Connect with us

Musikk

Marianne Faithfull – Fikk beina plantet i et musikalsk dophelvete!

Published

on

Foto: Terence Spencer - portrett av Marianne Faithfull tatt i 1979

– Gamlekjæresten til Mick Jagger, Marianne Faithfull, kommer til Oslo Konserthus onsdag 11. november for en musikalsk feiring av sine mer enn 50 år som artist!

Flashback: I tillegg til sin meget imponerende og solide artistkarriere som strekker seg over en periode på mer enn 50 år vil hun for evig og alltid også bli husket som gamlekjæresten til selveste Mick Jagger fra The Rolling Stones. Et meget heftig og turbulent kjærlighetsforhold som pågikk over en periode på fire år fra 1966 til 1972, godt blandet med flommen av alkohol, hasj, LSD og heroin. Med livet som innsats direkte inn i et musikalsk dophelvete.

Bekjentskapet til The Rolling Stones fikk hun for første gang i 1964 da hun som 16 åring deltok på en fest i London med bandet og ble oppdaget av Stonessjef Andrew Loog Oldham. På festen ble hun bedt om å synge. Stonessjefen ble så betatt av dette unge talentet at han rett i etterkant satte seg ned sammen med Keith Richards og Mick Jagger og skrev låta «As Tears Goes By» spesielt for henne. Låta ble senere samme år utgitt som singel og klatret umiddelbart høyt opp på de britiske hitlister.

Faktisk så er også dette den første låta noen sinne som er skapt av Keith Richards og Mick Jagger. Året etter spilte de inn sin egen versjon som ble utgitt på albumet «December’s Children (And Everybody’s)«  som da ble utgitt i 1965.

Tygger man litt på denne så kan man jo også tenke seg noe spennende scenarioer:

– Hva om Marianne Faithfull ikke hadde deltatt på festen i London i 1964.Ville i tilfelle Mick Jagger og Keith Richards noen sinne startet med å komponere egne låter? Var suksessen til utgivelsen av deres første komponerte låt gjennom Marianne Faithfull det som skapte selvtilliten til gutta for å fortsette å skape sine egne komposisjoner? Ville The Rolling Stones uten Marianne Faithfull forblitt et cover show band?

Kanskje å dra dette vel langt tenker du? Vel….svaret på dette vil vi aldri få, men en ting er sikkert. I forkant av den berømte Londonfesten var all musikk som The Rolling Stones fremførte kun basert på coversanger av kjente amerikanske bluesartister. Motivasjonen som Stonessjefen Andrew L. Oldham fikk når han traff Marianne F. til å starte en kreativ låtskriverprosess sammen med Stonesgutta for første gang er i alle fall harde fakta.

Lytt her til låta «As Tears Goes By» fremført under konserten Shine A Light i 2008:

Spennende er det også å registrere at perioden som Marianne Faithfull levde sammen med The Rolling Stones samtidig var deres mest kreative og skapende gjennom utgivelsene Aftermath (1966), Between The Buttons (1967),Their Satanic Majesties Request (1967), Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) og Exile On Main St. (1972).Tilfeldig? Du kan jo i alle fall tenke deg selv hvilken enorm musikalsk inspirasjon denne jenta fikk i denne perioden. I 1968 skrev bl.a. Marianne Faithfull selveste ikonlåta «Sister Morphine» til Stonesalbumet Sticky Fingers sammen med Keith Richards og Mick Jagger. Marianne Faithfull spilte inn sin egen versjon av denne låta i forbindelse med arbeidet med sitt suksessalbum «Broken English» som ble utgitt første gang i 1979.

Sex & drugs & rock & roll!

Keith Richards påstår gjennom sine memoarer i boka Life som ble utgitt i 2010 at han hadde et seksuelt forhold med Marianne Faithfull på den tiden. Bakgrunnen skal ha vært for å hevne seg på sin venn Mick Jagger fordi han hadde hatt et seksuelt forhold til Keiths kjæreste Anita Pallenberg. Pallenberg var i utgangspunktet kjæresten til Brian Jones, en av de andre Stonesmedlemmene. Anita P. og Keith R. hadde da først vært utro før de senere da ble kjærester. Forvirret? 

