Connect with us

annonser

Historien om Alice Cooper

Published

on

 

  

  

  

  

Photo: Matt Coddington)

Heavy Metal`s «grandfather» 

Alice Cooper (fødenavn: Vincent Damon Furnier) født: 4 februar, 1948 i Detroit, Michingan, USA

Alice Cooper regnes i dag som mannen som videreutviklet Hard rock/Heavy Metal ved å utvikle både sin image ved å ta i bruk ansiktsmaling og ikke minst sin scenopptreden som et «rock `n roll horror show». Han var også artisten som oppfant musikksjangeren «Shock Rock».

I 1965, under skoletiden, sammen med sine skolevenner, dannet  han bandet The Earwigs som kort tid etter endret navnt til The Spiders der Vincent Damon Furnier var lead vokalist og frontfigur, Glen Buxton (lead gitar), Michael Bruce (rythm guitar), Dennis Dunaway (bass guitar) og Neal Smith (drummer). Bandet var inspireret av artister som The Beatles, The Rolling Stones, Janis Jopin, The Who, The Kinks,     Pink Floyd og The Yardsbirds.                                                  

 

I 1965 spilte de inn sin første singel «Why Don`t You Love Me» I 1966 var de avgangelever ved Cortez High School, Phoenix, US. John Tatum ble så erstattet av Michael Bruce (rythm guitar) og bandet fikk oppmerksomhet ved å oppnå no 1 hit på den lokale radiostasjonen med låta «Don`t Blow Your Mind» fra samme singel.

I 1967 startet bandet å turnere i Los Angels, California og endret igjen sitt bandnavn, denne gang til The Nazz og utgav samtidig singelen «Wonder Who`s Lovin`Her Now». Kort tid etter ble trommeslager John Speer erstattet med Neal Smith og artistene flyttet til Los Angeles.

I 1968 ble de oppmerksom på at artisten Todd Rundgren`s band het Nazz, og bandet måtte igjen finne et nytt bandnavn. Det var da bandnavnet Alice Cooper ble lansert og Furnier tok samtidig dette navn som sitt artistnavn.

Frank Zappa kjent som både artist, komponist og plateprodusent var på utkikk etter sjokkerende musikkakt ører for å utgi dette på sitt nye plateselskap Straight Record. Han hadde fått tips fra manager Shep Gordon etter at Alice Cooper band hadde i forbindelse med en gig ved Venice Club, klart å skremme vettet av publikum når de lanserte et sjokkerende sceneshow. Publikum «rømte» lokalet etter bare ca. 10 minutters spilletid. Det var under denne konserten for første gang giljotinen ble lansert på scenen, noe som senere har blitt et av Alice Cooper`s varemerker. I idèen fikk fra sin kreative lærer Emmit Smith under skoletiden da de skulle lage en giljotin som kappet vannmeloner. Frank Zappa, som selv er kjent for sin unike og tildels sprø påfunn både innefor musikksjangeren psychedelic rock og sine sceneopptreden likte svært godt hva bandet presenterte og signerte platekontrakt for 3 av deres album.

«Pretties For You»

Utgitt: August 1969. Albumet har stort preg av pychedelic rock og er utvilsomt påvirket av Frank Zappa. Låta «Reflected» som finnes på dette albumet ble senere omskrevet til låta «Elected» som ble en stor hit og finnes på albumet «Billion Dollar Babies» utgitt i 1973.

Albumet ble lansert med teatralskesceneshow. Ved en av konsertene ved The Toronto Rock `n Roll Revival Concert i september 1969 forvillet det seg en levende kylling opp på scenen. Alice Cooper gjorde et stunt ut av det hele ved å ta tak i kyllingen, rope til publikum at «kyllinger har vinger og derfor må kunne fly». Han kastet kyllingen ut til publikum der den datt som en stein og ble trampet ihjel av publikum. Dagen etter fikk dette førstesideoppslag i mange av de nasjonale aviser i USA, der de beskrev at Alice Cooper hadde tatt tak i kyllingen, bitt av hodet og drukket blodet. Zappa ringte Cooper dagen etter og spurte om historien var riktig, noe han kunne avkrefte. Zappa`s klare melding til Cooper var da «Well, whatever you do, don`t tell anyone you didn`t do it»…..Dermed var den nye musikksjangere «SHOCK ROCK» skapt.

