Connect with us

Musikk

Rammsund feirer 20 år med tidenes festkonsert i Operaen 2023

Published

on

Foto: Rammsund offisielle pressebilde for konserten i Operaen, Oslo 2023

Rammsund er et norsk hard rock/heavy metal-band som hovedsakelig spiller Rammsteins musikk med nynorsk tekst. Språkrådet har vært involvert i oversettingen til nynorsk av de tyske tekstene til Rammstein. Bandet startet opp i 2003, men hadde sin første offisielle opptreden 15. november 2004, dagen før Ramsteins egen Norgeskonsert i Oslo Spektrum.

Bandet har som tradisjon å spille headlinerkonsert dagen før tyske Rammsteins Norgeskonserter i samme by som et slags «Rammstein.vorspiel», slik som her på Sentrum Scene i Oslo 2017:

Neste år feirer bandet 20 år og inviterer til tidenes festkonsert søndag 3. september 2023 i selveste Operaen i Oslo, og sier følgende om det kommende arrangementet:

«Kven kunne tru at det har gått sjue år sidan Rammsund fyrst inntok dei norske konsertscenene? Rammstein på nynorsk slo an momentant ein sumardag i 2003, og sidan har Rammsund-toget tøffa på − og aldri sett seg attende. Rammsund har aldri fått nokon målpris, men derimot gitt ut sin eigen. Båe Språkrådet og Mållaget har vore blant dei heldige mottakarane av Rammsunds Målpris, men det er fyrst og fremst musikken som skapar stemning. For kva kan vel eigentleg slå Rammstein på nynorsk? Inkje!»  

Du må berre kunne nynorsk for å skjøne Rammstein

«Du vert ikkje det største ikkje-engelskspråklege rockebandet i verda, om ikkje musikken og melodiane er feite nok til å stå på eigne bein. Du må med andre ord ikkje skjøne orda til Rammstein. Men då ein kompisgjeng frå Oslo på slutten av 1990-tallet starta å gere djupdykk i tekstane, skjøna dei at dette måtte verda få med seg! Eller, i kvart fall måtte Noreg få det med seg (det fekk vere måte på kor stort ansvar ein skulle ta på seg). Dermed vard den fødd: ideen om Rammstein på norsk! Det måtte vere hardt, feitt og brutalt. Og med ein noko større dose godt humør enn kva metalband gjerne er kjend for. Dessutan, skulle ein bevare schwungen frå dei tyske tekstane, heldt det ikkje med utvaska bokmål. Det er nemleg berre eitt norsk språk som er stramt og hardbarka nok til å vere det østtyske metalfenomenet verdig. Det måtte verte nynorsk. Ei utslitt Spynorsk Mordliste og eit par korrekturlesingar av Språkrådet seinare, og dei fyrste Rammstein-songane på nynorsk var klare, ein vinterdag i 2003. Rammsund var fødd»

Siden har det gått slag i slag og det finnes knapt en scene i Norge der Rammsund ikke har misjonert på vegne av Rammstein og målsaken. Og nå står selveste Operaen for døren.

Et show utenom det vanlige

Bandet lover et show utenom det vanlige når de for første og eneste gang skal innta Operaen. I sann Rammstein-ånd vil det selvsagt være flammer, men det vil også være elementer som er Operaen verdig. Dette spennende showet vil bli en fantastisk helaften som både Rammstein og Rammsund fans garantert vil sette pris på.

Er du klar for å feire Rammsund i Operaen 2023?

– Har du opplevd bande live tidligere?

Skriv i kommentarfeltet og del gjerne bilder/ filmklipp på Rockman facebookside ( her )