Nyheter

Notodden Mississippi: – Når bluesen setter røtter i nord

Published

on


(photo credit: Tove Andersson – Jostein Forsberg, Spoonful Of Blues)

Skrevet av Tove Andersson

Det sier seg selv etter 29 år med legender ut og inn av den blå dalen i Telemark, måtte festivalleder Jostein Forsberg ha stoff nok til et album med amerikanske blueslegender og lokale artister. Og nå er den klar «Notodden Mississippi» utgitt på Bluestown Records – en hyllest til bluesbyen.

Det startet i 2003 da Forsberg ville utnytte mulighetene i det lokale, analoge studioet, Juke Joint Studio, og vennskapsbåndet til Mississippi. Den blå tråden knytes sammen i en hyllest i et helt unikt prosjekt. Bluesens «sidemenn» har på denne utgivelsen fått den plassen de fortjener. Noen av dem ble behørig presentert i førpremieren på filmen «Sidemen- Long Road To Glory» under Notodden Blues Festival i august 2016.  Joe Willie «Pinetop» Perkins(1913 – 2011), Willie «Big Eyes» (1936 – 2011) og Hubert Sumlin (1931-2011). David «Honeyboy» Edwards (1915 – 2011) som gikk bort samme år er med på albumet. Det er også Snooky Pryor (1921 – 2006) og Mel Brown (1939 – 2009 som nå lever videre som en del av bluesarven. Snooky Pryor er kjent for å være den første som begynte å spille elektrisk munnspill på Maxwell street i 1940-tallets Chicago.

En pianist, en trommeslager og en gitarist som alle sto i skyggen av bandlederne, nesten som dagens korister. I 2011 mottok imidlertid Pinetop Perkins og Willie «Big Eyes» Smith sin høyt fortjente anerkjennelse da de ble tildelt Grammy Award for «Joined at the Hip» etter en uendelighet i skyggen.  Pinetop spiller piano som et ekko fra Muddy Waters-tiden med «Down In Mississippi» mens han backer Notoddenbandet Spoonful of Blues i «Three Forks Store». David «Honeyboy» Edwards var 93 år da han var i studio på Notodden og spilte inn 7 låter i etterkant av Notodden Blues Festival 2007. Tre av disse låtene er med på albumet, som «Catfish Blues». «Honeyboy» var for øvrig til stede da Robert Johnson ble forgiftet av en bareier utenfor Greenwood, Mississippi i 1938.

Om man starter med siste låt «Blues And Trouble» er stemningen satt. Dette er albumet du vil våkne til, forse til og slappe av til etter en tur på by`n mens du føler at du sitter på en porch i Mississippi, eller Lazy Lester`s Louisiana. I et musikalsk møte der hudfarge, alder og kulturelle forskjeller er opphevet. En av de lokale artistene som deltok da prosjektet startet for 13 år siden var Rita Engedalen som platedebuterte med «Hear My Song» året etter. I år fikk hun sin egen stjerne i Blues Walk of Fame sammen med storheter som Walter Trout.

Hvordan opplevde du innspillingen første gang?

Som et sterk møte, en spontan og ingen øving. Et øyeblikk jeg aldri glemmer, svarer Rita som synger «Turtle Blues» (Janice Joplin) på albumet, men det er når hun synger på «Worries & Trouble» med Mel Brown man kjenner hårene reise seg.

Noen av pionerene undret seg nok litt da de ble spurt om å spille sammen med lokale artister. – Jeg var skikkelig nervøs. Vil de synes det jeg gjør er bra nok? Men de nikka og smilte og da Snooky Pryor sa, «Play the guitar now», kjente jeg skuldrene senka seg. Dette er noe jeg er stolt over å ha vært med på, fortalte Morten Omlid som spiller på 13 av 15 låter.

På albumet er blant andre en ung Amund Maarud i front for et band bestående av legender som Bob Stroger på bass, samme år han solodebuterte med albumet «Ripped, Stripped & Southern Fried». Festivalsjefen sjøl, Jostein Forsberg, er frontmann på «A Woman» med Mel Brown, Bob Stroger og Willie «Big Eyes» som «sidemen». Her gjør han en flott jobb på vokal. Albumet er en ren hyllest til forbilder som Muddy Waters, B.B. King, Johnny Otis, Etta James, Bobby «Blue» Bland, John Lee Hooker, Lightnin` Hopkins, Albert Collins, Buddy Guy, Junior Wells, Otis Rush, James Cotton. Et album som viser hvor viktig bluesens røtter er. Lazy Lester ble nominert til tre priser for «You Better Listen» i USA,  og leverer tre tidligere uutgitte innspillinger sammen med Morten Omlid, Eskil Aasland, Jens Haugen og Espen Fjelle.  «Kokomo Blues» skal spesielt lyttes til da den er innspilt med kun en mikrofon i rommet. En favoritt er «Honeyboy», både med sistespor og med «I`m the Man and I Always Wear The Pants». Har du sett en 93-åring fremføre den, vet du at bluesen har visdom, humor og ingen alder. Albumet er fylt av kjærlighet til sjangeren og til menneskene bak.

Når det ble nettopp Notoddenmusikere som hyller urbluesen er ikke det så rart, for byen er vennskapsby med Clarksdale i Mississippi og skuespiller Morgan Freeman er mannen som ønsker velkommen til Blueseumet i Notoddens Bok og Blueshus. Som kjent er også «Little Steven» sterkt involvert i talentutvikling under festivalen.

Neste år blir det 30 års jubileum, på Notodden første helgen i august, og i Clarksdale, Mississippi andre helgen i august 2017

På plata: Pinetop Perkins, David «Honeyboy» Edwards, Snooky Pryor, Mel Brown, Bob Stroger, Willie «Big Eyes» Smith, Lazy Lester, Rita Engedalen, Amund Maarud, Morten Omlid, Jostein Forsberg, Espen Fjelle, Jens Haugen, Eskil Aasland, Knut Hem. 

Mest leste saker

Exit mobile version