Deres neste albumutgivelse:

«Easy Action»

Utgitt: juni 1970. Tittel på albumet er hentet fra en av scenene i filmen «West Side Story» som var et av bandmedlemenes favorittfilm. På samme tidspunkt valgte bandet å flytte fra California til Coopers fødeby Detroit. Albumene som var utgitt var ingen suksess. I løpet av 1970 fikk de hjelp av produsent Bob Enzrin med deres tredje album og deres siste album i forbindelse med kontrakten med plateselskapet Straight Record.

Singelen «I`m Eighteen» ble utgitt og endelig fikk bandet en stor hit og låta havnet som nr 21 på hitlisten Billboard Hot 100.

«I`m Eighteen»

Single utgitt: 1970. Låta sees på som en av tidenes største Metal låter der den er rangert høyt på lister som VH1`s 40 greatest Metal Songs og Rolling Stone Magazine`s 500 greatest songs of all time. Dette var også låta som Johnny Rotten «mimret» på i en sexbutikk som gjorde at han fikk jobben som vokalist i bandet Sex Pistols.

«I`m Eighteen»

xx

«Love It To Death»

Utgitt: Februar 1971. Albumet ble Alice Coopers store internasjonale gjennombrudd der man i tillegg til hitlåta «I`m Eighteen» finner stor hit som «Ballad Of Dwight Fry» og «Is It My Body». Albumutgivelsen ble fulgt opp med en stor turne og deres første europaturne som ble en formidabel suksess. Sceneshowet ble videreutviklet med sjokkerende effekter og det var på denne turneen at også Alice Cooper introduserte den elektriske stol som en del av showet. Suksessen ble fulgt opp med utgivelsen av albumet «Killer».

«Killer»

Utgitt: Desember 1971. Cooper har uttalt at teksten på låta «Desperado» handler om hans venn Jim Morrison fra The Doors som døde samme år.  Johnny Rotten i Sex Pistols rangere albumet «Killer» som det største rock album gjennom tidene. På albumet finnes en rekke store hits som bl.a. åpningsporet «Under My Wheels».

«Under My Wheels»

xx

Neste utgivelse ble singelen «School`s Out» som senere ble en udødelig hit. Det er gjennom denne låta mange nye fan finner frem til Alice Cooper. Låta nådde topplistene i Europa og USA og regnes som en av de virkelig store classic rock låter.

«Schools Out»

Singel utgitt: 1972.

«Schools Out»

xx

«School`s Out»

Utgitt: Juni 1972.

Neste album «Billion Dollar Babies» er kjent for bandets største kommersielle suksess.

«Billion Dollar Babies»

Utgitt: Mars 1973. Mange av låtene på dette albumet brukes fortsatt i forbindelse med Alice Cooper`s konserter og konsertshow.

Hele fire låter fra albumet ble utgitt som singler:

«Elected»

xx

Den kjente artisten Marc Bolan (T.Rex) deltar som gitarist på låtene «Hello, Hooray», «Elected» og «Billion Dollar Babies». Artisten Donovan deltar som vokalist på låta «Billion Dollar Babies«. Albumet nådde førsteplass på bl.a. hitlisten Billboard 200 i 1973. På dette tidspunkt var Alice Cooper på sitt aller største og influerte senere band som var under etablering som Kiss, Blue Öster Cult, GWAR og W.A.S.P.

Neste album «Muscle Of Love» som ble lansert på slutten av 1973, var gruppas siste studioalbum med originalbesetningen.

