Connect with us

Nyheter

Damer i blues: – Kristin Berglund i fokus

Published

on

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(foto: Tove Andersson – fra venstre Rita Engedalen og Margit Bakken fra «Damer i Blues» under seremonien for nedleggelse av stjerne til ære for deres avdøde venninne Kristin Berglund under «Walk Of Fame» på Notodden 2014)

Skrevet av Tove Andersson

Notodden Blues Festival hyller den norske bluespioneren Kristin Berglund (1953-2006) med stjernespekket gratiskonsert søndag 7. august. 

I år er det ti år siden Kristin Berglund gikk bort. Notodden Blues Festival samler artister som Rita Engedalen og Margit Bakken i «Damer i Blues», Knut Reiersrud, Reidar Larsen, Steinar Albrigtsen & Monika Nordli, Åse Kleveland og Kristin Berglund Band for å markere Kristin Berglunds betydning for norsk blues.

Konserten skjer i samarbeid med norsk fagbevegelse tilknyttet LO.

Fullt detaljert program for årets Notodden Blues Festival finner du her 

Siden 1991 er Kristin Berglund den ene av to kvinner som har mottatt NBFs utmerkelse for den/de som har gjort en spesiell innsats for utbredelsen av blues i Skandinavia. Kristin Berglund var en kjent stemme i bluesen, en som ønsket å lære ungdom om musikken som ga henne så enormt mye. I 2000 ble hun, som første kvinne, beæret med Notodden Blues Festivals bluespris.

Med «Women Rocked The Cradle of Blues» (2004) hyllet hun sine kvinnelige forbilder.

Berglund turnerte for Rikskonsertene, blant annet med et musikalsk foredrag kalt «Bluesens tøffe damer» og hun holdt bluestekst-seminar.

– Kristin Berglund var hele Norges bluesmor. Hun var en av de virkelig store norske bluesartistene og en av bluesens tøffeste damer. Kristin har vært en stor inspirasjon for oss og det er viktig at hennes musikk kan leve videre. Vi ser frem til å hylle henne på Notodden Blues Festival i sommer, sier Rita Engedalen og Margit Bakken fra «Damer i Blues».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(foto: Tove Andersson – fra venstre Dana Fuchs, Rita Engedalen og Margit Bakken fra «Damer i Blues» under NBF 2013)

Rita mottok NBFs bluespris i 2010 og blir ivrig når temaet kvinnelige artister kommer opp. «Damer i blues» er både et prosjekt, et band og en videreføring av Kristin Berglunds arbeid. Engedalen presiserer at det kvinnene som har banet vei for dagens kvinnelige artister hun vil hylle sammen med et stjernelag av norske musikere. Også festivalleder Jostein Forsberg setter stor pris på Berglunds innsats.

– Kristin Berglund hadde stor betydning for musikkformen blues generelt og for kvinners deltakelse i norsk blues spesielt, hevder Forsberg

Mange husker henne for hennes turneer med Four Roosters* på 1980-tallet, men det var visesangeren Finn Kalvik som oppdaget henne. Hun samarbeidet med Lillebjørn Nilsen og skaffet seg viktige kontakter i USA, som Dr. John. Berglund spilte på Notodden Blues Festival første gang i 1988. Festivallederen synes det er fantastisk at så mange ville være med på å hylle Norges fremste kvinnelige bluesartist.

En artist som banet vei for dem som kom etter. Rita Engedalen er en av dem som sier seg enig, – Kristin var en raus artist som slapp mange andre til, sa Engedalen da Kristin Berglund fikk sin egen stjerne på Notoddens egen «Damer i blues» ( 2013.) Hun kommer likevel med et hjertesukk. – Jeg kunne ønske det var flere som spelte! At det var flere som valgte annerledes enn venninnene, kanskje gikk bort fra data’n … Rita Engedalen mener det kanskje er flere menn som spiller i band, men også at festivalene rundt om kan blir mer bevisste på å lete etter de gode, kvinnelige artistene og satse på variasjon av gode musikere. Hun nevner i fleng: Haddy NJie, Tuva fra All Valkyrien Stars, Unni Wilhelmsen og Monica Norli. I 2012 hadde for øvrig festivalen et stjernelag av kvinner på programmet. Men nå er det Kristin Berglunds innsats som skal hylles og forhåpentlig inspirere nye bluespirer til å fjerne seg fra PC-skjermen og lære å spelle! – Vi skal sørge for at musikken hennes lever videre, forsikret Engedalen og makkeren Margit Bakken.

Four Roosters (etablert 1981, nedlagt 1984) var en svensk-norsk blues-gruppe, bestående av Knut Reiersrud gitar, Sven Zetterberg vokal og munnspill, Carsten Loly trommer, samt Bertil Petterson bass. Senere tilkom norske Jan Erik Salater/Jørun Bøgeberg bass, Sigurd Køhn saksofon og Torbjørn Sunde trombone. Gruppen ga ut Rooster Blues (produsert av Jon Larsen, Hot Club Records, innspilt i november 1982). Platen ble meget populær, og for nær alle, en brå karrierestart. Den norske vokalisten Kristin Berglund og organisten Per Notini medvirket også. Musikken ble også utgitt i England på (Red Lightning, 1988). (wikipedia)

Rockman dekker årets Notodden Blues Festival

Les også: Verdensledende artister samles til eksklusiv konsert på Notodden Blues Festival

Del gjerne dine kommentarer om saken

Skriv dine kommentarer på Rockman facebook tilhengerside ( her )

Continue Reading
Advertisement