Connect with us

Musikk

Norsk rockefestival avlyser! – Svak kronekurs og 50% kostnadsvekst

Published

on

Photo credit: Juan Manuel Nunez

Den ekstremt svake kronekursen og økte generelle priser på det meste merkes nå beinhardt også for arrangørene av våre norske festivaler. De fleste arrangører har tatt høyde for generelt økte arrangementskostander, men slik situasjonen har utviklet seg den senere tid, så er kostnadsøkningen mye større en de fleste kunne forutse.

Det norske rockefestivalen Odal Rockefestival har nettopp måtte ta den tunge beslutningen om å avlyse årets arrangement som skulle blitt gjennomført i perioden 13 – 16. juli 2023.

De skriver følgende på sin offisielle facebookside: – «Det er med tungt hjerte vi kommer med denne meldingen. Vi er dessverre nødt til å avlyse Odal Rockefestival 2023, grunnet en prisøkning vi ikke var i stand til å se komme. Vi har alltid arbeidet med budsjetter der målet har vært å ende opp i ca. 0,- (vi har alltid endt opp med en moderat minus). Vi har aldri vært interessert i å tjene penger på musikk. Denne gangen var vi ganske sikre på en prisvekst, og la inn 10% margin i budsjettet, som ble vedtatt i august. Det har ikke lykkes oss å få inn en sterk hovedsponsor, og kulturmidler utgjør dessverre bare litt lommerusk i denne sammenheng«

«Etter ny gjennomgang av budsjettet nå i mai, og justering av kronekurs, flybillettpriser, teknisk innleie, hotell og diett, er virkeligheten en helt annen. Vi har en prisvekst på over 50%, der flybilletter og kronekurs utgjør den største smellen. Et budsjett på 1.000.000 er nå blitt til 1.521.000, og det klarer vi ikke å leve med. Vi har snudd alle stener, fått massiv hjelp av Norske artister og musikkmiljø, presset priser, fått masse gratis hjelp til løsninger. De fleste Norske artistene ville til og med spille gratis for å få det til! Tusen takk til alle dere!!!»

«Virkeligheten er uansett at dette ikke lar seg gjøre. Vi endte opp på en mulig løsning der vi ikke leier inn stor scene, men bare benytter den lille utescenen. Da ville ikke alle artister hatt mulighet til å få spilletid, og vi måtte kutte 10-12 artister fra programmet. Billettsalget til årets festival har vært det beste noensinne! Godt over halvparten av alle billetter er solgt! Men, selv ved utsolgt vil vi sitte med en minus på ca. 400.000,- Vi vil ikke ende opp i en situasjon der vi ikke kan betale artister og leverandører, og har ikke annet valg enn å avlyse Odal Rock Festival 2023. Vi går uansett på en SKIKKELIG smell, da mye allerede er betalt, og dette er penger vi dessverre ikke får tilbake».

«Kanskje kommer vi tilbake med en ny versjon av Odal Rock Festival en gang i fremtiden. Alle billetter blir refundert via hoopla.no i løpet av et par uker». – Styret

Årets plakat til festivalen besto av:

Stage Dolls, The Toy Dolls (UK), The Exploited (UK), Ginger Wildheart & The Sinners (UK), Cockney Rejects (UK), Skarlett Riot (UK), Kosmik Boogie Tribe, The Bones (S), Pain City, Millie Manders and The Shutup (UK), The Walers, The Quill (S), Dudes, The Rabarbara Anns, Marc Valentine (UK), Deadbarell, Wilkstrand & De Fryktløse,

Odal Rockefestival som hadde 5 års jubileum i 2020 er en typisk norsk bygdefestival der arrangementet gjennomføres på dugnad med drivkraften og hjertet i musikken. Det er derfor trist at de ekstremt økte kostnader skal sette stopper for arrangementet. Årets norske festivaler vil merke den samme økte kostnadsutfordringen. Det står respekt av styret i Odal Rockefestival som tar den tunge beslutningen nå i forkant. Ikke minst for å unngå konkurs samt påføre leverandører og artister økonomiske tap. La oss krysse fingre for at ikke flere velger å avlyse årets festivalarrangement, og ikke minst klarer å «lande på beina» økonomisk etter årets sesong. Norsk musikk trenger de alle sammen!

Les også: Her er årets guide over norske festivaler 2023

Les også: Stem frem Norges feteste festivaler

Er du klar for årets festivalsommer?

– Hvilke festivaler ønsker du å besøke i år?

Skriv dine kommentarer på Rockman facebook tilhengerside (her)