«Muscle Of Love»

Utgitt: November 1973. Albumet er et konseptalbum som handler om tenåringsangst, live på gaten i New York og indirekte om mannlig prostitusjon. På albumet finner vi låter som bla. «The Man With The Golden Gun» som opprinnelig var laget som tittellåt til James Bond filmen av samme tittel inntil produsenten endret dette og valgte heller en annen låt sunget av Lulu og låter som  Forventningene til albumet var stort for matche den enorme suksessen fra foregående album. Bandet hadde på denne tiden store uenigheter internt. Cooper ønsket å vende mer tilbake til de store teatralske sceneshow som hadde gitt dem så mye oppmerksomhet, mens de øvrige medlemmer ønsket å tone dette ned. Resultatet ble at bandet tok en «time out». Cooper reiste tilbake til Los Angles og lanserte sitt første soloalbum i 1975 som da også markerte det endelige brudde med de originale medlemmer av The Alice Cooper Band. Soloalbumet «Welcome To My Nightmare» ble utgitt i samarbeid med bl.a. Lou Reed gitarist Dick Wagner og Lou Reed`s band som backing.

«Welcome To My Nightmare»

Utgitt:  Mars 1975

Albumet er et konseptalbum der handlingen er en reise gjennom marrerittene til en mann med navn Steven. Albumcoveret er designet av Drew Struzan og er senere stemt frem som et av tidenes beste Topp 100 cover. Albumet inneholder solide låter som «Only Woman Bleed» og ikke minst låta «Steven».

«Steven»

xx

Alice Cooper utgav videre  

«Goes To Hell»

Utgitt: Juni 1976. Albumet er en oppfølger av hans foregående album med flere ballader som bla. låta «I Never Cry» som handler om Alice Cooper`s alkohol problemer som på denne tiden var sterkt økende.

«I Never Cry»

xx

«Lace And Whiskey»

Utgitt: Mars 1977. Albumet skiller seg ut fra alle øvrige album. Mange mente at dette var albumet som bidro til starten for en nedtur for hans musikkkarriere. Albumet ble heller ingen suksess, men tekstene som er laget på albumet er utvilsomt blant hans mest velskrevende tekster. Alkoholproblemene til Alice Cooper var på denne tiden så store at han valgte å legge seg inn til behandling ved New York Sanitarium. Det blir påstått at hans alkoholforbruk kunne være opptil 2 kasser med Budweiser og en flaske Whiskey om dagen. Under oppholdet på sanatoriumet fikk han inspirasjon til sitt neste album «From The Inside».

«From The Inside»

Utgitt: Desember 1978. Inspirert fra hans opphold på sanatoriumet er alle låter basert på personer som han møtte under dette oppholdet.

Teksten er laget i samarbeid med Bernie Taupin som er kjent for sitt mangeårige samarbeid med Elton John. På albumet finnes mange spennende låter der bl.a. låta «How You Gonna See Me Now» som er en ballade, ble en stor hit og havnet bl.a på US Top 20 hit.

«How You Gonna See Me Now»

xx

 Påfølgende album og første album på 80-tallet var:

«Flush The Fashion»

Utgitt: April 1980. Albumet nådde plassering på Billboard Top 40 og var han mest suksessfulle albumutgivelse på 4 år. Musikalsk er albumet en stor endring i forhold til musikkstil der man opplever at han influerer bla. annet sjangeren New Wave. Låta «Clones (We`re All) ble utgitt på singel og havnet høyt på hitlistene i USA.

«Clones (We`re All)»

xx

Oppfølgingsalbumet ble:

«Special Forces»

Utgitt: September 1981. Albumet har samme influerende stil fra New Wave og ble ingen suksess.

Oppfølger til dette albumet ble:

«Zipper Catches Skin»

Utgitt: Oktober 1982.

