Connect with us

Musikk

Brian Johnson: – «Jeg orket ikke se Axl Rose som vokalist for AC/DC»

Published

on

Foto fra venstre: Skjermdump video "AC/DC's Brian Johnson talks new memoir | GMA" og skjermdump video "AC/DC - Rock Or Bust World Tour - Greensboro, NC", begge publisert på YouTube

Frontfigur og vokalist Brian Johnson ved legendariske AC/DC utgir i disse dager sin etterlengtede selvbiografi «The Lives Of Brian». Boken som tidligere ble annonsert utgivelse i oktober 2021 ble forsinket men utgitt i går (25. oktober 2022) verden over.

Les også: Brian Johnson bekrefter slipp av selvbiografien «The Lives Of Brian»

En rekke store internasjonale medier har i anledning utgivelsen intervjuet Brian Johnson om boken som omhandler hans liv frem til han ble vokalist i AC/DC. Samtidig har det blitt stilt spørsmål om andre aktuelle hendelser de senere år. I et telefonintervju som ble gjennomført av magasinet Ultimat Classic Rock forteller Brian at at ikke orket å se Axl Rose opptre som vokalist for AC/DC i etterkant av at han selv måtte slutte i bandet på bakgrunn av hørselskader som oppsto.

Her er klipp fra Axl Rose under AC/DC Rock Or Bust World Tour 2016:

Les også: Brian Johnson bekrefter: – Må gi seg som vokalist i AC/DC

For Brian Johnson var det en meget sterkt psykisk belastning å måtte forlate et av verdens største og mest legendariske rockeband. At han i en slik følelsesladet situasjon ikke orket å se en annen vokalist overta hans rolle er fullt forståelig. I forkant av problemene som oppsto og som til slutt endte med at han måtte gis seg i bandet, så har han tidligere fortalt om hvordan sykdomsbildet fortonet seg. Problemer begynte på bandets Winnipeg konsert 17. september 2015 under det pågående «Rock Or Bust World Tour». De spilte ute under en regnstorm i kulden, og både Johnson og Young hadde fått feber. – Vi var dryppende våte og helt iskalde, fortalte Johnsson den gang. Likevel, så dro de direkte videre med en to-og-en-halv-timers flytur til Vancouver rett etter showet. – «Dessverre begynte det å væske i bihulene mine og rundt øret mitt«, fortalte han. 

De fortsatte med konserter i San Francisco og Los Angeles, og etter dette dro de tilbake til Australia for en pause. Da innså Johnson at øret fortsatt ikke hadde «poppet». Han fortsatte med den australske etappe av turneen og tok kontakt med den Sydney-baserte spesialisten Dr. Chang, som han også hadde besøkt ni ganger i forkant. – Jeg begynte å bli bekymret fordi mitt høyre øret er mitt «gode» øre, sa Johnson. – Min venstre øre er omtrent helt døvt, og Dr. Chang fant ut at væske hadde krystallisert seg og hadde angrepet det «gode» øret. Så dermed hadde jeg tapt hørsel også på mitt gode øre, jeg vet ikke hvilken prosentandel, men det var nok til å gjøre ting veldig vanskelig. Sangeren hadde slanger stikkende inn i armen og han ble gitt væsker og steroider for og forsøkte å bryte ned krystaller. Johnson forteller videre at Dr. Chang så ham i øynene, med det fryktelige utseende leger har når dårlige nyheter skal fortelles. 

Det var da Johnson forsto at han nå var det slutt. 

Gleden var derfor stor når vi i august 2018 kunne bekrefte nyheten om at mangeårige trommeslager Phil Rudd var tilbake i AC/DC etter at han ble observert i Canada sammen med Stevie Young der bandet nå var samlet for å spille inn et nytt studioalbum. og at det også kunne bekreftes at Brian Johnson var tilbake og tilstede sammen med resten av bandet. Brian Johnson hadde ved hjelp av ny teknologi og nytt topphemmelige høreapparat fått hjelp og sa følgende i et nytt intervju den gang: – «Det er en fantastisk verden. Nå beveger teknologien seg raskere og raskere. Og denne fantastiske mannen hadde en ide som han ønsket å dele med meg. Vi kom sammen og jobbet i omtrent to og et halvt år med denne tingen som da gjør det mulig for meg å fungere som vokalist og da komme tilbake i AC/DC. Videre, før koronaviruspandemien lammet en hel verden, kom AC/DC sammen i Holland for å filme en video til bandets nye singel «Shot In The Dark» som senere finnes på deres siste suksessfulle album «Power Up» som ble utgitt i 2020.

Les også: Angus Young avslører sin favoritt låt fra AC/DC albumet «Power Up»

«The Lives of Brian Johnson», fra Dey Street Books, går kronologisk gjennom hans opp- og nedturer da han vokste opp i nærheten av Newcastle, og ender med at han ble med i AC/DC og spiller inn bandets banebrytende «Back in Black»-album.

«Det var ikke så mye for å bekrefte livet mitt,» sier han om boken i et intervju med ABC News og fortsetter: «Det var for å bekrefte livene til alle de fantastiske menneskene jeg møtte som var med på å forme livet mitt – venner fra skolen, venner på fabrikkene, venner i musikken.»

