Connect with us

vg-nett

NY SERIE: Tidenes viktigste albumutgivelser!

Published

on

Rockman «graver» i populærmusikkens arkiver, og vil fremover i samarbeide med leserne «løfte» frem de absolutt viktigste og mest betydningsfulle albumutgivelser gjennom tidene. Albumutgivelser som er skapt av geniale artister, komponister og produsenter på en slik måte at dette har påvirket og inspirert artister og musikklyttere, i mange tilfeller gjennom generasjoner. Album som for all fremtid også vil være betydningsfulle musikkhistorisk.

Album som i mange tilfeller inneholder låter og komposisjoner som er til de grader så «følelsesladet» at de hos mange berører både hjerte og sjel som skaper varige minner. Låter som via instrumentelle komposisjoner og vokal også berører deg på en slik måte at følelser vekkes ved at nakkehårene reiser seg, tårer av fryd i øyekroken og dundrende hjertebank. Unik musikkskapelse som du aldri glemmer og vil bære med deg resten av livet. Med andre ord:

Tidenes viktigste albumutgivelser!

 Rockman inviterer og oppfordrer alle lesere til å gi deres egne personlige og gjerne utdypende forhold til både album, låter og artister som vil bli presentert i denne serien fremover. La oss sammen skape tidenes ABC for populærmusikkens albumutgivelser, dele vår kunnskap til felles glede sammen med tusenvis av andre musikkglade mennesker. Noen vil selvsagt ha et sterkere forhold enn andre til de ulike album og bidrag vil variere fra person til person. Men det er nettopp dette som gjør det hele både spennende og ikke minst ekte. På denne måten vil mange av oss gjenoppleve mange av våre beste musikkopplevelser, kanskje få tilført ny spennende tilleggskunnskap, og i mange tilfeller kanskje også oppdage ny musikk.

Albumene som blir presentert anbefales på det sterkeste og kjøpes som «håndfaste» gode «gamle» CD`er dersom du ikke allerede har disse i din CD eller platesamling. Disse album er så betydningsfulle at når du lytter på disse er det nærmest et «must» å kunne holde coveret fysisk i hånden, nyte og studere cover artwork og bla i eventuelle booklets som medfølger med spennende bilder og låt-tekster. Det er da du får du den optimale intense musikkopplevelsen.

Benytt kommentarfeltet nedenfor til å bidra med spennende tilleggsinformasjon, egne opplevelser, hvilke er dine favorittlåter?, kommentarer til andre leseres kommentarer osv.

– Welcome back my friends to the show that never ends!

(ref. Emerson, Lake & Palmer)  


Pink Floyd:

«The Dark Side Of The Moon» 

Utgivelse: 10 mars 1973

Det engelske rockebandet Pink Floyd ble  etablert i 1965 av Roger Waters (bass/vokal), Nick Mason (trommer), Richard Wright (piano/keyboard) og Syd Barrett (gitar/vokal). I januar 1968 får bandet tilført den unike gitarist og komponist David Gilmour. Kort tid etter Gilmours inntreden forlater Syd Barrett bandet. Pink Floyd skaper i perioden frem til Rogers Waters forlater bandet i 1985 en rekke fantastiske album innenfor rockesjangeren progressiv rock.

Lyst til å lese mer om Pink Floyd?: Trykk her>

Mesterverket «The Dark Side Of The Moon» som også er Pink Floyds største kommersielle suksess, er anslått til å ha solgt over 45 millioner eksemplarer verden over, og regnes også som et av rockehistoriens viktigste albumutgivelser.

xx

Albumet er bandets 8 studioalbum og et konseptalbum som bygger på inspirasjon fra deres live-show og låter fra deres tidligere utgivelser og baseres seg på temaer som bl.a. konflikter, grådighet og psykiske lidelser. Motivasjonen bak albumet var å skape dette i forbindelse med deres planlagte turnè og live-opptreden og albumet ble urfremført allerede flere måneder før bandet gikk i studio for å spille inn og produsere albumet. Albumet ble spilt inn i løpet av 2 økter i 1972 og i 1973 ved The Beatles berømte Abbey Road Studios i London.

