Connect with us

annonser

Dette sa Jimmy Page (Led Zeppelin) i rettsalen som forsvar mot plagiatsøksmålet

Published

on


(photo credit: Avda – Jimmy Page at the Echo music award 2013)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

Det tidligere omtalte saken der Led Zeppelins Jimmy Page og Robert Plant er beordret til å møte i rettet i forbindelse med påstanden om at deler av deres låt «Stairway To Heaven» er kopier fra bandet Spirit sin instrumentale låt «Taurus» er i full gang.

Les også: Her kan du selv høre og sammenligne likheten mellom låtene

En amerikansk dommer avgjorde tidligere i år at Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page og vokalist Robert Plant må møte i retten for å forsvare seg mot påstander om at deler av «Stairway to Heaven» ble kopiert fra en annen sang. Boet etter avdøde Spirit gitarist Randy California (20. februar 1951 – 2. januar 1997) reiste sak om dette for første gang for to år siden der de påsto at bandets instrumental låt «Taurus» som ble utgitt i 1967 var kilden til åpningssekvensen for Led Zeppelins unike låt «Stairway To Heaven» som ble utgitt i 1971. Randy California hadde sagt i intervjuer før sin død i 1997 at han ikke var i tvil om at hans låtarbeid hadde blitt kopiert.

Fra rettsaken som nå er i full gang skriver Classic Rock i dag Jimmy Page i løpet av sin andre dag i vitneboksen ble konfrontert om at han skal ha sagt tidligere at strukturen i låta «Stairway To Heaven» var mer lik låta «Chim Chim Cher-ee» fra den musikalske filmen Mary Poppins i 1964 enn den var låta «Taurus». Jimmy Page sitt svar på dette til saksøkers advokat Francis Malofiy var: – Nei, jeg sa ikke det. Jeg kan ha sagt at akkord sekvenser er svært like fordi at akkord sekvensen har eksistert i årtider.

Musiker Kevin Hanson, som ble kalt som sakkyndig etter at Page ble avvist som dette, sa at selv om rytmen av de to bitene var litt annerledes, så høres det i hanns ører ut som en del av musikken. Under kryssforhør la han videre til at han lett kunne skille de to låtene fra hverandre. Page sa også under sin vitneforklaring første dag av rettsaken at han aldri hadde hørt tidligere om låta «Taurus» og ble overrasket over å finne den i sin platesamling, mens gjenlevende medlemmene av Spirit var ikke i stand til å bevise at Page noensinne hadde sett bandet utføre låta live.

Dommer Klausner irettesatte også saksøkers advokat Malofiy ved en rekke anledninger i løpet av dagen, og kommenterte også til Maloiy blant annet: – Du kaster bort mye tid.

Led Zeppelin advokat Peter Anderson protesterte også på bevisførselen til mye av det advokat Malofiy framsatte ved å påpeke at dette ikke i forkant av rettsaken var ført opp på rettens liste over bevismateriale. Han protesterte også mot sin motparts forsøk på å diskutere kontrakter som hadde vært ansett konfidensiell til pre-rettssakens høringer. Klausner beskrev situasjonen som «avskyelig». Saksøkers advokat Malofiy presenterte derimot med hell et motargument til Led Zeppelin påstand om at Foreldelsesloven hadde utløpt på «Stairway». Han mente at når en tidligere ikke utgitt versjon av låta nå har dukket opp i bandets siste remaster-serien, så var ikke foreldelsesloven utløpt.

Led Zeppelin vokalist Robert Plant og bassist John Paul Jones skal også vitne i saken.

Saken oppdateres

Hva mener du om denne saken?

Skriv nedenfor eller på Rockman facebook tilhengerside ( her )

Continue Reading
Advertisement