som har blitt besøkt av totalt nærmere 1 million publikummere. Økonomisk har turneen også vært svært innbringene der billettsalget alene har hatt en totalomsetning på over 600 millioner kroner og plasseres seg dermed inn på topplisten blant fjorårets mestselgende verdensturneer.

Les også: Her er topplisten for fjorårets mestselgende verdensturneer.

Som en del av bandets «The End Tour» spilte Black Sabbath sin eksklusive norgeskonsert under fjorårets Tons Of Rock som ble en formidabel og unik konsertopplevelse. Fredriksten Festning i Halden og de historiske festningsmurer som omkranset konsertarenaen var utvilsomt den perfekte rammen og som bidro til at dette ble en helt magisk konsertopplevelse. Noe også bandet selv i ettertid også har fremhevet ved flere anledninger.

Les også: Black Sabbath med mektig avskjedskonsert under Tons Of Rock

Dette var Black Sabbaths spilleliste under «The End Tour»

Her kan du følge Rockman på Spotify

PS! For å lytte til Black Sabbaths ulike studioalbum «klikk» på albumtitler nedenfor

Det legendariske engelske heavy metal bandet Black Sabbath ble etablert i 1968 av Tony Iommi (gitar), Geezer Butler (bass), Ozzy Osbourne (vokal) og Bill Ward (trommer) og regnes som en av de viktigste skapere av sjangeren heavy metal. Deres debutalbum «Black Sabbath» ble «timet» inn for å bli sluppet på selveste fredag 13 (den såkalte Black Friday) i 1970. Hele albumet ble faktisk spilt inn i løpet av en dag, 16. oktober 1969.

«The session lasted twelve hours. We just went in the studio and did it in a day. We played our live set and that was it. We actually thought a whole day was quite a long time, then off we went the next day to play for £20 in Switzerland». – Tony Iommi

En herlig start på det som skulle vise seg å bli en fantastisk musikalsk historisk rockereise som et av tidenes største rockeband og utgivelse av 19 studioalbum gjennom nesten femti år. Allerede ved utgivelsen av deres debutalbum fikk bandet stor positiv oppmerksomhet. At bandet kunne spille inn et helt album i løpet av en dag sier alt om hvor enormt kreativt og skapende bandet var allerede på denne tiden. Det nærmest kokte over av skaperevne fra bandets unike hovedlåtskriver Tony Iommi. Allerede samme år utgir bandet sitt unike album «Paranoid» som inneholder mange av det som senere skulle bli bandets signaturlåter som bl.a. «Iron Man», «War Pigs» og «Paranoid». Et album som av mange også er rangert som et av de viktigste album innenfor Heavy Metal. Et «must have» i platesamlingen. Forøvrig er faktisk samtlige album noe man bør ha langt fremme i vinylsamlingen. Om ikke, i alle fall i streamingspillelista.

Black Sabbath har også en spennende vokalist historikk. Gjennom årene har det vært en heftig pågående debatten om hvilke av disse som har fungert best vokalmessig for bandet. 

Ozzy Osbourne

Etter utgivelsen av Black Sabbaths to første album kom de øvrige på løpende bånd: «Master Of Reality» (1971), «Vol.4» (1972), «Sabbath Bloody Sabbath» (1973), «Sabotage» (1975), «Technical Ecstasy» (1976) og «Never Say Die!» (1978). I perioden der de to sistnevnte album blir skapt er bandet inne i en kritisk og negativ periode preget av stort rusmisbruk. Verst er det for Ozzy Osbourne som på denne tiden er inne i et tungt misbruk. Etter hvert utspiller deg seg også en negativ kamp og krangling mellom Iommi og Osbourne. Dette ender til slutt opp med at Iommi med støtte fra de øvrige bandmedlemmer blir enige om å gi Ozzy sparken. 27. april 1979 forlater Ozzy Osbourne Black Sabbath.

Ronnie James Dio

Bandet ser seg om etter ny vokalist og er heldige å få med seg den unike (nå dessverre avdøde) Ronnie James Dio som i forkant av dette var vokalist i bandet Elf og Rainbow. Senere også Dio og Heaven & Hell. Ronnie James Dio bidrar som Black Sabbath vokalist på de påfølgende studioalbum «Heaven & Hell» (1980) og «Mob Rules» (1981). Dio med sin sterke personlighet og skapende artist er etter hvert ikke fornøyd med produksjonen og ønsker derfor mer påvirkning av produksjonsprosessen, noe som de øvrige medlemmer ikke har stor sans for. Etter hvert ender dette med konfliktsituasjoner og Dio bestemmer seg for å forlate bandet i november 1982 og heller da starte opp sitt eget band Dio, som senere forøvrig skulle vise seg å bli en enorm suksess.

Ian Gillan

Dermed må bandet nok en gang ut for å finne ny vokalist. Ny vokalist fant de denne gangen i Deep Purples vokalist Ian Gillan som på denne tiden arbeidet med soloprosjekter. Sammen utgav de Black Sabbaths neste album «Born Again» som ble utgitt i 1983 og videre påfølgende «Born Again Tour». I løpet av turneen valgte Ian Gillan og slutte i bandet for reunion med sitt gamle band Deep Purple.

Glenn Hughes

Black Sabbath går nå inn i en slags dvale for en periode mens bl.a. Tony Iommi arbeidet med soloprosjekter. Et av prosjektene, som i utgangspunktet skulle være et soloalbum der Iommi inviterte med seg ulike artistvenner, blant annet Glenn Hughes fra Deep Purple endte til slutt opp med Black Sabbaths neste studioalbum «Seventh Star» ble utgitt i 1986 med nevnte Hughes som vokalist og bassist. Glenn Hughes forlot kort tid etter bandet etter en slåsskamp med bandets produksjonssjef John Downing.

Tony Martin

I oktober 1986 går Black Sabbath nok en gang i studio for å jobbe med nytt materiale som til slutt ender med utgivelsen av deres neste studioalbum «The Eternal Idol» som blir utgitt 23. november 1987 og da med vokalist Tony Martin, kjent blant annet også for samarbeid med Cozy Powell. Tony Martin er foruten Ozzy Osbourne faktisk den vokalisten som har vært lengst i bandet. Han deltar videre på de neste studioalbumutgivelsen «Headless Cross» (1989) og «Tyr» (1990).

På det påfølgende album «Dehumanizer» (1992) er Ronnie James Dio tilbake i et slags gjesteopptreden som vokalist. Mens Tony Martin igjen bidrar som vokalist på de påfølgende album «Cross Pur Poses» (1994) og «Forbidden» (1995). Det store Ozzys Black Sabbath comeback fikk vi ved utgivelsen av det siste album «13» som ble utgitt i 2013.

 

Etter nærmere femti år med beinhard heavy metal har nå Sabbathgutta kastet inn det mørke rockehåndkleet og lagt både kors og nagler på musikkhylla, i alle fall som bandet Black Sabbath. Flere generasjoner av musikkelskere i alle aldre tørker nå sine rocketårer nå når et av tidenes største rockeband har forlatt scenen for aller siste gang. Det er tid for å minnes Black Sabbath.

 

Les også: Black Sabbath keyboardist Geoff Nicholls er død

Del gjerne dine reaksjoner

Del gjerne dine tanker og minner om Black Sabbath låter, album, konsertopplevelser osv. i kommentarfeltet på Rockman facebookside ( her )

Continue Reading
Advertisement