 Plateprodusent for albumet var den unike Alan Parson (61) som allerede som 18 åring startet å arbeide ved Abbey Road Studios ,og som fikk sin første anerkjennelse ved å delta som assistent på produksjonen av det berømte The Beatles albumet «Abbey Road» som ble utgitt i 1969. På albumet «The Dark Side Of The Moon har Alan Parson satt sitt varige preg ved blant annet å skape unike soniske aspekter i lydbildet på albumet. Det var også Alan Parson som inviterte den kvinnelige vokalisten Clare Torry til å bidra med ordløs vokal på låta «The Great Gig In The Sky» på albumet. Noe som i ettertid har gitt henne både anerkjennelse og liveopptreden med Pink Floyd.

 «The Dark Side Of The Moon»

Inneholder følgende låter:

1. «Speak to Me» (Mason) – sporlengde: 1:30

2. «Breath» (Water/Gilmour/Wright) – sporlengde: 2:43

3. «On The Run» (Gilmour/Waters) – sporlengde: 3:30

4. «Time» (Mason/Gilmour/Wright/Waters) – sporlengde: 6:53

5. «The Great Gig In The Sky» (Wright/ deler Clare Torry – sporlengde: 4:15

6. «Money» (Waters) – sporlengde: 6:30

7. «Us And Them» (Waters/Wright) – sporlengde: 7:51

8. «Any Colour You Like» (Gilmour/Mason/Wright) – sporlengde: 3:24

9. «Brain Damage» (Waters) – sporlengde: 3:50

10. «Eclipse» (Waters) – sporlengde: 1:45

Alle tekster er skrevet av Roger Waters.

«The Dark Side Of The Moon» var uten deltagelse av Syd Barrett som også var en av Pink Floyd`s grunnleggere. Barrett som forøvrig også skapte bandnavnet Pink Floyd, hadde frem til da preget bandets musikalske uttrykk sterkt med bl.a komposisjoner innenfor den såkalte rockesjangeren psykedelisk rock. Uten Barrett, som måtte sluttet i bandet på bakgrunn av hans sterk økende forverrede psykiske tilstand og tungt misbruk av narkotiske stoffer, så ble også «The Dark Side Of The Moon» et stort musikalskt vendepunkt for Pink Floyd. Selv om Syd Barrett ikke deltar på albumet, så vil han selvsagt indirekte preget albumet og senere utgitte Pink Floyd album. Men med «The Dark Side Of The Moon» og Syd Barrett utenfor bandet, så frigjorde dette også nye spennende kreative krefter hos de øvrige medlemmene. Så kraftig at disse både preget og utviklet sjangeren progressiv rock.

Coverdesign på «The Dark Side Of  The Moon» er utført av den engelske grafiske designeren Storm Thorgerson som i ettertid har fått enorm anerkjennelse for sin design av albumet, et coverdesign som hos mange oppfattes som et tidenenes mest geniale albumcover.

Kuriøsiteter om «The Dark Side Of The Moon»:

– Et av verdens mest solgte album gjennom tidene.

– Er blant topp 25 mest solgte album gjennom alle tider i USA.

– Lå på Billboard 200 listen 741 uker i strekk.

– Er det sjette mest solgte album gjennom tidene i Storbritannia.

– Hver  fjortende innbygger i USA under 50 år er anslått å eie 1 stk. albumeksemplar.


2 legendariske Pink Floyd artister er dessverre døde!

Syd Barrett født 6 januar 1946, døde 7 juli 2006, 60 år gammel av kreft. Richard Wright født 28 juli 1943, døde 15 september 2008, 65 år gammel av kreft. Rest In Peace! 

«The Great Gig In The Sky»


– Bli en del av Norges kuleste musikkvennegjeng –

 

Som musikkvenn blir du oppdatert på alle de spennende omtaler om «Tidenes Viktigste Albumutgivelser» fremover, tilgang på artistbilder, andre nyheter og om spennende musikkrelaterte konkurranser på Rockman hver måned! 

Har du meldt deg på i de råspennende pågående konkurransene:

– Vinn Iron Maiden konsertbilletter: trykk her> – Vinn Bon Jovi Golden Circle konsertbilletter: trykk her> – Unikt festivalpass til Norway Rock Festival 2011 med backstage-tilgang: trykk her> 

Del på Facebook:

xx

Continue Reading
Advertisement