Connect with us

vg-nett

Historien om The Rolling Stones!

Published

on

The Rolling Stones er en engelsk rockegruppe som ble dannet i 1962. Bandet er et av tidenes aller største rockeband og er utrolig nok fortsatt «still going strong» der 3 av gruppens medlemmer som var med å grunnla gruppen, Mick Jagger (67 år), Keith Richards (66 år) og Charlie Watts (69år) fortsatt er med og «spretter» rundt som ungdommer på sine konserter. The Rolling Stones er en av de få rockeband som fortsatt makter å fylle store fotballarenaer på sine konserter. Bandet var i begynnelsen inspirert av amerikansk rythm&blues og tok navnet sitt fra en strofe i sangen «Mannish Boy» av Muddy Waters.

Mick Jagger

Mick Jagger (fødenavn: Michael Philip Jagger) er født 26 juli 1943 og er bandets ledende vokalist og en av frontfigurene i The Rolling Stones. Han vokste opp i en relativ velstående familie, der begge foreldrene var lærere. Jagger er vokalist og låtskriver i The Rolling Stones. Det var da han begynte på barneskolen i Hartford at han for første gang traff Keith Richard. Som sine foreldre var Jagger en dyktig student, noe som etter hvert førte til at han fikk stipend for å begynne på Europas fremste økonomiskole, London School Of Economics. Han fullførte imidlertid aldri studiet, da The Rolling Stones slo igjennom før han hadde gått på skolen i 2 år.

Keith Richards er født 18 desember 1943 i Dartford, Kent i England og er gitarist og låtskriver i The Rolling Stones. Richards gitarspill regnes blant de mest betydningsfulle og markante innen rock `n` roll og er kjent for sine helt spesielle gitar riff. Richards ble i 2003 rangert som den 10 beste av «100 greatest guitarist of all time» av det anerkjente musikkbladet Rolling Stone. Selv om han av mange kalles «Mr. Rock `n` Roll» og har skrevet hundrevis av sanger som eks. «Satisfaction», «Jumpin`Jack Flash», «Miss You» og «Start Me Up», står han også bak mange av bandets kjente ballader som eks. «Angie» og «Wild Horses». I 1960 når Richards var student ved Sidecup Art College og Jagger var student ved London School of Economics traff de hverandre igjen og dannet bandet Little Boy Blue And The Blue Boys.

Brian Jones (fødenavn: Lewis Brian Hopkin Jones) ble født 28 februar 1942 og døde 3 juli 1969 bare 27 år gammel. Jones var lead & rhythm gitarist og backing vokal fra The Rolling Stones ble dannet og frem til han døde i 1969. Jones var en aktiv musiker og kjent for sitt multi-instrument tallent i musikkmiljøet i London. og spilte i blant annet bandet The Ramrods And Blues Inc der også trommeslager Charlie Watts spilte.

Charlie Watts (fødenavn: Charles Richard Watts) er født 2 juni 1941 i London. Han er bandets trommeslager. Watts er utdannet ved skolene econdary Modern School og Harrow Art School. I 1960 spilte han ved et lokalt band når han møtte Alexis Korner som overtalte han til å begynne i hans band, Blues Incorporated. Senere samme år ble også vokalisten Mick Jagger og gitaristene Brian Jones og Keith Richards medlem av bandet. Kort tid etter forlater Watts bandet for bl.a. å fullføre sine studier. I 1962, når bandet har skiftet navnet til The Rolling Stones, ber bandet om at Watts igjen om å bli medlem av bandet, noe han takker ja til. 

 

Ian Stewart født 18 juli 1938 (død 12 desember 1985) var også medlem av bandet som deres keyboardsartist. Men bandets manager Andrew Loog Oldham mente at han ikke passet inn i bandets image og han forlot derfor bandet som offisiell medlem, men var bandets roadmanager og pianist helt frem til hans død i 1985. 

 

Bill Wyman (fødenavn: Bill Perks) født 24 oktober 1936 i London, ble i desember 1962 leid inn som The Rolling Stones bassgitarist og ble i 1963 offisielt medlem av bandet. Bill Wyman tok piano timer allerede i alderen 10 til 13 år. Etter at han giftet seg kjøpte han seg en gitar, men var ikke fornøyd med sin egen fremgang. Etter å ha hørt bassgitarsounden ved en konsert med Barron Knights ble han forelsket i basssounden og bestemte seg for at dette var hans instrument.

