Connect with us

Musikk

En av verdens største gjenlevende gitarikoner bekreftet til Norge

Published

on

(promobilde Ry Cooder)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

Den amerikanske artistlegenden Ry Cooder er bekreftet til Norge og Notodden Blues Festival torsdag 2. august.

Notodden Blues Festival er fra seg av begeistring når de nå har klart å få motivert en av verdens største gjenlevende gitarikoner til årets festival, og med god grunn. Det er egentlig ganske så utrolig at de har klart det kunstverket med å kunne få hentet denne enorme artisten som svært sjeldent reiser ut av USA for å gjennomføre konserter. Cooder har rundet de 70, så dette kan kanskje være din aller siste mulighet til å oppleve dette gitarikonet.

– Det er helt fantastisk at vi endelig kan bekrefte at Ry Cooder kommer til Notodden Blues Festival. I mange år har vi forsøkt å få ham til Bluesfestivalen og endelig gikk det i orden, jubler Jostein Forsberg, festivalsjef på Notodden Blues Festival. – Med headlinere som Ry Cooder, Bonnie Raitt og Govt Mule fremstår Notodden nok en gang med sterk profil og egenart. Det ligger an til å bli tidenes beste bluesfestival her på Notodden.

Les også: Zeppelin-inspirert rockeband frontet av en tidlig utgave av James Brown

– Få musikalske artister fra det siste halve århundre har introdusert oss til så mange gode sanger og fra så mange rike musikalske tradisjoner som Ry Cooder. Hans musikalske katalog spenner seg fra tidlig amerikansk blues, rock&roll, rythm&blues, Tex-Mex-klassikere, afrikansk blues til cubansk musikk med Buena Vista Social Club. Uansett sjanger så kommer musikken hans fra hjertet, forteller Jostein Forsberg.

Ry Cooder har stått på toppen av ønskelista til festivalen i mange år og de trodde egentlig at det var en umulighet. Men så ser man nå at, gir man ikke opp, så tar det umulige bare litt lengre tid. Å kunne lykkes med dette viser at det arbeidet som Ed Murphy og Jostein Forsberg har gjort sammen nå i 20 år har hatt noen kvaliteter som har blitt lagt merke til.

Ry Cooder er en amerikansk musiker, låtskriver, plateprodusent og filmmusikkomponist, best kjent for sin enestående ferdighet på slidegitar. Cooder har mottatt hele seks GRAMMY Awards. Hans omfattende diskografi omfatter over 20 klassiske album, som Boomer’s Story (1972), Chicken Skin Music (1976), Bop til You Drop (1979), Get Rhythm (1987), Borderline (1980), My Name Is Buddy 2007) og Election Special (2012). Cooders musikkferdigheter har også gjort han til en av de mest etterspurte sessionsmusiker.

Gjennom årene, har han samarbeidet med og bidratt på album til en lang rekke store artister som bl.a. The Rolling Stones, Van Morrison, Randy Newman, John Hiatt, James Taylor, Warren Zevon, The Beach Boys og Mavis Staples, Captain Beefheart, Ali Farka Touré, Eric Clapton, Neil Young, David Lindley, The Chieftains ogThe Doobie Brothers.

Hør bare hans fantastiske bidrag med slidegitar på en av rockehistorien største album, The Rolling Stones mesterverk «Sticky Fingers» (1969) og låta «Sister Morphine»:

Cooders slidegitarfremførelse på låta «Sister Morphine» (starter på 0:58) løfter låta til himmelsk, og er et av låtens viktigste elementer som gjør dette til den unike historiske komposisjonen som dette faktisk er. Låta ble skrevet i 1968 av Marianne Faithfull sammen med Keith Richards og Mick Jagger. Marianne Faithfull spilte forøvrig inn sin egen versjon av denne låta, også med bidrag fra Cooder, i forbindelse med arbeidet med sitt suksessalbum «Broken English» som ble utgitt første gang i 1979.

Les også: Fikk beina plantet i et musikalsk dophelvete!

Til sommeren skal Ry Cooder turnere i Canada og USA med sitt eget band (med sin sønn Joachim på trommer) til support bl.a. for sitt kommende album, The Prodigal Son som utgis 11. mai 2018. Den eneste konserten han skal fremføre i Europa er under Notodden Blues Festival som gjennomføres i perioden 2 – 5. august.

Her kan du sjekke ut siste oppdatert informasjon om NBF på deres offisielle nettside

Er du klar for Ry Cooder på Notodden?

Del dine kommentarer på Rockman facebookside ( her )

Continue Reading
Advertisement