Connect with us

vg-nett

Tidenes Viktigste Album: Bob Dylan – Blonde On Blonde

Published

on

Rockman “graver” i populærmusikkens arkiver, og vil fremover i samarbeide med leserne “løfte” frem de absolutt viktigste og mest betydningsfulle albumutgivelser gjennom tidene. Albumutgivelser som er skapt av geniale artister, komponister og produsenter på en slik måte at dette har påvirket og inspirert artister og musikklyttere, i mange tilfeller gjennom generasjoner. Album som for all fremtid også vil være betydningsfulle musikkhistorisk.

Album som i mange tilfeller inneholder låter og komposisjoner som er til de grader så “følelsesladet” at de hos mange berører både hjerte og sjel som skaper varige minner. Låter som via instrumentelle komposisjoner og vokal også berører deg på en slik måte at følelser vekkes ved at nakkehårene reiser seg, tårer av fryd i øyekroken og dundrende hjertebank. Unik musikkskapelse som du aldri glemmer og vil bære med deg resten av livet. Med andre ord:

Tidenes viktigste albumutgivelser!

 Rockman inviterer og oppfordrer alle lesere til å gi deres egne personlige og gjerne utdypende forhold til både album, låter og artister som vil bli presentert i denne serien fremover. La oss sammen skape tidenes ABC for populærmusikkens albumutgivelser, dele vår kunnskap til felles glede sammen med tusenvis av andre musikkglade mennesker. Noen vil selvsagt ha et sterkere forhold enn andre til de ulike album og bidrag vil variere fra person til person. Men det er nettopp dette som gjør det hele både spennende og ikke minst ekte. På denne måten vil mange av oss gjenoppleve mange av våre beste musikkopplevelser, kanskje få tilført ny spennende tilleggskunnskap, og i mange tilfeller kanskje også oppdage ny musikk.

Albumene som blir presentert anbefales på det sterkeste og kjøpes som “håndfaste” gode “gamle” CD`er dersom du ikke allerede har disse i din CD eller platesamling. Disse album er så betydningsfulle at når du lytter på disse er det nærmest et “must” å kunne holde coveret fysisk i hånden, nyte og studere cover artwork og bla i eventuelle booklets som medfølger med spennende bilder og låt-tekster. Det er da du får du den optimale intense musikkopplevelsen.

Benytt kommentarfeltet nedenfor til å bidra med spennende tilleggsinformasjon, egne opplevelser, hvilke er dine favorittlåter?, kommentarer til andre leseres kommentarer osv.

– Welcome back my friends to the show that never ends!

(ref. Emerson, Lake & Palmer)  


«Blonde On Blonde» 

Utgivelse: 20 juni 1966

 Bob Dylan (69) med det klingende fødenavn Robert Allen Zimmermann er blant populærmusikkens absolutt største og mest inspirerende artist og låtskrivere uansett sjangere, og regnes også som en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i det 20 århundre musikalskt og kulturelt.

Dylan ble født 24 mai 1941 i Minnesota, USA av jødiske foreldre og ble inspirert til å skape musikk i sine tidlige ungdomsår ved å lytte på blues og countrymusikk via radiostasjoner som sendte fra Sherverport, Louisiana og senere tidlig del av rock and roll. Dermed ble han også inspirert av store artister som bl.a. den amerikanske folkemusikksanger og låtskriver Woody Guthrine, kjent for låta «This Land Is Your Land», blueslegenden Robert Johnson som forøvrig er hyllet av en hel «bluesverden» som en av de absolutt viktigste bluesartister gjennom tidene, countrylegenden Hank Williams som vel regnes som en av de største innen sin sjanger, pioneeren innenfor rock and roll Buddy Holly og rhythm and blues/rock and roll legenden Little Richard.

 I tillegg til musikk ble også Dylan sterkt inspirert av den legendariske poet og forfatter Dylan Thomas, noe som han også i ettertid har relatert som inspirasjon til å endre sitt navn til Bob Dylan.

 Bob Dylan har gjennom sine utrolige mengder av komposisjoner, låter og tekster gjennom hele 5 tiår, utgitt hele 34 studioalbum, 58 singler, 13 livealbum og 14 samlealbum der en rekke av disse kan trekkes frem blant tidenes viktigste albumutgivelser. Men det er spesielt 2 av hans unike album utgitt på 60-tallet, «Highway 61 Revisited», utgitt 1965, og albumet «Blonde On Blonde», utgitt i 1966, som står frem som de aller største Bob Dylan albumutgivelser.


