Connect with us

Musikk

Hør den første nye Pink Floyd låta på nesten 30 år – Alle inntekter til ukrainsk humanitær nødhjelp

Published

on

Dette er den første nye originalmusikken Pink Floyd har spilt inn sammen som et band siden «The Division Bell» i 1994. På låta som ble spilt inn forrige onsdag (30. mars) deltar David Gilmour (gitar), Nick Mason (trommer) sammen med bassist Guy Pratt og Nitin Sawhney på keyboard.

I tillegg har de med seg en ekstraordinær vokalprestasjon av Andriy Khlyvnyuk fra det ukrainske bandet Boombox. Her kan du høre og se musikkvideoen til den nye låta:

Vokalen til Andriy Khlyvnyuk er hentet fra hans Instagram innlegg hvor han synger på Sofiyskaya-plassen i Kiev. Selve sangen ‘The Red Viburnum In The Meadow’ er en oppløftende ukrainsk protestsang skrevet under den første verdenskrigen som har blitt tatt opp over hele verden den siste måneden i protest mot invasjonen av Ukraina. Tittelen på Pink Floyd-sporet er hentet fra den siste linjen i sangen som kan oversettes til «Hey Hey Rise up and rejoice». David Gilmour som har en ukrainsk svigerdatter og barnebarn, sier: «Vi, som så mange, har følt raseriet og frustrasjonen over denne sjofele handlingen av et uavhengig, fredelig demokratisk land som ble invadert og fått folket sitt myrdet av en. av verdens stormakter».

Gilmour forklarer hvordan han ble kjent med Andriy og bandet hans Boombox. «I 2015 spilte jeg et show på Koko i London til støtte for Belarus Free Theatre, hvis medlemmer har blitt fengslet. Pussy Riot og det ukrainske bandet Boombox var også med. De skulle lage sitt eget sett, men sangeren deres Andriy hadde visumproblemer, så resten av bandet støttet meg for settet mitt – vi spilte «Wish You Were Here» for Andriy den kvelden»

«Nylig leste jeg at Andriy hadde forlatt sin amerikanske turné med Boombox, dratt tilbake til Ukraina og sluttet seg til Territorial Defense. Så så jeg denne utrolige videoen på Instagram, der han står på et torg i Kiev med denne vakre gullkuppelkirken og synger i stillheten til en by uten trafikk eller bakgrunnsstøy på grunn av krigen. Det var et sterkt øyeblikk som fikk meg til å ville sette det til musikk» Mens han skrev musikken til sporet, klarte David å snakke med Andriy fra sykehussengen hans i Kiev hvor han var i ferd med å komme seg etter en granatsplinterskade.

«Jeg spilte ham litt av sangen på telefonlinjen, og han ga meg sin velsignelse. Vi håper begge å gjøre noe sammen personlig i fremtiden»

Når han snakker om sporet, sier Gilmour: «Jeg håper den vil få bred støtte og publisitet. Vi ønsker å samle inn midler til humanitære veldedige formål, og heve moralen. Vi ønsker å uttrykke vår støtte til Ukraina og på den måten vise at det meste av verden mener det er helt feil at en supermakt invaderer det uavhengige demokratiske landet som Ukraina har blitt»

Videoen til «Hey Hey Rise Up» ble filmet av den anerkjente regissøren Mat Whitecross og filmet samme dag som låta ble spilt inn. David Gilmour sier videre: «Vi spilte inn låta og videoen i låven vår, hvor vi gjorde alle våre Von Trapped Family-livestreamer under lockdown. Det er det samme rommet som vi gjorde «Barn Jams» med Rick Wright tilbake i 2007. Janina Pedan laget settet på en dag og vi hadde Andriy som sang på skjermen mens vi spilte, så vi fire hadde en vokalist, om enn ikke en som var fysisk til stede hos oss»

Kunstverket for sporet har et maleri av den nasjonale blomsten i Ukraina, solsikken, av den cubanske kunstneren Yosan Leon. Omslaget til singelen er en direkte referanse til kvinnen som ble sett rundt om i verden som ga solsikkefrø til russiske soldater og ba dem bære dem i lommen slik at solsikker vil vokse når de dør.

Trykk her for å spille av låta

Alle inntektene går til ukrainsk humanitær nødhjelp!

Les også: Pink Floyd fjerner musikk fra russiske og hvitrussiske digitale musikkplattformer

Les også: Black Sabbath maskot farget i Ukrainske farger 

Les også: Dee Snider lar mer enn gjerne Ukrainerne bruke «We’re Not Gonna Take It»

Les også: Se tusenvis av Ukrainere synge «Love Of My Life» sammen med Queen live i Ukraina 2008

Gi dine kommentarer om låta «Hey Hey Rise Up»

Skriv i kommentarfeltet på Rockman facebookside ( her )