Connect with us

Musikk

Gratulerer med 60 års dagen Marius Müller

Published

on

Photo artdesign by www.rockman.no - Marius Müller

)

Skrevet av Knut Eirik Myhre

I dag er det 60 års dagen til Marius Müller, en av tidenes største norske gitarister som så dypt tragisk for over 19 år siden ble drept i en bilulykke kun 40 år gammel.

Oslogutten Marius Müller som vokste opp i drabantbyen Manglerud, startet allerede som 9 åring sin gitar og artistkarriere etter å ha blitt nærmest gitarfrelst da ha for første gang fikk høre låta «The Wind Cries Mary» av Jimi Hendrix fra en jukeboks i forbindelse med en familietur til Lillehammer.

Senere skal Marius Müller ha uttalt i et intervju med Aftenposten:

«Dette var en sanseopplevelse som gjorde at jeg bestemte meg for å gjøre noe med livet mitt».

Allerede som 12-åring startet hans sitt første band og Marius «Hendrix» Müller utviklet seg videre til å bli en av tidene fremste norske gitariser og utmerket seg i tillegg som både komponist og plateprodusent.

14. mars 1999 kommer sjokkmeldingen i norske medier, Marius Müller har omkommet i en bilulykke på Østre Akervei i Oslo. Norge mister dermed en av landets fremste artister.

Gjennom musikken minner vi denne fantastiske artisten som på tross av sin tragiske død, kun 40 år gammel, fikk utrette stort innenfor norsk musikkliv.

Marius var innom en rekke band som bl.a. Lava hvor han deltok i bandets startperiode og frem til 1982 hvor han så valgte å slutte for å fokusere på sin egen solokarriere. I tillegg har Marius Müller arbeidet i ulike prosjekter sammen med en rekke norske artister som Jahn Teigen, Alex, O. Stedje mfl.

Hans store gjennombrudd til det brede publikum ble med låta «Den Du veit», og det er nok med denne låta bredden i det norske folk vil huske Marius Müller. Men det er utvilsomt gitargeniet Marius Müller det fleste bør huske ham for.

Hør bare den vakre låta «Mia`s Sang»

Marius Müller vil nok også huskes for filmmusikken til den gripende norske filmen «Hard Asfalt» (1986) og den store norske filmen «Veiviseren» (1987).

På slutten av 80-tallet dannet Marius Müller og trommeslager Totto Hansen. Kjetil Saunes var med som bassist i starten, men ble erstattet av Pål Reinertsen som var med på alle albumene. Per Hillestad var en perioden trommeslager i stedet for Hansen og spilt på albumet «Maximum» (1991)

(photo credit: Universal Music Norge – Funhouse fra albumet «Plugged! – Rett og Slett»)

Gjennom bandet Funhouse fikk han virkelig fremhevet sine geniale gitarferdigheter gjennom bl.a. en rekke Jimi Hendrix coverlåter, fremført med en feeling som får nakkehårene til å reise seg.

Hør bare på denne fantastiske versjonen av Jimi Hendrix låta «Little Wing»:

Bandet utgav 4 studioalbum. På debutalbumet «Funhouse» som ble utgitt i 1990 finner du blant annet den fantastiske låta «Carmen» der Marius nok en gang viser sitt «nakkehårreisende» enorme gitarspill.

Del gjerne dine Marius Müller minner!

Skriv dine kommentarer, konsertminner, bilder, favorittlåter osv. i kommentarfeltet på Rockman facebookside ( her )

Continue Reading
Advertisement