Connect with us

Albumnyheter

Eksklusiv forhåndslytting: – Ny singel fra trippel spellemann nominerte Erlend Ropstad!

Published

on


(foto: Marthe Amanda Vannebo)

Sørlendingen Erlend Ropstad slipper snart sitt femte album Det beste vi får til. Albumet er hans tredje på like mange år. Det siste i rekken på et plateprosjekt som henger sammen tematisk, med norske tekster, men som har helt ulike musikalske uttrykk.

Tre utgivelser som har blitt hedret med tre Spellemann-nominasjoner står det respekt av. Å kalle han vår norske Lou Reed blir kanskje i drøyeste laget, men hans herlige og tydelige inspirasjon hentet fra nettopp Lou Reed blandet med hans egen unike skaperevne, produksjon og særegne litt dystre vokal varmer godt i en hjertebankende musikksjel.

Når Lou Reed døde 27. oktober 2013 skrev Erlend Ropstad dette på sin facebook:

– Jeg kjørte mye Honda Camino på små veier i Vennesla da jeg var 17. Ofte med discman og Lou Reeds New York-album på øret. Sprøtt at musikk kan være sånn, at hans låt om Last Great American Whale og Dirty blvrd fikk en kid i indre Agder til å føle tilhørighet til noe. Til å føle seg helt hjemme. Føle seg sett og hørt og forstått. Jeg kjente ingen andre som hørte på Lou Reed, og det sprøe, men utrolig fine er at den dag i dag når jeg setter på den plata, ser jeg ikke Brooklyn eller skyskrapere for meg. Jeg ser skauen og utsikten fra Verås. Takk Lou. Du var en venn. You Need a bussload of faith to get by er med videre.

Etter at jeg skrev dette spilte jeg mye Lou Reed i noen dager og noen av riffene dukka opp da jeg skulle lage musikk til Det Beste Vi Får Til, forklarer Ropstad. En Sang Til er ikke Sweet Jane-riffet, men det ligner. Det er heller ikke Dirty blvrd. Det er bare en tipp med hatten til en av mine store helter. En av de store låtskriverne som kunne fortelle meg hva jeg egentlig skulle bruke livet til. Jeg skal bare skrive en sang til:

Eksklusiv forhåndslytting:

Det finnes en haug uskrevne regler om ting man ikke kan skrive om i en rockelåt uten at det blir kleint, ord som man skal styre unna fordi det blir klisjé, og ordet «hjerte» er helt klart én av dem. Derfor synger jeg en hel del om hjertet på denne plata. Også i sangen En Sang Til. Det er fint med slike utfordringer i tekstskrivingen, hvordan synge ord og om ting som har blitt sunget om en million ganger, bruke samme bilder på nytt, bare ha en klink edru kontroll på referanser, si hei til Lou Reed, Bob Dylan og de andre som man eventuelt legger seg tett inntil.  Tekster på En Sang Til måtte bli like laidback som det riffet, for riffet kom først. Eller, det riffet har jo alltid vært der, jeg bare låner det til en låt. Jeg ser for meg et par på en fest, og han er hypp på å stikke og forsøker å få med seg dama videre, men de bildene er det opp til hver enkelt å se eller ikke se. Men han kan ikke prøve for hardt, ikke til det gitarriffet der, bare være tydelig nok med hva han har på hjertet. 

New York-skiva til Lou Reed er en av mine personlige kanoner. Han skriver så herlig laust om livet, og har en så kul likegyldighet i stemmen, at når han innimellom klinker til med alvor og visdomsord så har det trippel effekt. Det smarte og vakre blir tydeligere når det kan stå ut fra et underlag av ironi og humor og mørke. – Erlend Ropstad

Albumet Det Beste Vi Får Til slippes 20. november 2015. For oppdatert informasjon om albumutgivelse og konsertplaner: Erlend Ropstad offisielle nettside

#RMROCK #RMALBUMNYHETER #RMUKENSLAT

Hva synes du om låta: En sang til?

Del dine meninger i kommentarfeltet nedenfor eller på Rockman facebook tilhengerside

Continue Reading
Advertisement