Connect with us

Musikk

Musikkgeniet Frank Zappa

Published

on

Dersom du spør en rockeartist om inspirasjonskilder, så vil Frank Zappa i de fleste tilfeller nevnes som en av de viktigste enten direkte eller indirekte. For yngre artister så vil nok kanskje den indirekte påvirkning og inspirasjon være mest gjeldende. Ikke så rart når vi snakker om en av tidenes mest betydningsfulle og kreative artist, gitarist, låtskiver, komponist, lydteknikker og plateprodusent som har hatt direkte innflytelse og inspirasjon til band og artister som bl.a. Alice Cooper, John Frusciante (Red Hot Chili Peppers), Paul McCartney og inspirasjon til det historiske betydningsfulle The Beatles albumet «Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band», Black SabbathMike Portnoy (Dream Teather), Warren DeMartini (Ratt), Steve Vai, Strapping Young Lad, System of a Down, Clawfinger, Devin Townsend osv. osv….

For Alice Cooper så signerte han også en platekontrakt på 3 album via sitt eget plateselskap Straight Record og var i den forbindelse en stor inspirasjon for Alice Cooper.

Sammen etablerte de shock rock sjangeren ved utgivelsen av Alice Coopers unike album «Pretties For You» i 1969. Albumet ble lansert med teatralske sceneshow. Ved en av konsertene ved The Toronto Rock `n Roll Revival Concert i september 1969 forvillet det seg en levende kylling opp på scenen. Alice Cooper gjorde et stunt ut av det hele ved å ta tak i kyllingen, rope til publikum at “kyllinger har vinger og derfor må kunne fly”.

Han kastet kyllingen ut til publikum der den datt som en stein og ble trampet i hjel av publikum. Dagen etter fikk dette førstesideoppslag i mange av de nasjonale aviser i USA, der de beskrev at Alice Cooper hadde tatt tak i kyllingen, bitt av hodet og drukket blodet. Zappa ringte Cooper dagen etter og spurte om historien var riktig, noe han kunne avkrefte. Zappa`s klare melding til Cooper var da: – «Well, whatever you do, don`t tell anyone you didn`t do it»

Frank Zappa var en enorm produktiv, kreative og skapende artist og rakk i løpet av sin levetid å utgi hele 62 album. I en karriere som strekker seg over mer enn 30 år, skrev Zappa bl.a. rock, jazz og orkestermusikk der mye av hans musikk var svært eksperimentell. Han har også regissert langfilmer og musikkvideoer og designet platecover. Zappa produserte nesten alle av de mer enn 60 album han har utgitt med bandet The Mothers of Invention og som soloartist. I tenårene ble han inspirert av klassiske komponister som Edgard Varèse, Igor Stravinsky, og Anton Webern sammen med 1950 rhythm and blues musikk. Han begynte å skrive klassisk musikk i videregående skole mens han samtidig spilte trommer i et rytme og blues band hvor han senere byttet sitt hovedinstrument til elektrisk gitar.

Han var en selvlært komponist og utøver, og hans mangfoldige musikalske innflytelser førte ham til å skape musikk som var ofte vanskelig å kategorisere. Hans 1966 debut album med Mothers of Invention, «Freak Out!», Kombinert sanger i vanlig rock and roll-format med kollektive improvisasjoner og studio-genererte lyd collager. Hans senere album delte denne variert og eksperimentell tilnærming, uavhengig av om den grunnleggende formatet var rock, jazz eller klassisk. Tekstene hans, ofte humoristisk-gjenspeilte hans iconoclastic visning av etablerte sosiale og politiske prosesser, strukturer og bevegelser. Han var en skingrende kritiker av den vanlige skolen og organisert religion, og en åpenhjertig og lidenskapelig talsmann for ytringsfrihet, selvutdanning, politisk deltakelse og avskaffelse av sensur.

Å rangere Frank Zappas enorme albumkatalog er nesten umulig. Katalogen som nå teller 91 offisielle albumutgivelser har en enorm spennvidde og er i seg selv en stor musikkhistorisk oppdagelsesreise. Blant hans mest kjente og populære album kan nevnes «Apostrophe» (1974) som inneholder en rekke spennende låter som bl.a. hans første hit singel «Dont`Eat The Yellow Snow»:

Videre må nevnes albumet «Sheik Yerbouti» (1979), «Joe’s Garage acts I» (1979), «Joe’s Garage Acts II & III» (1979), «We`re Only In It For The Money» (1968) og «Freak Out» (1966).

Han mest kjente låt er «Bobby Brown (Goes Down)» som finnes på albumet «Sheik Yerbouti»:

Frank Zappa ble anerkjent med Rock and Roll Hall of Fame i 1995 og fikk Grammy Lifetime Achievement Award i 1997. Zappa var gift med Kathryn J. «Kay» Sherman 1960-1964. I 1967 giftet han seg med Adelaide Gail Sloatman, som han forble gift med til han døde av prostatakreft i 1993 kun 52 år. De hadde fire barn: Moon Unit, Dweezil, Ahmet Emuukha Rodan og Diva Thin Muffin Pigeen. Gail Zappa forvalter virksomheter av hennes avdøde ektemann under navnet Zappa Family Trust.

Hva er dine Frank Zappa favorittlåter?

Skriv i kommentarfeltet på Rockman facebook