Connect with us

vg-nett

En talentfull rockegitarist og komponist vender hjem!

Published

on

Knut Lysklætt (45) fra Vallersund i Fosen er den talentfulle rockegitarist, låteskriver og komponist som la musikerkarrieren på «hylla» tilbake i 1983 etter at drømmen om å gi ut et album produsert av selveste Ritchie Blackmore (Deep Purple/Rainbow) glapp. 

Lysklætt som har Deep Purple som en av sine største inspirasjonskilder, hadde opparbeidet seg tett kontakt med selveste lærermesteren Ritchie Blackmore. Sin første kontakt fikk han etter at han tyvkoblet telefonen hjemme i Vallersund og ringte direkte til Blackmore. Han klarte å komme i kontakt og avtalte å treffe han i forbindelse med at Rainbow skulle spille i Oslo 3 uker senere. Det skulle vise seg å bli et fantastisk møte der Lysklætt traff Blackmore på SAS hotellet i Oslo og backstage i Drammenshallen der god kontakt ble skapt.

Det hele avsluttet med at Blackmore kastet Stratocasteren til Lysklætt og sier:

– «Now you play for me»

Med stor inspirasjon og skyhøye målsetninger om å få selveste Blackmore til å produsere albumdrømmen dro en ung og gnistrende Lyseklætt hjem igjen til den lille hjembygda og sine bandmedlemmer. Et band som besto av en talentfull gjeng fra ungdomsskolen på Fosen. Man kan jo bare tenke seg de spennende tanker og planer den unge gjengen da igangsatte i sine drømmer.

Drømmen skulle vise seg ikke å bli mulig å gjennomføre, og skuffelsen var så stor at Lysklætt valgte å legge gitaren «på hylla» og heller rette blikket mot verdensmetropolen og fokuserte på en solid økonomiutdannelse i USA. En «reise» som skulle vise seg å vare i over 25 år.

 Med et ekte hjerte i rockemusikken så klarer man selvsagt ikke å forlate sine drømmer. I 2006 vender Lyseklætt derfor tilbake til Fosen og samler sine gamle musikkvenner for å diskutere muligheten for å gjennomføre albumdrømmen. Etter masse Whisky og god stemning bestemte de seg for å gå i gang med å spille inn albumet de aldri fikk spilt inn. Lyseklætt hadde bestemt seg for å legge tilrette for de midler som skulle til for at albumet denne gangen skulle bli en realitet og ikke bare forbli en drøm.

23 mars 2009 ble drømmen til virkelighet ved utgivelse av albumet:

«Teodor Tuff»

Plateselskap: Universal Music

Foto: Morten Krogvold

Per Roar Schjølberg (vokal), Knut Lysklætt (gitar), Jostein Strand (bass), Knut Hellem (trommer) og Ådne Røkkum (gitar). Resultatet har blitt et ekstremt godt gjennomarbeidet album bestående av spennende låter, tekster og et solid lydbilde. Knut Lysklætt har komponert samtlige låter og med sin perfeksjonisme er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Albumet har en slags «rød tråd» og kan nærmeste betegnes som en slags «rockereise» med sterk inspirasjon fra 70-tallets unike rockemusikk. Til spørsmålet om albumet er et slags konseptalbum sier Knut Lyseklætt følgende:

– Albumet kunne godt ha vært en rockeopera/konsertalbum. Det handler egentlig om mitt liv fra jeg lå og hørte på Radio Luxemburg på tidlig 70-tall (låta: «Ode to all Heroes») og gleden ved å finne tilbake til musikken og bandet i dag (låta: «Welcome to our Party»). Låtene handler om ting, personer og hendelser som har preget mitt liv i mellomtiden.

– Låta «Stranger» handler om at jeg forlot musikken i 83 etter forgjeves å ha forsøkt å få Ritchie Blackmore til å produsere plata vår. Jeg traff han flere ganger og han var interresert, men vi kunne ikke finansiere det. I refrenget er det Stratocasteren min, som lå på loftet i flere år, som kaller med stranger. Sangen funderer også på hvordan det ville gått hvis vi hadde fått med oss Ritchie Blackmore den gangen. «In it for the Money» er et harselas med selvhøytidelige rockestjerner som skal redde verden. Du kan jo tenke deg hvem Boner er….. «Nuntius Sidereus» er en påminnelse om at den vestlige verden selv har slitt med religiøs intoleranse. «Redeemed» handler om hvordan det gikk til h….med den russiske revolusjonen i 1989.

– «Be Sober Joe Jinne» er en hyllest til en av Norges mest berømte forfattere. «The Visionary» og «The Unconscious» handler om en meget kjent internasjonal maler. «Blessed aret he Meek» handler om overgrep mot barn i den katolske kirken, noe som gikk sterkt innpå meg da jeg bodde i USA.

– «The Software Engineer» er en grisevise, hvor jeg har forsøkt å bruke tekniske ord og uttrykk som metaforer for kroppsdeler og sex. Disse uttrykkene er fra dataverdenen og eksisterte ikke da vi spilte sammen på 70-tallet. Let me check you «software». «A Princess from Duero» er skrevet som en kjærlighetssang, og det er den, men til en meget spesiell vin.

Teodor Tuff har brukt den tid som de behøvde for å skape sitt album. For Lyseklætt har det vært viktig at produksjon og lyd skal være lytefri. Det er også lagt ned en masse arbeid i korarrangementer der de også har jobbet med Trondheimsolistene og Nidaros guttekor. Albumet er spilt inn i Nidaros Studio i Trondheim der Knut Lyseklætt og Frode Øygaard har vært produsenter og Runar Nordal som tekniker.

 Albumet er utgitt i en meget ekslusiv og flott albumbox som inneholder booklet med tekster og en egen plakat fotografert av vår anerkjente norske fortograf Morten Krogvold. Bildet består av 25 ulike tekstfragmenter og effekter fra de store rockelåtene på 70-tallet. En slags gåte som du kan løse ved å studere bildet ovenfor. Så har du også litt å fundere over.


 

 TEODOR TUFF PÅ SAMME SCENE MED DEEP PURPLE 22.11.09!

Selveste inspirasjonsbandet Deep Purple, et av rockehistoriens aller største rockeband, har «håndplukket» Teodor Tuff som oppvarmingsband til deres konsert som arrangeres av Atomic Agency for et fullsatt Oslo Spektrum 22 november 2009.

En større anerkjennelse for sin musikk kan vel neppe frontfigur, låtskriver og produsent Knut Lysklætt og bandet Teodor Tuff få. Selveste «lærermesterne» har selv kvalitetsjekket og valgt ut bandet til å stå på deres scene og få æren av å varme opp til noen av rockehistoriens største låter som «Smoke On The Water», «Child In Time», «Speed King», «Highway Star», «Black Night» osv. osv.

Dette er enormt stort og vi ser med stor glede frem til å kunne delta som en aktiv del av denne store musikalske «rockefesten». Vi skal gi alt for å «varme opp» et forventningsfullt publikum og gleder oss også til å få presentert vår musikk til et fullsatt Oslo Spektrum. (Knut Lysklætt)

 

 


For mer informasjon om Teodor Tuff, sjekk ut deres hjemmeside: trykk her>

Sjekk også ut filmklipp fra bandets tidligere opptreden på TV2: trykk her>


  

Skriv dine kommentarer eller en hilsen til bandet!

Benytt kommentarfeltet nedenfor til å dele dine kommentarer om Teodor Tuff!

  


 

Add Rockman på Facebook å få bl.a. tilgang på spennende artistbilder:

Continue Reading
Advertisement