Musikk var nordstjernen hans, og han husker at han første gang hørte Little Richard synge «Awop bop/a-loo bop/awop bam boom» som 11-åring og ble helt frelst. «Mange har beskrevet den sangen, «Tutti Frutti,» som lyden av rock n’ roll som blir født – noe som passer, for drømmen min om å bli sanger ble også født i det øyeblikket,” skriver han. Johnson var en ingeniørlærling som sang ved siden av og var en ung far og ektemann. For å tjene nok penger til en P.A. systemet, sluttet han seg til et luftbårent infanteriregiment av den britiske hæren. Han deltok på en av Jimi Hendriks første show i Storbritannia, så Sting opptre da The Police-stjernen snart var 15 år og ble venner med medlemmer av Slade og Thin Lizzy. Han ville møte Chuck Berry, men det gikk ikke bra. «Møt aldri heltene dine» skriver han.

Johnson, som senere skulle skrive de udødelige replikkene “Forget the hearse/’cause I’ll never die”, debuterte live med The Toasty Folk Trio, overlevde en forferdelig bilulykke og fant til slutt en viss suksess i bandet Geordie. Bandet kom seg til «Top of the Pops» – et show som var en kronen på verket for ethvert begynnende band. Han ga opp en god karriere i ingeniørfirmaet sitt, men Geordie hadde bare ett topp 10-treff og slapp snart.

«I en alder av 28, hadde jeg mistet alt. Ekteskapet mitt, karrieren, huset mitt», skriver han. Han flyttet inn hos foreldrene og husker at han en gang så AC/DC BBC. «Jeg elsket hvert sekund av det. Men det var selvfølgelig også en påminnelse om at jeg hadde fått muligheten min og blåst det.»

Johnson gjenoppbygde livet sitt, ble frontrutemontør – senere takfikser – og grunnla Georgie II. Han var glad. Han hadde en liten virksomhet og et lite band. «Jeg trodde det var min andre Askepott-historie, men det kom mer,» sier han.

Boken avslører opprinnelsen til hans varemerkede cap: – En gang skyndte han seg til en konsert uten tid til å skifte, svett med lim og glasskår i øynene. Broren hans, Maurice, lånte ham kjørelua i stoff som beskyttelse, et plagg som senere har blitt hans varemerke og elsket av fansen.

Likevel var en del av Johnson uoppfylt. Det var et møte med sangeren Roger Daltrey som viste seg å være avgjørende. The Who’s frontmann inviterte Johnson – som da bodde med bandet sitt i en leilighet med bare fire madrasser på gulvet – over til et måltid på herregården hans. Johnson husker at Daltrey syklet mot ham barbrystet og barbeint uten sal, mens han holdt fast i manken til sin galopperende hvite hest («Hvis dette ikke er en rockestjerne, tenkte jeg for meg selv, så vet ikke jeg», skriver han.) «Han sa – «Jeg skal gi deg ett råd, Brian. Aldri gi opp. Forstår du meg? Aldri, aldri gi opp.’ Og jeg tok det virkelig til meg” husket Johnson.

Bon Scott, den originale forsangeren til AC/DC døde i 1980, og Johnson fikk en audition for å erstatte ham basert på anbefalinger, inkludert fra Scott selv, som hadde hørt ham synge en kveld. Bare år senere innså Johnson at de hadde møtt hverandre. På audition tilbød medgründer og rytmegitarist Malcolm Young ham en Newcastle Brown Ale, et hyggelig nikk til Johnsons arv. Og Johnsons første sang med bandet på audition var Tina Turners «Nutbush City Limits». («Det var det mest elektriske øyeblikket i livet mitt» skriver han). Så sang de noen AC/DC-låter.

Han fikk jobben, selvfølgelig.

AC/DC bel helt overveldet av den enorme positive responsen de fikk i etterkant av at deres siste studioalbum «Power Up»Brian Johnson filmet i den anledning en egen hilsen til fansen:

I sin hilsen viser han blant annet til deres egen glede over at albumet har blitt så solid og bra, at dette fremstår som en meget solid hyllest til bandets avdøde hovedlåtskriver og grunnleggende medlem Malcolm Young. Han bekrefter også at AC/DC vil legge ut på liveturnè så snart situasjonen tillater dette. Han viser til den fantastiske lojaliteten fansen har vist AC/DC gjennom den vanskelig perioden bandet har vært igjennom de siste årene og sier blant annet:

«When all this is over, you now all this crap is over, we will see you all again. We will see you in your hometown and try everything we can to get there and play for you live. But until then stay safe»

Nå når pandemien er lagt bak oss så venter vi bare med stor spenning på nyheten om at et av verdens aller største rockeband gjennom alle tider, og da med Brian Johnson bak mikrofonen, skal annonsere ny verdensturnè. I tilfelle……

Er du klar for ny AC/DC verdensturnè?

– Har du vært på AC/DC konsert tidligere? I tilfelle hvilke?
– Har du noen bilder og filmsnutter fra tidligere AC/DC konserter?

Del dine kommentarer og bilder/filmsnutter på Rockman facebook

Grunnlegger, eier, utgavesjef og redaktør for musikkmagasinet Rockman.no - E-mail: knuteirik@rockman.no