Connect with us

Musikk

Led Zeppelin må møte i retten for søksmål mot låta «Stairway To Heaven»

Published

on


(foto: Rockman – Robert Plant på Notodden Blues Festival 2015)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

Led Zeppelins Jimmy Page og Robert Plant er beordret til å møte i rettet i forbindelse med påstanden om at deler av deres låt «Stairway To Heaven» er kopier fra bandet Spirit sin instrumentale låt «Taurus». Nyhet ble i dag først publisert av Classic Rock

Her kan du høre sammenligning av låtene:

En amerikansk dommer har avgjort at Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page og vokalist Robert Plant må møte i retten for å forsvare seg mot påstander om at deler av Stairway to Heaven ble kopiert fra en annen sang. Boet etter avdøde Spirit gitarist Randy California ( 20. februar 1951 – 2. januar 1997) reiste sak om dette for første gang for to år siden der de påsto at bandets instrumental låt «Taurus» som ble utgitt i 1967 var kilden til åpningssekvensen for Led Zeppelins unike låt «Stairway To Heaven» som ble utgitt i 1971. Randy California hadde sagt i intervjuer før sin død i 1997 at han ikke var i tvil om at hans låtarbeid hadde blitt kopiert.

Her forteller Zeppelin gitarist Jimmy Page om «Stairway To Heaven»

Les også: Her er tidenes feteste coverversjoner

Siden i fjor ble påstanden avviste som «latterlig», og i februar erklærte at han aldri hadde hørt på Taurus inntil han ble konfrontert med søksmålet. Michael Skidmore, som representerer California dødsbo, sier at han kan ha hørt låta mens de to bandene turnert i USA sammen i 1968 og 1969. Led Zeppelin juridiske forsvar har ikke vært basert på de påståtte likhetene mellom sangene. Det er hevdet at Randy California skrev låta Taurus under en kontrakt der han overga alle sine rettigheter til sitt arbeidet, og at han avviste alle krav i en 1991 i forbindelse med et intervju der han sa: «I`ll let them have the beginning of Taurus for their song without a lawsuit»

Zeppelin hevder videre at akkordprogresjon i kjernen av argumentet er så godt brukt at det ikke kan garanteres rettssikkerhet. midlertid har Central District of California dommer Gary Klausner avgjort at bitene er like nok til å la en jury avgjøre om Plant og Page er ansvarlig for brudd på opphavsretten, men avviser krav mot bassist John Paul Jones og bandets plateselskap. Høringen er satt til 10. mai ved Central District of California Court.

Hva mener du om dette?

Følg opp med dine kommentarer nedenfor eller på Rockman facebook tilhengerside ( her )

Continue Reading
Advertisement