Connect with us

Musikk

Enke saksøkt av Eric Claptons management for forsøk å selge bootleg CD for $11 på eBay

Published

on

Photocredit: Raph_PH/ Wikipedia - Eric Clapton at Royal Albert Hall - Wednesday 24th May 2017

Eric Claptons management har iflg. Blabbermouth sendt ut en en «avklaring» angående musikerens søksmål mot en tysk enke etter at hun la ut en piratkopiert versjon av albumet hans «Eric Clapton – Live USA» for $11 (ca. 97 norske kroner) på eBay.

I forrige uke vant Clapton søksmålet mot kvinnen, som hevdet at hun ikke var klar over at hennes døde manns CD var piratkopiert, og fjernet oppføringen en dag etter at den ble lagt ut. Dommeren i saken sa at det faktum at hun ikke kjøpte CDen selv var irrelevant og påla henne å betale for begge parters advokatsalærer (omtrent $3 900 – ca. 35 000 norske kroner).

Nå har management gitt en uttalelse til gitaristens fanklubb som klargjører Claptons rolle i situasjonen, samt hvorfor de i utgangspunktet gikk til rettslige skritt. Uttalelsen lyder som følger: «Given the widespread and often misleading press reports about a recent bootleg case involving a woman in Germany, the following provides clarification to set the record straight»

Tyskland er ett av flere land hvor salg av uautoriserte og vanligvis dårlig kvalitet illegale bootleg-CDer er utbredt, noe som skader både industrien og kjøpere av dårligere produkter. Over en periode på mer enn 10 år de tyske advokatene oppnevnt av Eric Clapton, og et betydelig antall andre kjente artister og plateselskaper med suksess forfulgt tusenvis av opphavsrettssaker under rutinemessige opphavsrettsprosedyrer. De informerer om at det ikke er en intensjonen om å målrette mot enkeltpersoner som selger isolerte CD-er fra sin egen samling, men snarere de aktive bootleggerne som produserer uautoriserte kopier for salg. De uttaler blant annet: «In the case of an individual selling unauthorised items from a personal collection, if following receipt of a ‘cease and desist’ letter the offending items are withdrawn, any costs would be minimal, or might be waived»

I de tilfeller av enkeltpersoner som selger uautoriserte gjenstander fra en personlig samling, hvis etter mottak av brev om at salget av de piratkopierte produktene skal opphøre og at varene trekkes tilbake, vil eventuelle kostnader være minimale, eller kan frafalles. Eric Claptons advokater og management (i stedet for Eric personlig) identifiserer om en vare som tilbys for salg er ulovlig, og en erklæring som bekrefter det er signert. Deretter er ikke Eric Clapton involvert i noen enkeltsaker, og 95 % av sakene er avgjort før en evt. rettsak.

Managementet forklarer at saken vedr. den tyske enken kunne ha blitt avhendet raskt til minimale kostnader, men dessverre som svar på de tyske advokatenes første standardbrev, inkluderte de en linje i svarer (oversettelse): «Gjør gjerne en sak hvis du insisterer på kravene» Dette utløste neste trinn i de standard juridiske prosedyrene, og domstolen avsa deretter den første forføyningsordren.

De forklarer videre: «Hvis enken og hennes advokater hadde overholdt det første brevet, ville kostnadene vært minimale. Hadde hun forklart de fullstendige faktaene i utgangspunktet i en enkel telefonsamtale eller brev til advokatene, kunne ethvert krav ha blitt frafalt og kostnader unngått. Dommeren oppfordret den enkelte til å trekke anken for å spare kostnadene, men hun fortsatte. Anken mislyktes og hun ble dømt til å betale domstolens og alle partenes omkostninger. Men da de fullstendige faktaene i denne spesielle saken kom frem og det var klart at individet ikke er den typen person Eric Clapton, eller plateselskapet hans ønsker å sikte mot, bestemte Eric Clapton seg for ikke å iverksette ytterligere tiltak, og har ikke til hensikt å kreve inn kostnadene som er tilkjent ham av domstolen. Han håper også at den enkelte ikke selv vil pådra seg ytterligere omkostninger».

Hvis kvinnen prøver å selge CD-en igjen, kan hun risikere en bot på 282 000 dollar ( ca. 2,5 millioner norske kroner) eller seks måneders fengsel.

Si din mening om salg av bootleg og piratkopierte produkter

Skriv i kommentarfeltet på Rockman facebook ( her )

Grunnlegger, eier, utgavesjef og redaktør for musikkmagasinet Rockman.no - E-mail: knuteirik@rockman.no

Continue Reading
Advertisement