Connect with us

Musikk

Revolusjonerende Quadrophenia!

Published

on

Albumcover: The Who "Quadrophenia"

I 1973 utgav rockelendende The Who sitt revolusjonerende konseptalbum Quadrophenia som i ettertid har blitt hyllet av en hel musikkverden som et av tidenes mest geniale konseptalbum. Iflg. The Whos gitarist, komponist og låtskriver Pete Townshend:

«The music is the best music that I’ve ever written, I think, and it’s the best album that I will ever write»

The Who og da med geniale Pete Townshend som hovedkomponist, er kjent for sine revolusjonerende videreutvikling av rockesjangeren, spesielt på 60 og 70 tallet. «Quadrophenia» er The Whos sjette studioalbum og andre konseptalbum. Deres berømte første konseptalbum «Tommy» er på lik linje som «Quadrophenia» en rockeopera, men kjennetegnet for sistnevnte er spesielt videreutviklingen av instrumentale effekter satt sammen i et meget spennende lydbilde og som en «rød tråd» som følger gjennom hele albumet. Konseptalbumet er basert på historien om den engelske Jimmy Coopers liv som tenåring i London og Brighton på midten av 60-tallet. Gjennom albumet blir vi kjent med Coopers fire personligheter, noe som senere Pete Townshend har forklart er basert på personligheter fra de fire medlemmer av The Who.

Referansene finner vi i følgende tekslinjer på albumet:

A tough guy, a helpless dancer («Helpless Dancer» = vokalist Roger Daltrey)

A romantic, is it me for a moment? («Is It Me?» = bassist John Entwistle)

A bloody lunatic, I`ll even carry your bags («Bell Boy» = trommeslager Keith Moon)

A beggar, a hypocrite, love reign òer me («Love Reign Òer Me» = gitarist Pete Townshend)

Dermed forklares også litt av albumcoverets design der man ser Jimmy Cooper sittende på sin Vespa scooter og speilbildene som viser hvert enkelt medlem av The Who og da henviser til de fire personligheter. Albumtittel «Quadrophenia» er både med henvisning til det medisinske diagnostiske begrepet schizofreni og begrepet for det kvadrofoniske lydbilde. Sisnevnte er nettopp slike lydeffekter som Pete Townshend har forsøkt å skape på albumet, noe man bl.a. kan høre på selve åpningssporet under låta «I Am The Sea» der han har spilt inn lyden av sjø som «vasker innover» stranden og da skaper kvadrofonisk lyd som fungerer enkelt fortalt at lyden forflytter seg gradvis via 4 høytalere. I 1973 var dette en revolusjonerende utvikling, og det var mange som på denne tiden forsøkte å koble 2 ekstra høytalere til sitt stereoanlegg for på denne måten å skape kvadrofonieffekt.

Sjekk ut låta «I Am The Sea» og de øvrige albumlåter:

Quadrophenia ble opprinnelig utgitt som dobbelt vinylalbum med følgende låter:

Vinyl LP side 1: «I Am The Sea», «The Real Me», «Quadrophenia», «Cut My Hair», «The Punk And The Godfather».

Vinyl LP side 2: «I`m One», «The Dirty Jobs», «Helpless Dancer», «Is It In My Head?», I`ve Had Enough».

Vinyl LP side 3: «5,15», «Sea And Sand», «Drowned», «Bell Boy».

Vinyl LP side 4: «Doctor Jimmy», «The Rock», «Love, Reign Òer Me».

Quadrophenia  – The Directors Cut:

11 november i år ble det via plateselskapet Universal Music bl.a. utgitt en unik Super Deluxe Edition remastrert og remikset (av Pete Townshend) utgave av Quadrophenia. Super Delux Edition utgaven selges nummerert i et begrenset opplag og inneholder bl.a. 4CD + DVD, demoer og 90-siders bok med viktig informasjon.

Et «must have» drømme eksemplar for alle musikkelskere!

Hvilket forhold har du til The Who og albumet «Quadrophenia»?

 Del din musikkglede i kommentarfeltet nedenfor eller på Rockmans facebook tilhengerside: Trykk her >

 

Grunnlegger, eier, utgavesjef og redaktør for musikkmagasinet Rockman.no - E-mail: knuteirik@rockman.no

Continue Reading
Advertisement