Låter på albumet «Blonde On Blonde»:

Albumet er et av de første betydelige dobbel vinyl LP rockealbum som ble utgitt innenfor rock. (dobbeltalbum betyr:  2 stk vinylplater der låtene er fordelt på 4 stk albumsider)

SIDE 1:

«Rainy Day Woman #12&35» som er åpningslåta på albumet og kjent for sin uvanlige instrumentering og eneste låta på albumet som tar i bruk brass band og enkel blues akkordprogresjon, og der låt-telsten inneholder setningen «They`ll Stone Ya» i hver linje av versjene. Det sies også at låta ble spilt inn der artistene var høy på cannabis og at sangen ble forbudt på en rekke amerikanske radiostasjoner p.g.a. paranoia om narkotiske låter. «Pledging My Time» er en blueslåt og kjent for betydelig innhold av Dylans harmoniske munnspill. «Visions Of Johanna» skal være Dylans favorittlåt fra albumet. En låt som også er kåret høy blant ulike kåringer for tidenes beste låt og største sangtekster noen sinne. «One Of Us Must Know (Sooner or later)», en meget emosjonell låt som også ble albumets første single.

«Visions Of Johanna»

xx

SIDE 2:

 «I Want You» sies å handle om kjæresten til Dylan`s venn, Brian Jones fra The Rolling Stones der det refereres i låt teksten «Now you`re dancing child with his chinese suit/ He spoke to me, i took his flute/ No, I wasn`t very cute to him, was I?». Jones pleide å bruke en kinesisk skjorte på denne tiden. «Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again», en spennende låt som er covret av en rekke artister, blant annet legendariske Grateful Dead. «Leopard-Skin Pill-Box Hat» har en tekst som satirisk peker på de kvinnelige mote-offre som bærer av Pill-Box hatt som var en fasjonabel hattemote på denne tiden, bl.a. kjent brukt av Jacqueline Kennedy Onassis på denne tiden. «Just Like A Woman», en låt skrevet av Dylan mens han var på turnè i Kansas, USA. Låta sies å være inspirert av hans bekjentskap med den unike pop art kunstneren Andy Warhol, men også hans forhold til artisten Joan Baez. Låta har også fått kritikk for antatt kvinnehat i låt teksten. Kanskje den mest kommersielle låta på albumet.

SIDE 3:

«Most Likely You Go Your Way (And  I`ll Go Mine)» en bluesy låt som er utgitt 2 ganger på singel og blitt covret av flere kjente artister som bl.a. Patti Labelle, Todd Rundgren og The Yardbirds. «Temporary Like Achilles» en låt som opprinnelig var spilt inn med The Band i 1965 i en kortere versjon. «Absolutely Sweet Marie» , en frodig låt med ulike kamuflerte «seksuelle bilder» som også er covret av en rekke artister som bl.a. George Harrison fra The Beatles. «4th Time Around» er en låt som ofte har blitt spekulert på å være et svar på The Beatles låta «Norwegian Wood (The Bird Has Flown)» som deler en rimelig lik melodi og lyrisk premiss. «Obviously 5 Believers» inneholder surrealistisk lyrisk låt-tekst med blues-rock akkompagnement.

SIDE 4:

«Sad Eyed Lady Of The Lowlands» er en over 11 minutters låt som dekker hele side 4 på albumet. Låta er skrevet som en listesang som kommer tilbake til en refrenglinje på slutten av hver strofe. Låta er fylt med poetiske symboler slik som første strofe «With your mercury mouth, in the missionary times».

 Et historisk mesterverk av et album!

NB! flere Dyland album, bl.a. annet «Highway 61 Revisited» blir omtalt i serien senere!


Hvilket forhold har du til musikken fra Bob Dylan?

Skriv og del dine minner i kommentarfeltet nedenfor eller på Rockman`s facebook tilhengerside


Flere omtaler i serien tidenes viktigste albumutgivelser:

Pink Floyd: “Dark Side Of The Moon”: trykk her>, The Beatles: “Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band”: trykk her>, Dio: «Holy Diver»: trykk her>


– Bli en del av Norges kuleste musikkvennegjeng –

 

Som musikkvenn blir du oppdatert på alle de spennende omtaler om “Tidenes Viktigste Albumutgivelser” fremover, tilgang på artistbilder, andre nyheter og om spennende musikkrelaterte konkurranser på Rockman hver måned! 

Har du meldt deg på i den pågående konkurransen?:

Vinn unikt festivalpass til Norway Rock Festival 2011 med backstage-tilgang? : trykk her>

Continue Reading
Advertisement