Connect with us

Blues

The Thrill Is Gone!

Published

on

En hel verdenspresse melder i dag den triste nyheten om at blues legenden B.B. King (Riley B. King) døde i går torsdag 14. mai 2015 89 år gammel i sitt hjem i Las Vegas. King som har hatt diabetes 2 i over 20 år. For to uker siden ble King utskrevet fra sykehuset etter behandling for bl.a. komplikasjoner med for høyt blodtrykk og diabetes. Videre medisinsk oppfølging og behandling ble videreført i hans hjem og da frem til hans død.

Kongens total hengivenhet til musikken, hans enorme låt og albumkatalog og utrettelige touring som har vart mer enn et halvt århundre har gjort ham til en av de mest markante skikkelsene innen blues. Gjennom sine prestasjoner i å spre bluesen over hele verden har han som en ledende talsmann for musikksjangeren også hatt stor betydning for videreutvikling av populærmusikken. B.B. King, kjent som «King of the Blues»,  har løftet bluesen fra rammen av de amerikanske sørstatene og førte det til et stort publikum over hele verden. Han gjorde sitt gjennombrudd helt tilbake i 1951 med låta «Three O’Clock Blues» og viste at han var kommet for å bli ved å følge den opp med sin versjoner av de historiske låtene «Everyday I Have the Blues» og «Sweet Little Angel», som også senere skulle bli noen av hans signaturlåter. Albumet «Live At The Regal» som ble innspilt fra hans konsert i The Regal Theater, Chicago i 1964 regnes av mange kritikere til å være en av de beste blues opptakene noensinne. Kjente musikere som Eric Clapton, John Mayer og Mark Knopfler har tidligere uttalt at de bruker dette unike livealbumet til gjennomspilling for å komme i rette modus i forkant av sine opptredeener og sine konserter. ( for å lytte til hele albumet > )

Flere spennende B.B.King artist-samarbeid har fått stor bred offentlig oppmerksomhet. Eksempler i «nyere tid» er samarbeidet med U2 med låta «When Love Comes To Town» på albumet «Rattle and Hum» (1988):

og Eric Clapton på albumet «Riding med King» (. Kongen har klart å kombinere alt dette med en utrettelig entusiasme for touring. I 1950 gjennomførte han vannvittige mellom 250 og 340 konserter og har stort sett gjennom hele sitt liv fortsatt å turnere tungt. Kongen har utviklet en karakteristisk personlig stil som har påvirket hele verden av moderne blues og rock. Han har spilt på sin gitar – «Lucille», som han så kjærlig har kalt den, som sin integrerte kroppsdel med en unik hjerteformidlende feeling. Et trent musikkøre kan gjennom hans musikk plukke ut spor av hans blues forfedre som bl.a. Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker, Robert Johnson, Howlin ‘Wolf og Lonnie Johnson. B.B. King har videre videreført bluesmusikken og påvirket nesten hver påfølgende blues – og rocke – artist fra Chuck Berry og Bo Didley til Prince og Eric Clapton. Kjente gitarister som Jimmy Page (Led Zeppelin), Jeff Beck, Billy Gibbons (ZZ Top) og Keith Richards (The Rolling Stones), for å noen ytterst få, har B.B. King som en av sine største inspirasjonskilder.

Musikksjelen B.B. King er for evig og alltid allerede blitt gjort udødelig!

Kongen er død – leve kongen!

 

Har du sjekket ut oversikten Tidenes Beste Albumutgivelser?

Continue Reading
Advertisement