Connect with us

Musikk

Genesis mesterverk «The Lamb Lies Down on Broadway» fremføres i Oslo – Anbefales av Phil Collins!

Published

on

Foto: Genesis albumcover "The Lamb Lies Down on Broadway" + The Musical Box live "Slipperman"

Dersom du ikke fikk oppleve det fantastiske rockebandet Genesis når bandet var på sitt desidert sterkeste på 70-tallet, så har du nå en fantastisk mulighet til en tilsvarende unik opplevelse.

Bandet The Musical Box fremfører mesterverket «The Lamb Lies Down on Broadway» på nøyaktig samme måte som Genesis gjorde i etterkant av konseptalbumets utgivelse i 1974. Den gang legendariske Genesis hadde sin sterkeste lineup bestående av Peter Gabriel (vokal, fløyte samt div. instrumenter), Steve Hackett (gitarer), Mike Rutherford (bass), Tony Banks (orgel, piano, syntheziser) og Phil Collins (trommer, vokal)

Her kan du høre Genesis «Lamb Lies Down on Broadway»:

Konserten gjennomføres på Sentrum Scene i Oslo 23. november 2022

Hvem er The Musical Box?
Foto: The Musical Box fremfører Genesis «»The Lamb Lies Down on Broadway»

Slik forklarer Phil Collins det unike bandet:

«The Musical Box er en gruppe artister som i løpet av årene møysommelig har gjenskapt ulike perioder av de tidlige Genesis-årene, med utrolig nøyaktighet. I de første dagene, når vi ble invitert for å se og oppleve et band spille noen av tingene våre, ble jeg svært overrasket over hvordan de faktisk spilte det BEDRE enn vi gjorde. Nå for tiden er det noen få band der ute som gjør det, men på toppen av bunken er The Musical Box»

«Ved å bruke de originale bakprojeksjonsbildene fra vårt gamle show, har de nå fordelen av teknologi som ikke var tilgjengelig for oss den gang. Vi klarte nok bare en håndfull show (på det meste) hvor alt fungerte som det skulle. Nå, om Gud vil, vil du se forestillingen som den skulle og kunne ha vært den gangen hvis projektoren ikke hadde tatt fyr, eller hvis operatøren ikke hadde trykket på feil knapp ved en feiltakelse og raskt videresendt lysbildene til neste sang!!! Hei, dette var 70-tallet husk!!! Jeg tar av meg hatten for guttene og mannskapet deres… de har plukket opp stafettpinnen og den er der for alle å se. Nyt det»

The Musical Box (som for øvrig har hentet navnet fra Genesis sin låt av samme navn på albumet «Nursery Cryme» (1971) har opprinnelse fra Montreal , Quebec i Canada og ble dannet i 1993. Den nåværende besetningen består av Denis Gagné (vokal), François Gagnon (gitar), Sébastien Lamothe (bass), Ian Benhamou (keyboard), og Marc Laflamme (trommer). Bandets konsept er å gjenskape opptredener av det engelske rockebandet Genesis fra 1970-tallet.

Det blir feil å kategorisere bandet som et cover eller hyllestband. Det mer riktige vil nok være å beskrive de som et konseptband. Og du vil skjønne det dersom du tar turen for å oppleve denne unike opplevelsen. Bandet gjenskaper hele mesterverket «The Lamb Lies Down on Broadway» ned til minste detalj, både musikalsk og slik Genesis fremførte sceneshowet med alle effekter under deres «The Lamb Lies Down On Broadway Tour» som ble gjennomført i USA og Europa i perioden 20.11.1974 til 22.05.1975. Som en del av Europaturnèen spilte også Genesis i Ekeberghallen i Oslo 19. februar 1975.

Photo credit: Tony Morelli – Genesis performing live at the Auditorium Theatre on 20 November 1974.

I mai 1974 nærmet Genesis seg sitt mest ambisiøse prosjekt: skriving og innspilling av et konseptalbum. Mye arbeid gikk med til å forberede showet og hele det nye albumet skulle fremføres live. Jane Highfield designet noen forseggjorte kostymer for showet. Til «The Lamia» laget hun en hvit jumpsuit i ett stykke og en stor stoffkjegle med tegninger av slanger med hunnhode. Hun laget en kjent kostyme for «Colony of Slippermen» som hadde et pneumatisk system for å blåse opp testiklene og noen få andre klumper. «Slipperman» ankom scenen ved å krype gjennom en lang gjennomsiktig oppblåst sylinder som førte gjennom et hull åpnet i steinene på baksiden av scenen. Hun laget også en maske fra ansiktet til Peter for dummyen som ble brukt i «It».

