Connect with us

Ukens spilleliste

Ukens anbefalte Topp 10 live låter!

Published

on

 I denne nye spennende serien vil vi hver uke fremover gi deg vår anbefalte spilleliste over ukens topp 10 live låter. Har du noen favoritt live låter som du mener fortjener plass på en slik liste og som du har lyst til å anbefale for våre lesere? Send oss en mail ( tips@rockman.no ) med artistnavn, album og navn på låta, så vil vi presentere ditt forslag under lesernes egne favoritt live låter ved neste ukes anbefalte spilleliste.

Live låter har sin egen spesielle musikksjel. Det er under livefremførelsen at vi i full bredde får oppleve den ekte og sanne artist. Ikke noe «miksing og triksing», kun ekte saker. Musikkens spilles rått og upolert. Vi får låtene servert rett fra den ekte musikksjela. Selvsagt spiller ting inn som bl.a. artistens dagsform, publikums respons og lydkvaliteten på lydanlegget osv. Men…det er «der og da» det skjer. At ting skjer direkte live bidrar også til et ekstra spenningsmoment når man er på konsert. Det er også under livefremførelser at magiske musikalske øyeblikk skapes. Og de finnes det mange av….!

Hver uke vil vi også legge ut en av de anbefalte live låtene på listen som eget youtube klipp!

Denne uken har vi valgt ut dette fantastiske klippet der magiske musikalske øyeblikk skapes:

Ukens anbefalte topp 10 live låter:

Er du på Wimp? Trykk her for å hente den samme listen som vist ovenfor >

Kommentarer til ukens anbefalte Topp 10 live låter:

– Låt nr. 1: Jokke & Valentinerne – «To Fulle Menn». En av mange fantastiske og udødelige låter. Jokke og bandet er et glimrende eksempel på et ekte live band. Låta er hentet fra albumet «Levende så lenge det varer» som ble spilt inn 23. desember 1996 på Sentrum Scene i Oslo. Konsertopptaket var ukjent for de fleste inntil det ble utgitt som eget livealbum i 2009. Konsertopptaket som var fra en av mange av bandets «avskjedskonserter» viser en glad og fornøyd Jokke, og da en av mange halvlitere som blir kastet opp på scenen treffer ham, spør han med humor i stemmen: «Var det et kjærtegn, eller?». Joachim «Jokke» Nielsen døde dessverre 17. oktober 2000, kun 36 år gammel

– Låt nr. 2: Dana Fuchs – «Helter Skelter». Dana Fuchs har etter hvert for mange norske publikummere blitt kjent som en liveartist med en enorm energisk og intens livefremførelse. Denne amerikanske artisten «gir alt «på scenen og der er nettopp der hun også kommer til sin fulle rett. Låta som hun her fremfører er en coverversjon av The Beatles sin originallåta som i sin tid ble utgitt på deres unike «The White Album» i 1968. Dana Fuchs gjør en strålende live versjon av låta.

– Låt nr. 3: Raga Rockers – «Noen Å Hate». Raga Rockers, en av norsk rock store legendariske rockeband er livebandet fremfor noen. Her kunne vi ha plukket ut en lang rekke anbefalte låter. At vi kommer til å legge flere låter fra dette bandet i ukens anbefalte Topp 10 live låter fremover skal du ikke se bort i fra. Melodien på låta er like rå som teksten:  (utdrag) – «Er det ikke deilig å ha noen å hate? Føles det ikke godt å ha noen å hate? Er det ikke herlig å slå dem flate? Er det ikke deilig å ha noen å hate?

– Låt nr. 4: Peter Frampton – «Doobie Wah». Da den engelske rockeartisten Peter Frampton utgav sitt dobbelt livealbum «Frampton Comes Alive» i 1976 fikk det etter hvert stor oppmerksomhet og er i dag bl.a. et av tidens mestselgende live album i USA. På verdensbasis har albumet solgt mer enn 11 millioner kopier. Peter Frampton er en unik gitarist som bl.a. er kjent for sin bruk av «talkbox» knyttet til gitaren. Fra dette unike live albumet kunne vi plukket ut flere spennende låter. På låta «Doobie Wah» får du demonstrert til fulle hans bruk av nettopp «talkbox». Peter Framton var forøvrig også en av grunnleggerne av rockebandet Humble Pie, men det er en annen historie.

