Connect with us

Musikk

Tidligere Tons of Rock bandvinner Aspherium leverte beinhardt live

Published

on

Foto: Merete Byre-Haakensen, Rockman - Aspherium på Ålen Bar 2024

Denne saken er skrevet av Merete Byre-Haakensen

Mitt første møte med Mosse-bandet Aspherium var på Tons of Rock på Fredriksten festning i Halden i 2015. De hadde da gått av med seieren i bandkonkurransen det året, i konkurranse med over 100 andre band! For min del er deres konsert på teltscenen en av de konsertene jeg husker best fra hele min Tons of Rock-karriere, d.v.s. alle festivalene minus 2. Og det sier ikke rent lite for det har vært et par bra band i Tons of Rock sin 10-årige fartstid…. Det sier også en del om kvaliteten på musikken til disse gutta! Etter denne opplevelsen har jeg fulgt med bandet og har ventet på en anledning til å få overvære en ny konsert – og endelig klaffet det!

Foto: Merete Byre-Haakensen, Aspherium på Ålen Pub 2024

Bandet består av Marius Skarsem Pedersen (gitar, vokal), Torgeir Lyby Pettersen (bass, vokal), Morten Nielsen (gitar) og Bjørn Tore Erlandsen (slagverk). De startet sin karriere i 2007 og befinner seg i progressiv death metal-sjangeren. De gav ut sin første utgivelse i 2011, og i 2014 kom plate nummer to, The Fall of Therenia. Og det er nettopp denne utgivelsen som er i fokus dette året, for i 2024 er det nemlig 10-årsjubileum for mesterverket. Gutta forteller at dette er et album de er veldig stolte av, og det virker som det er et album fansen også liker godt. Jeg føyer meg pent inn i rekken her. De mener albumet står seg like godt nå som da det ble utgitt for 10 år siden. Bandet jobbet med Jens Bogren, som har jobbet med band som Opeth, Devin Townsend, Ihsahn, Soilwork, og dette var en drøm som gikk i oppfyllelse! «Han forsto musikken vår og ga albumet en fantastisk miks, som er i verdensklasse», kommenterer gutta.

Den 7. september møtte jeg opp på hjemmebanen til bandet, i Moss, der 10-årsjubilanten skulle spilles i sin helhet på Ålen bar. Helga etter skulle bandet gjøre det samme på Drammen Metalfest. Ålen bar er jo, som innehaveren sa til meg, «en pub med scene, og ikke omvendt», og slik sett er det jo ikke optimale forhold for en konsert i deathmetalens navn, men for meg var det viktigste å få oppleve Aspherium live igjen.

Foto: Merete Byre-Haakensen, Diavola på Ålen Pub 2024

Som oppvarmingsband hadde de invitert med seg Diavola, et Oslobasert groovemetal band som ble dannet i januar 2024, altså rykende ferske! Det ryktes at de byr på raske riff, tunge breakdowns og et energisk liveshow, og vi som var til stede, ble ikke skuffet. Et ungt band som vil mye og har mye gøtts og energi! Det skulle ikke forundre meg om vi får høre mer til dem i årene som kommer! De spilte 5 egne låter, alle gitt ut på EP-en «Dawn», som ble sluppet 22. august i år. I tillegg spilte de «Laid to Rest» av Lamb of God, som jeg mistenker en av inspirasjonskildene til bandet.

Her kan du sjekke ut bandet på Spotify:

Så var tiden kommet for å oppleve «The Fall of Therenia» fra ende til annen! Som sagt, lokalene yter ikke musikken full rettferdighet, det var jeg forberedt på. Like fullt gav Aspherium alt gjennom konserten, selv om lokalene hadde plass til flere publikummere også. Men det var flere enn meg som var ihuga fans, så det ble bra stemning likevel. Albumet fra 2014 er etter min mening et mesterstykke. Det starter rolig og mystisk på tittellåta og første spor, med et hint av «space»-følelse som overtas av suggererende gitar- og bassrytmer før growl-vokalen kommer inn. Kanskje er det derfor coveret ser ut til å være fra innsiden av et romskip ute i verdensrommet?

Foto: Merete Byre-Haakensen, Aspherium på Ålen Pub 2024

Jeg får uansett gåsehud av denne låta! De progressive elementene lar ikke vente på seg, og for u.t er det nok miksen av prog- og deathmetal-elementer som virkelig gjør at jeg elsker denne musikken! Det blir aldri kjedelig, det kommer stadig temposkift, skift i stemning og takt, og ingenting er forutsigbart. Til tider er det beinhardt og et sinnssykt trykk, så kan det plutselig være et sårt gitarparti der bandet tar det hele helt ned. Eller et lite snev av latinamerikanske rytmer. Og variasjonen i låtene går igjen i hele plata – og musikken til Aspherium generelt.

Det er vanskelig å plukke ut en låt som skiller seg ut for låtene er jevnt over knallbra! Det er en gåte for meg at dette bandet ikke er på turne rundt på de største rockescenene i Europa og verden! Det er klasse og kvalitet over alt de gjør, og de hadde virkelig fortjent det! For min del ble det et svært gledelig gjensyn med musikken til bandet, og også et hyggelig møte med musikerne bak!

Foto: Merete Byre-Haakensen, Aspherium på Ålen Pub 2024

«Jeg kan bare anbefale å gi Aspherium en lytt, både dette albumet og det de ellers har gitt ut. Bandet har gitt ut ny singel dette året, «Architects of the Hollowed», og forteller at det kommer flere nye låter fremover som til slutt skal gis ut på en EP, antagelig en gang ila 2025. Så det er bare å glede seg – det gjør i alle fall jeg»Merete Byre-Haakensen

Sjekk ut deres nye singel:

Her kan du sjekke ut bandet på Spotify:

Trykk her for fet guide over norske rockeband

Trykk her for guide til norske musikkscener

Opplevd Aspherium eller Diavola live?

Hvilke norske up-and-coming band vil du anbefale å oppleve? Skriv dine kommentarer og del gjerne link til video/ låter på Rockman facebook tilhengerside (her)