Marianne Faithfull kommentert i fjor sitt sidesprang med Keith Richards slik:

«The best night of my life is the night I spent with Keith. Even now, it stands out. I think it was so great and memorable because it was just one night. And we’re still great friends»

En annen berømt hendelse fra samme tidsperiode der det blir gjennomført en politirazzia på Keith Richards herregård og politiet finner Marianne Faithfull naken og ruset svøpet inn i et pelsteppe med en Mars sjokolade bar stikkende ut av munnen. Hva denne sjokoladen ble brukt til har det i årevis svirret mange myter om. Men i Keith Richards nevnte bok kan han også her gi oss det korrekte svaret: «Vi hadde alltid noen sjokoladeplater liggende som et viktig komponent i ethvert narkoparty fordi på syre (LSD) får du plutselig sukker mangel. En av sjokoladene lå på et bord foran sofaen der Miss Faithfull lå nybadet innpakket i et stort kaninpelsteppe. Ideen om at hun gjorde noe annet med en Mars bar sjokolade annet enn å spise den er en myte», insisterer han. 

Richards avslører samtidig også at da politiet stormet inn var han i en slik tilstand av LSD at han trodde en gjeng med dverger var kommet for å hilse på han:

«De var svært små mennesker iført mørke blå jakker med blanke knapper og hjelmer»

Så da fikk vi endelig knekt denne myten en gang for alle!  Eller..?

Foto over viser Marianne Faithfull med førstesideoppslaget – Naked girl at Stone`s party.

Begynnelsen av syttitallet var samtidig starten på en heftig nedadgående spiral fylt med store personlige problemer og sterkt et narkotikamissbruk for Marianne Faithfull. Forholdet til Mick Jagger ble slutt og på bakgrunn av sin personlige tilstand mistet hun også foreldreretten til sin sønn. Hun havnet tragisk til slutt på gaten i Zoho, London blant andre narkotikamisbrukere og forsøkte å ta sitt eget liv. Heldigvis klarte hun i løpet av en to års periode og reise seg opp fra narkohelvete. Hennes tilbakekomst som artist ble utgivelsen av albumet «Broken English» i 1979. Et mesterverk av et album som gjennom mange av låtene reflekterer hennes tøffe personlige hjerteskjærende kamp og sårhet.

Hennes versjon av låta «The Ballad Of Lucy Jordan» skrevet av Shel Silverstein som hun har tatt med på albumet er et godt eksempel. Låta er for øvrig også en gripende bakgrunnslåt under den tårevåte sterke avslutningsscenen i filmen Thelma & Lousie (1991) der Thelma (Geena Davis) og Lousie (Susan Saradon) velger å ta sitt eget liv:

Hennes begivenhetsrike musikk-karriere har også inkludert samarbeid med bl.a.  David Bowie og Roger Waters. På sitt album Kissin`Time fra 2002 har hun et spennende musikalsk samarbeid med Blur, Beck, Billy Corgan og Jarvis Cocker. På albumet Before The Poison fra 2005 samarbeider hun med PJ Harvey og Nick. I tillegg kommer en suksessfull skuespillerkarriere, hvor hun bl.a. har blitt nominert til European Film Award for rollen i «Irina Palm» fra 2006. I 2014 kom albumet «Give My Love to London» som er produsert av Rob Ellis og Dimitri Tikovoi, og inneholder en stor samling med gjesteartister.

Hennes komplette utgivelser kan du se nærmere på her

En fresh og opplagt Marianne Faithfull får strålende kritikker for sine pågående konserter som er en del av hennes 50th Anniversary tour. 

Det er bare å glede seg til Oslo konserthus 11. september.

«Like» oss på Facebook og få ferske musikkrelaterte nyheter direkte til siden din:

Continue Reading
Advertisement