– Låt nr. 5: Lynyrd Skynyrd – «Freebird». Denne liveversjonen av det legendariske sørstatsrockebandet Lynyrd Skynyrd er hentet fra deres fantastiske livealbum «One More For The Road» som ble utgitt i 1976. Kun 1 år etter utgivelsen blir bandmedlemmene Ronnie Van Zant (frontfigur og vokalist), Steve Gaines (gitarist) og Cassie Gaines (kor) drept i forbindelse med at flyet som bandet hadde hyret inn i forbindelse med en turnè i USA styrtet. Låta «Freebird» er en av tidenes vakreste rockelåter med helt unike gitartoner. Låta som er lagt til i listen er også bandets første live innspilling der alle de originale bandmedlemmene deltar. Utvilsomt også deres beste versjon noensinne. Her snakker vi feeling, feeling, feeling.

 – Låt nr. 6: Jimi Hendrix – «Voodoo Child (Slight Return)». Denne låta trenger neppe noen nærmere presentasjon. En udødelig legendarisk låt fremført av en like udødelig gitarist som har påvirket andre gitarister og artister gjennom generasjoner, og vil fortsette å gjøre dette i videre generasjoner fremover. Hendrix fremførelse av denne låta er hans råeste livefremførelse gjennomført på festivalenes «mor», Woodstock festivalen i Bethel, NY, USA. Jimi Hendrix hadde sin konsert på festivalen 18. august 1969 der også da låta i listen ovenfor selvsagt er hentet fra.

– Låt nr. 7: Grand Funk – «T.N.U.C.». En fantastisk låt fra et like fantastisk band. Låta er hentet fra deres unike livealbum «Live Album» som også er deres første liveinnspilling. Albumet ble spilt inn i perioden 23 – 25. juni 1970 i Florida USA og utgitt senere samme år. Også her kunne vi lagt til mange av albumets låter på den anbefalte låtlisten. Låta «T.N.U.C.» er en låt med skikkelig rå trøkk og inneholder også en av rockehistoriens kuleste trommesoloer.

– Låt nr. 8: Jackson Browne – «You Got To Hide Your Love». Denne låta som opprinnelig er skrevet av John Lennon og utgitt på det unike album «Help» (1965) fra The Beatles. Fremførelsen av denne låta er hentet fra en tribute konsert som ble gjennomført for å hylle John Lennon i The Beacon Theater i New York 2011. Jackson Browne fremfører en  nydelig versjon. Et magisk musikkøyeblikk.

– Låt nr. 9: Pink Floyd – «High Hopes». Låta er hentet fra Pink Floyds historiske og unike livealbum «PULS» som ble spilt inn i forbindelse med deres fantastiske Division Bell Tour in 1994. Livealbum ble i sin tid utgitt som dobbel vinylalbum og samtlige låter fra dette albumet kan vel i utgangspunktet inngå i en anbefalt live låter liste. Vi tar med den unike «High Hopes» låta denne gangen, men det er vel en stor mulighet for at flere låter vil bli lagt til de kommende lister. Låta er skrevet av David Gilmour med tekst fra hans kone Polly Samson.

– Låt nr. 10: Queen – «Bohemian Rhapsody». Dette er en av rockehistoriens største låter – noen sinne. Livefremførelsen her som er gjennomført under deres konsert på Wembley Stadion, London i 1986 er helt enorm, deres beste noen sinne. Fem år etter dør dessverre Freddie Mercury, den største vokalisten verden kanskje noen sinne har hørt, kun 45 år gammel. Låta og klippet som du ser ovenfor vil for alltid forbli udødelig.

Gled der folkens, til mange spennende anbefalte livelåter i tiden fremover!

#RMROCK #RMBLUES #RMRNB #RMPOP #RMUKENSSPILLELISTE

«Like» oss på Facebook og få daglige ferske musikknyheter direkte til siden din:

Continue Reading
Advertisement