Connect with us

Musikk

Junipher Greene: – Fødselsdagskalas med «Friendship»

Published

on


(foto: Tove Andersson – Junipher Greene på Soria Moria i Oslo 21. november 2015)

Skrevet av Tove Andersson

De begynte i området rundt Torshov i 1965, og det var på et utsolgt Soria Moria progrockbandet Junipher Greene valgte å møtes for 50-års jubileum i helgen da køen av hutrende 50-tallister ble sluset inn fra novemberkulda. Den originale besetningen er alle født rundt 50-tallet.

(Juniphere Green «Friendsship» utgitt 1971 – Coverbildet er et utbrettscover malt av Odd Nerdrum)

Klassikeren «Friendship», som fikk norsk rock til å høres internasjonal ut, kom ut i 1971 og var det første norske  dobbeltalbumet med rock. Bandet turnerte flere festivaler på 70-tallet og varmet opp for storheter som Deep Purple. Vinylen fra – 71 ble etterhvert et ordentlig samlerobjekt på grunn av coveret «Tidens skjønnhet» laget av Odd Nerdrum.

Mange husker også Helge Grøslies blodige tangentbord etter visefestivalen i Haugesund. Spillestilen var å dra knokene bortetter tangentene. Også bandmedlemmenes freakete stil og Freddy Dahls kjappe gitarfingre og bluesa vokal, ble satt pris på av flower-power etterkommerne som tindret av ungdommelig melankoli og gode minner. «Try to Understand» fikk salen til å duve og svinge synkront.


(foto: Tove Andersson – Bent Åserud/Junipher Greene på Soria Moria i Oslo 21. november 2015)

Bent Åserud, kledd som en av medlemmene av Blues Brothers, er i dag bandets spilloppmaker, en energibunt som spiller gitar, fløyte, munnspill og beveger seg over scenen i tett samspill med de andre bandmedlemmene. At starten var blues, ble demonstrert med en John Mayall låt

– Jeg lover å føre arven videre, sier en student som introduserer seg som Magnus, progrock-interessert og bevisst på at han er på en musikkopplevelse, et show og ikke minst noe som oppleves som om det  lener seg mot psykedelisk kunstprosjekt.

Bandet består i dag av Freddy Dahl (gitar, vokal) , Bent Åserud (gitar, munnspill), Geir Bøhren (trommer), Øivind Vilbo (bass) og Jon Willy Rydningen (orgel). Sistnevnte kom med da bandet startet opp igjen i 2008 på Storåsfestivalen. Bandmedlemmene Bent Åserud og Geir Bøhren er allerede godt kjente for filmmusikken til blant annet Orions Belte.

Under feiringen var det invitert gjester som seg hør og bør. Jørun Bøgeberg, som var medlem i bandet i 6 år og Claudia Scott fremførte «Magical Garden» som virkelig ble en magisk opplevelse. Shaun Bartlett som er kjent for tittelsangen til Øyenvitne (Eye Withess) gjorde flere vakre låter med sin helt spesielle stemme.

«Friendship»-albumet har gjort inntrykk på en hel generasjon og under feiringen ble albumets produsenter, Harald Are Lund og Nils Bjarne Kvam, intervjuet av Finn Bjelke og fortalte blant annet litt om hvordan bandets tekster ble til. – De var jo ikke så gode i engelsk, så det meste var ubrukelig.

Forklaringen på bandnavnet har å gjøre med en buss-stasjon  hvor Bent Åserud hadde bodd da han var på korpstur der. Med Freddy Dahls vokal fikk gruppen et gjennombrudd i 1969 og Norge hadde fått et progrockband som skapte avisoverskrifter og var utgitt på Sonet av en Arne Bendiksen som overhode ikke var overbevist om at det ville trille penger inn i kassen.


(foto: Tove Andersson – Geir Bøhren/Junipher Greene på Soria Moria i Oslo 21. november 2015)

 – Odd hadde stilt opp flere malerier som vi kunne velge mellom. Vi betalte ham 250 kroner for rettighetene til å bruke bildet hans på albumcoveret vårt, sa Junipher Greene-trommeslager Geir Bøhren til Dagbladet.

Øivind Vilbo vil gjerne signere et originaleksemplar etter konserten: – Det kan forringe verdien når coveret er så fint som det du har der, sier han til en journalist som har stått i kø en god stund. Det der kan være verdt 10 000 kroner snart. Det ble med usignert,

Junipher Greene har gitt to album, «Friendship» (1971) og «Communication» (1974). #RMROCK #RMKONSERTER

Continue Reading
Advertisement