Videre så utgav Alice Cooper sitt neste konseptalbum:

«DaDa»

Utgitt: November 1983

Dette og de tre foregående album er sterkt preget av en alkoholisert Alice Cooper med store personlige problemer. I 1983, etter innspillingen av albumet DaDa, ble Cooper nok en gang innlagt på sykehus for sitt store alkoholproblem. Problemer hadde nå utviklet seg så mye at tilstanden var dødelig for Cooper. Med stor støtte fra sin famile og sine nære venner, klarte Cooper å arbeide seg gjennom problemene og kom seg nok en gang opp «på beina». Cooper brukte nå tiden til andre ting, blant annet å dyrke sin favorittsport golf.

I 1986 vente han offisielt tilbake til musikken med sitt album:

«Constrictor»

Utgitt: Oktober 1986

Albumet ble det virkelige store comeback for Alice Cooper. Tilbake i sin kjente Heavy Metal/Glam Metal/Hard Rock rolle som bidro til at han nådde ut til en ny generasjon av fans. Albumet ble fulgt opp av en av hans mest suksessfulle turneer «The Nightmare Returns Tour» på slutten av 80-tallet. Alice Cooper var nok en gang en av de sjokkerende og kuleste Heavy Metal rocker. Blant annet finner vi her låta «He`s Back» som også ble en soundtrack på filmen «Friday the 13th part IV»

«He`s Back»

xx

Alice Cooper fulgte opp med albumet:

«Raise Your Fist And Yell»

Utgitt: Oktober 1987

Et meget sterkt oppfølgingsalbum med en rekke spennende låter med gjesteopptreden fra store artister som Jon Bon Jovi, Richie Sambora og Joe Perry. Albumet`s største hit-singel er låta «Freedom».

«Freedom»

xx

Alice Cooper er i sin «livs» form og utgir videre albumet:

«Trash»

Utgitt: Juli 1989. På albumet finner vi en rekke sterke låter som bl.a. «Poison» som ble hans første Top 10 hit siden låta «You And Me» fra 1977, «House Of Fire», «Bed Of Nails» og «Hell Is Living Without You». Sistenevnte med deltagelse av artistene Jon Bon Jovi og Richie Sambora.

«Poison»

xx

Enda et sterkt oppfølgingalbum følger med:

«Hey Stoopid»

Utgitt: Juli 1991

På dette albumet har han inviterte med seg et stjernegalleri av en rekke store artister som Slash, Ozzy Osbourne, Vinnie Moore, Joe Satriani, Steve Vai, Nikki Sixx og Mick Mars. På albumet finner vi sterke låter som «Hey Stoopid», «Die For you», «Feed My Frankenstein» osv osv.

«Hey Stoopid»

xx

I 1994 utgir Cooper sitt første skikkelige konseptalbum siden «Welcome To My Nightmare»:

«The Last Temptation»

Utgitt: Juli 1994.  Dette albumet har også fokus på historien om Steven som også be omhandlet i hans konseptalbum «Welcome To My Nightmare». Hele historien er også utgitt i bokform, skrevet av Neil Gaiman. En lang periode uten ugivelse av studioalbum ble avsluttet ved utgivelsen i 2000 med albumet:

«Brutal Planet»

Utgitt: Juni 2000

Blant låtene på albumet finner vi låta «Gimme» som også er Cooper foreløpige siste offisielle musikkvideo:

Hans neste album er i samme heavy stil som det foregående:

«Dragontown»

Utgitt: september 2001

Handlingen gjennom de ulike låtene på albumet handler om helvete og hvem som havner der. Ved hans neste album går han noe bort i fra den tunge heavy sound som på de to foregående album:

«The Eyes Of Alice Cooper»

Utgitt: September 2003

Neste studioalbum ble:

«Dirty Diamonds»

Utgitt: Juli 2005. Albumet ble en stor suksess og fikk høy plassering på Billboard 200.

Albumet ble fulgt opp med en verdensturne med samme navn.

Offisiell hjemmeside Alice Cooper

Alice Cooper spiller på storscenen under årets Norway Rock Festival som en av festivalens store headlinere.

Vi sees vel på årets Norway Rock Festival??

Les mer om årets program for Norway Rock Festival: trykk her>

Continue Reading
Advertisement