Connect with us

Filmer&Bøker

Tett på bluesens kvinner!

Published

on


( foto: Tove Andersson)

Saken nedenfor er skrevet av: Tove Andersson

Frogn-mannen Christer Falck, kjent som programleder for Robinsonekspedisjonen, er også en musikkinteressert mann med plateselskap. Mindre kjent er kanskje at han driver forlag.

Drøbak Havnebluesen er såvidt avsluttet før boka Crazy Cryin´ Blues – Tett på bluesens kvinner, et norsk pionérarbeid, utgis på Falck Forlag.- Hilde Beate har plukket ut de viktigste bluesdamene og skrevet om oppturer, nedturer, dop, prostitusjon, rasisme og fantastiske opptredener fra den spede begynnelsen og frem til i dag, forteller Falck. Hilde Beate Lia er forfatteren,cand. phil. i engelsk og datter av bluesbyen Notodden. Interessen for kvinner i blues kom da hun studerte tidlige bluestekster. Den rikt illustrerte boka, med unikt billedmateriale, skildrer artistenes livsvilkår, et rasedelt Amerika, og ikke minst deres formidling av glede og sorg gjennom tekst og musikk. Under lanseringen 31.august vil både Christer Falck og flere av kvinnene som er intervjuet i boka være tilstede.

Navnene er legender innen blues: Mamie Smith, Bessie Smith, Ma Rainey, Memphis Minnie – og Janis Joplin, men også moderne tids bluesdøtre, som Shemekia Copeland, Beth Hart, Dana Fuchs og Rita Engedalen , flere kjente fra Drøbak Havneblues der Engedalen har vært med «Damer i Blues» og Dana Fuchs har skaffet seg mange trofaste fans av Janis Joplin-stilen og den raspende røsten. 

– Jeg oppdaget at de første blueskvinnene på 1920-tallet var sterke, selvstendige kvinner som styrte sin egen karriere, ledet store orkester og turneer og dominerte bluesmusikken på den tida. De var forbilder for de svarte kvinnene i kampen for frigjøring. Dette synes jeg var interessant, sier forfatteren

Boka inneholder mange gripende og underholdende historier, skildringer av møter mellom norske artister og amerikanske ? og historier om en tankemåte som ikke fungerer i dag. Noen vil kanskje bli overrasket over skildringen av Elvis. De mest sentrale norske kvinnelige bluesartister er intervjuet og det gis en oversikt over norske kvinnelige bluesutøvere. Boka vil sannsynligvis bli et «must» på musikkinteressertes kaffebord, akkurat som Christer Falck hevder. Boka Crazy Cryin´Blues´- Historier om kvinnelige bluesartister (2015) blir utgitt under Notodden bluesfestival 30.juli – 2.august med de tøffeste damene i bluesgata på programmet. Bluesruta går langst E134 til Notodden der trekkplasteret Robert Plant får selskap av et solid antall blueskvinner i år, som Shemekia Copeland, Beth Hart, Dana Fuchs, Nikki Hill, Rita Engedalen og Samantha Fish.

#RMBLUES #RMFILMEROGBOKER

«Like» oss på Facebook og få daglige ferske musikknyheter direkte til siden din:

Continue Reading
Advertisement