Connect with us

Ukens spilleliste

Er dette den kuleste jenta fra 60 tallet?

Published

on


( foto: Terence Spencer – portrett av Marianne Faithfull tatt i 1979)

– Gamlekjæresten til Mick Jagger, Marianne Faithfull, kommer til Oslo Konserthus onsdag 11. november!

I tillegg til sin meget imponerende og solide artistkarriere som strekker seg over en perioden på mer enn 50 år vil hun for evig og alltid også bli husket som gamlekjæresten til selveste Mick Jagger fra The Rolling Stones. Et meget heftig og turbulent kjærlighetsforhold som pågikk over en periode på fire år fra 1966 til 1972 godt blandet med flommen av alkohol, hasj, LSD og heroin. Sistnevnte med livet som innsats som til slutt endte i dophelvete.

Bekjentskapet til The Rolling Stones fikk hun for første gang i 1964 da hun som 16 åring deltok på en fest i London med bandet og ble oppdaget av Stonessjef Andrew Loog Oldham. Stonessjefen ble så betatt av dette unge talentet at han rett i etterkant satte seg ned sammen med Keith Richards og Mick Jagger og skrev låta «As Tears Goes By» spesielt for henne. Låta ble utgitt som singel senere samme år og klatret umiddelbart høyt opp på de britiske hitlister Faktisk også den første låta noen sinne er skapt av Keith Richards og Mick Jagger og som de året etter spilte inn sin egen versjon som ble utgitt på albumet «December’s Children (And Everybody’s)«. Tygger man litt på denne så kan man jo også tenke seg noe spennende scenarier. Hva om Marianne Faithfull ikke hadde deltatt på festen i London i 1964? Ville Mick Jagger og Keith Richards noen sinne startet med å komponere egne låter? Var suksessen til utgivelsen av deres første komponerte låt gjennom Marianne Faithfull det som skapte selvtillitten til gutta for å fortsette sine egne komposisjoner? Ville The Rolling Stones uten Marianne Faithfull forblitt et cover show band?

Lytt her til låta fremført under konserten Shine A Light i 2008

Kanskje å dra dette vel langt tenker du? Vel….svaret på dette vil vi aldri få, men en ting er sikkert. I forkant av den berømte Londonfesten var all musikk som The Rolling Stones fremførte kun basert på coversanger av kjente amerikanske bluesartister. Motivasjonen som Stonessjefen Andrew L. Oldham fikk når han traff Marianne F. til å starte en kreativ låtskriverprosess sammen med Stonesgutta for første gang er i alle fall harde fakta. 

Spennende er det også å ta med seg at i perioden som Marianne F. levde sammen med The Rolling Stones også var bandets mest kreative og skapende med utgivelser av selveste «gullrekka»:

Aftermath (1966), Between The Buttons (1967),Their Satanic Majesties Request (1967), Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) og Exile On Main St. (1972).Tilfeldig? Du kan jo iallefall tenke deg selv hvilken enorm musikalsk inspiriasjon denne jenta fikk i denne perioden. I 1968 skrev bl.a. Marianne Faithfull selveste ikonlåta til Stonesalbumet «Sticky Fingers» sammen med Keith Richards og Mick Jagger. Marianne Faithfull spilte inn sin egen versjon av denne låta i forbindelse med sitt suksessalbum «Broken English» som ble utgitt i 1979.

  – Sex&drugs&rock&roll

Keith Richards påstår i sin memoar bok Life som ble utgitt i 2010 at han hadde et seksuelt forhold med Marianne Faithfull på den tiden. Bakgrunnen skal ha vært for å hevne seg på sin venn Mick Jagger fordi han hadde hatt et sexuelt forhold til Keiths kjæreste Anita Pallenberg. Pallenberg var i utgangspunktet kjæresten til Brian Jones, en av de andre Stonesmedlemmene. Anita P. og Keith R. hadde da først vært utro før de senere da ble kjærester. Forvirret? 

Marianne Faithfull kommentert i fjor sitt sidesprang med Keith Richards slik:

«The best night of my life is the night I spent with Keith.Even now, it stands out. I think it was so great and memorable because it was just one night.That was it. And we’re still great friends.?

En annen berømt hendelse fra samme tidsperiode der det blir gjennomført en politirazzia på Keith Richards herregård og politet finner Marianne Faithfull naken og ruset svøpet inn i et pelsteppe med en Mars sjokolade bar stikkende ut av munnen. Hva denne sjokoladen ble brukt til har det i årevis svirret mange myter om. Men i Keith Richards nevnte bok kan han også her gi oss det korrekte svaret.

 – «Vi hadde alltid noen sjokoladeplater liggende som et viktig komponent i enhver narkotikparty fordi på syre (LSD) får du plutselig sukker mangel. En av sjokoladene lå på et bord foran sofaen der Miss Faithfull lå nybadet innpakket i et stort kaninpelsteppe. Ideen om at hun gjorde noe annet med en Mars bar sjokolade annet enn å spise den er en myte», insisterer han. Richards avslører samtidig også at da politiet stormet inn var han i en slik tilstand av LSD at han trodde en gjeng med dverger var kommet for å hilse på han.

– «De var svært små mennesker iført mørke blå jakker med blanke knapper og hjelmer». 

Så da fikk vi endelig den korrekte sannheten om denne myten en gang for alle! Eller?

 

 

Under sitt heftige periode tett tilknyttet til The Rolling Stones både som venn, kjæreste og elskerinne skrev hun også sammen med Keith og Mick den fantastiske låta «Sister Morphine» som er selve ikonlåta til Stonesalbumet «Sticky Fingers»:

Baksiden av speilet ble samtidig en tøff periode hvor det flommet over med alkohol, hasj, LSD og heroin. 

 Hennes begivenhetsrike musikk-karriere har siden 60-tallet bydd på samarbeid med bl.a. Mick Jagger, David Bowie og Roger Waters. For mange står albumet «Broken English» fra 1979 dog som høydepunktet i karrieren, hvor hun etter en tøff periode med omfattende rusmisbruk vendte tilbake med et nytt kunstnerisk uttrykk, noe hun til stadighet søker å utvikle. Det er blant annet kommet til uttrykk via musikalsk samarbeid med Blur, Beck, Billy Corgan og Jarvis Cocker på albumet «Kissin’ Time» fra 2002, samt PJ Harvey og Nick Cave på albumet «Before The Poison» fra 2005.
I tillegg kommer en suksessfull skuespillerkarriere, hvor hun bl.a. har blitt nominert til European Film Award for rollen i «Irina Palm» fra 2006.

I 2014 kom albumet «Give My Love to London», som fikk strålende kritikker.: «En av dem som lager briljante plater langt oppe i pensjonsalderen». Platen er produsert av Rob Ellis og Dimitri Tikovoi, og har en særdeles heftig samling gjesteartister.
Bandet består av Ellis og Tikovoi, sammen med Adrian Utley (Portishead) og Ed Harcourt. Warren Ellis og Jim Sclavunos (Nick Cave & the Bad Seeds) er med som special guests, og musikken til albumet er skrevet av Roger Waters (Pink Floyd), Nick Cave, Anna Calvi, Steve Earle, Pat Leonard og Tom McRae! Tekstene står hun for selv.

Hun har tidligere gjort flere fantastiske konserter i Oslo – nå gleder vi oss til å ta henne imot i Oslo Konserthus!

Continue Reading
Advertisement