Connect with us

vg-nett

Alice In Chains

Published

on

Foto: Anna-M Weber

Alice In Chains er et amerikansk rockeband som ble dannet i Seattle, Washington, USA i 1987 av gitarist Jerry Cantrell og vokalist Layne Staley. Bandet regnes sammen med bl.a. band som Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden å være en viktig del og grunnlegger av den såkalte Grunge musikksjanger som oppsto tidlig på 90-tallet. Alice In Chains er i tillegg til et  Grunge band også en del av Heavy Metal sjangeren og med mye spennende akustiske materialer. Bandet er også kjent for sin distinkte vokal gjennom vokalist Layne Staley samt harmonisk vokal av Jerry Cantrell.

Discography – Studioalbum

Alice In Chains fikk stor oppmerksomhet når de lanserte sin 3 spors debut EP «We Die Young» som ble utgitt i juli 1990 der låta ved samme navn ble en stor hit på Metal Radio. Suksessen bidro til at bandet gikk i studio og lanserte senere deres debutalbum «Facelift» som ble utgitt 21 august 1990. Albumet ble umiddelbart ingen salgsuksess, men bandet arbeidet hardt og målrettet for å spre sin musikk ved blant annet å spille som oppvarmingsband for store artister som Iggy Pop, Van Halen og Posion. I februar 1992 gikk bandet på ny i studio for å spille inn sitt oppfølgingsalbum «Dirt» der de fleste av låtene er skapt mens bandet var på turnè. Albumet ble utgitt 29 september 1992 og har en mye mørkere stemning enn deres debutalbum.  Albumet ble en stor salgssuksess og regnes som deres gjennombruddsalbum. Bandets bestselgende album så langt med høye listeplasseringer samt belønnet med fire ganger platina. På albumet finner vi sterke låter som bl.a. «Would?», «Them Bones», «Angry Chair», «Rooster» og «»Down i Hole». 3 år etter, 7 november 1995 utgir bandet sitt oppfølgingsalbum «Alice In Chains». På albumet finner vi sterke låter som «Grind», «Heaven Beside», «Over Now» og «Again». Et album som også solgte bra og plasserte seg høyt opp på albumlistene både i Europa og USA.

Det skulle vise seg senere at dette ble det siste album der vokalist Layne Staley deltok.

Layne Staley ble dessverre nok et rockeoffer for misbruk av narkotika der han tidlig ble avhengig av narkotiske stoffer som tilslutt tok hans liv etter en overdose 7 år etter at deres siste studioalbum ble utgitt. I et intervju som ble gjennomført med Staley tidlig i 2002, noen måneder før hans død, skal han ha uttalt sterkt ødelagt av langvarig bruk av narkotika:

«Jeg har aldri ønsket å avslutte livet livet mitt på denne måten»

Hans utseende hadde blitt sterkt forverret, mistet flere tenner, sterkt avmagret og med sykelig blek hud. 19 april 2002 ringer en uidentifisert kvinne 911 for å fortelle at hun ikke har hørt fra Staley på 2 uker. Politiet rykker ut til hans leilighet, sprenger døren og finner Staley omgitt av narkotisk brukeruttsyr liggende død på sofaen og med TV-apparatet flimrende. Det ble senere anslått at han hadde ligget død i ca. 2 uker og dødsfallet er derfor satt til 5 april 2002.

En forferdelig trist avsluttning på et ungt liv og en dyktig artist.

Etter Staleys dødsfall ble det også en bråstopp i bandets videre utvikling, men bandet ble aldri oppløst. I 2005 gjenforenes de øvrige bandmedlemmer i forbindelse med en veldedighetskonsert i Seattle for ofre for tsunamien som rammet Sør-Asia. Konserten gav tydeligvis mersmak og ny spilleglede for bandet som bestemte seg for å lage en «gjenforeningsturnè» i 2006 til minne om avdøde vokalist Layne Staley der de fikk med seg William DuVall fra bandet Cones With The Fall.

Gleden er derfor stor når nyheten kom tidligere at bandet igjen hadde gått i studio for å spille inn et nytt album, da med vokalist William DuVall med på laget. Bandet som før den triste hendelsen med avdøde Layne Staley hadde solgt formidable 14 millioner album bare i USA, vært nominert til en lang rekke Grammy og mottatt hele seks av disse priser.

Bandet som var elsket av Metallica som blant annet har uttalt:

«Vi har alltid hatt lyst til å turnere med Alice In Chains som blant annet har vært en viktig påvirkningsfaktor for våre vokalmelodier på vårt album St. Anger»

2009 besetningen av Alice In Chains:

Foto: James  Minchin

Jerry Cantrell (gitar, vokal), Sean Kinney (trommer), Mike Inez (bass) og William DuVall (vokal)

 

Nytt album «Black Gives Way To Blue» ute nå!

Albumet ble lansert 28 september 2009  

Gi DIN tilbakemelding på hva du mener om låtene!

Skriv dine kommentarer om det nye albumet i kommentarfeltet nedenfor og del dine meninger med tusenvis av andre musikkinteresserte Rockmanlesere.

– Vinn Alice In Chains nye album! –

Alle som bidrar med sine kommentarer nedenfor vil samtidig delta i trekningen om 5 stk Alice In Chains Album «Black Gives Way To Blue». Trekningen blir foretatt 5 oktober 2009 og de heldige vinner blir publisert her på denne siden samme dag.

NB! Når du legger inn din e-mail adresse får å publisere din kommentar så blir ikke denne synlig! 

 


 

Du kan også følge Rockman på:

 

 

 

Continue Reading
Advertisement