Scenen ble designet av Ian Knight og besto av 3 bakprojeksjonsskjermer, fire forskjellig formede stigerør for musikeren og to ekstra stigerør for Peter å synge fra. En formasjon av fire steiner på midten av scenen fullførte settene. Trådløst, nøkternt, ingen forsterkere synlige, med alle pyroeffektene og sorte lys skjult i to store svarte bokser på gulvet, er den mest slående «rekvisitten» og det vakre trommesettet som ser nesten ut som en skulptur.

Alan Owen var lysdesigner. Han introduserte noen få spesialeffekter, inkludert noen goboer brukt for «In the Cage». Lysbilder som illustrerer hele historien ble projisert tilbake på 3 skjermer bak musikerne under showet. De fleste av bildene ble laget av Geoffrey Shaw og Theo Botschuyver under nøye oppsyn av Peter Gabriel. En fotoseanse ble også tatt i New York City sommeren 1974. De 1124 lysbildene ble plassert i 19 kassetter og projisert av 7 projektorer.

Alt dette til minste detalj får du nå oppleve på Sentrum Scene i Oslo 23. november 2022

I juli 2000 fikk The Musical Box en lisens fra Genesis og Peter Gabriel til å gjenskape «The Lamb Lies Down on Broadway». Aldri før hadde noe annet band oppnådd disse rettighetene. Dette understreker ytterligere kvaliteten og hvor unik fremførelsen av mesterverket «The Lamb Lies Down on Broadway» vil bli under konserten. Dette vil bli en helt unik prog. rock opplevelse.

Når The Musical Box startet det meget utfordrende arbeidet med å gjenskape «The Lamb Lies Down on Broadway», var den første oppgaven å finne instrumentene og utstyret for å gjenskape lyden, inkludert; et RMI-keyboard, en Synthi Hi-Fly, og ulike perkusjonsinstrumenter. Nok en dobbelhalsgitar måtte lages. Tilgang til Michael Rutherfords originale gitar og anskaffelsen av en sjelden Micro-Fret 6-strengs bass bidro til en nøyaktig gjengivelse. Den visuelle rekonstruksjonen var basert på mer enn 1000 bilder og lysbilder. Noen få Super-8mm-filmer ga en bedre forståelse av koreografien og den generelle atmosfæren i showet. Til slutt, takket være Genesis og folk som jobbet på den originale turen, ble de resterende spørsmålene besvart.

Alle elementene i showet er gjenskapt med nitid presisjon. «Slipperman» alene krevde nesten 2 måneders arbeid, hvor hver detalj ble nøye gjengitt for hånd. Gjenopprettelsen av «Lamia» ga andre vanskeligheter. Først var det nødvendig å finne ut tegningene på kjeglen. Dette ble deretter gjengitt på en spesiell type stoff. Mange modeller, inkludert en av den virkelige størrelsen, var nødvendig. The Musical Box mottok en kopi av de 1120 lysbildene som ble brukt i den originale Genesis-turen. Mer enn en måned var nødvendig for å sette dem i stand igjen og finne dem i sangene. En måned med pre-produksjon var nødvendig for å sette alt sammen og øve på forestillingen i sin helhet. Moderne teknologi ble brukt til å synkronisere lysbildene under showet og for å legge til noen spor og lydeffekter. Showet er fortsatt veldig komplekst. Besetningsmedlemmene må følge en presis synopsis, og noen kostymeendringer innebærer spesifikk logistikk.

«The Musical Box recreated, very accurately I must say, what Genesis was doing. I saw them in Bristol with my children, so they could see what their father did back then» – Peter Gabriel

Dette vil du ikke gå glipp av!

Konserten gjennomføres på Sentrum Scene i Oslo 23. november 2022

Bestilling av billetter

Trykk her for å bestille dine billetter trygt i samarbeid mellom Ticketmaster og Rockman

Klar for en unik prog. rock konsertopplevelse?

Del dine kommentarer på Rockman facebook tilhengerside (her)