The Rolling Stones debutalbum:

THE ROLLING STONES – 1964

Albumet utgitt i England i 1964 og lansert samme år i USA (som vist over) der albumet også ble promotert med navnet, England`s newest hit makers, THE ROLLING STONES. Deres debut ble umiddelbart en kjempesuksess og albumet ble i 1964 et av Englands bestselgere og lå som 1 plass på hitlistene i 12 uker. I USA havnet albumet som nr 11 på hitlisten, noe som også var en stor suksess. Albumet inneholder en blanding av egne låter og coverlåter.

En av låtene «Not Fade Away» ble en stor hit både i England og USA:

På bakgrunn av den store suksessen i USA utgav de ytterligere et album kun i USA 19 oktober 1964:

12 X 5 (US) – 1964

Nest album ble utgitt 15 januar 1965:

THE ROLLING STONES NO.2 (UK) – 1965

Også dette albumet inneholdt en blanding av egne og andres låter. Også dette albumet ble en stor suksess med blant annet å oppnå 1 plass på hitlistene i England over 10 uker.

22 februar 1965 utgav de så albumet:

THE ROLLING STONES, NOW! (US) – 1965

Albumet inneholder en blanding av låter fra UK albumet The Rolling Stones No.2 og noen av låtene som senere kom på bandets UK album «Out of Our Heads» i 1965.

Påfølgende album ble utgitt 24 september 1965:

OUT OF OUR HEADS (UK) – 1965

Albumet ble produsert over en periode på seks måneder og inneholder bl.a. megasuksessen «(I Can`t Get No) Satisfaction» og som i stor grad bidro til at albumet og The Rolling Stones oppnådde for første gang nr 1 på hitlistene i USA. Dette låtsporet finnes kun på USA utgaven:

OUT OF OUR HEADS (US) – 1965 

22 november 1965 gav de ut sitt neste album i USA:

DECEMBER`S CHILDREN (and everybody`s) (US) – 1965

Albumet inneholder blant annet den store hitlåta «Get Off Of My Cloud» og «As Tears Go By»

15 april 1966 (i UK) og 20 juni (i US) ble deres neste album utgitt: 

 

AFTER MATH (UK) – 1966 

 

AFTERMATH (US) – 1966

Aftermath var deres første album som kun inneholdt egne låter. Låtene var noe forskjellig fra US og UK albumene, men begge album inneholder superhiten «Under My Thumb».

Neste utgivelse ble utgitt nesten samtidig i US og UK. 20 januar 1967 i UK og 6 februar 1967 i US.

BETWEEN THE BUTTONS (US/UK) – 1967

Låtinnholdet er noe forskjellig på utgavene i US og UK. Megahit låta «Let`s Spend The Night Togheter» er på US albumet, men ble samtidig lansert som singel i UK og ble som nevnt en megasuksess. Albumet «Between The Buttons» er rangert meget høyt av mange Stones fan.

3 juli 1967 utgave The Rolling Stones deres 8 US album:

FLOWERS (US) – 1967

Tittelen refererer til albumcoveret der hver bandmedlem var som en blomst. Charlie Watts klaget på at det ikke var noen blader omkring Brian Jones sin blomst. Flere år etter uttalte Watts «I didn`t get that joke». Også dette albumet ble en stor suksess i USA.

Neste album ble utgitt 8 desember 1967:

THEIR SATANIC MAJESTIES REQUEST (US/UK) – 1967

Albumet fikk gode listeplasseringer, men ble dårlig mottatt av kritikere. Mange mente at albumet var et forsøk på bl.a. å kopiere albumsuksessen » Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band» til The Beatles The Rolling Stones tok kritikken til seg og hentet inn bl.a. produsent Jimmy Miller kjent som produsent for bl.a. Spencer Davis Group og TRaffic. Samarbeidet ble en suksess og Miller arbeidet sammen med bandet frem til 1973.

Neste album ble dermed lansert 6 desember 1968:

BEGGARS BANQUET – 1968

Bandet finner igjen frem til sine røtter i R&B. Albumet blir en stor suksess og nådde høye plasseringer på hitlistene i både USA og UK. Albumet inneholder bla. den store hitlåta «Sympathy For The Devil». Samme år gav de også ut singelen «Jumpin Jack Flash» som har blitt en historisk megahit og rockelåt. M.a.o. The Rolling Stones var «på sporet igjen».

The Rolling Stones følger så opp med et strålende album som ble lansert 5 desember 1969:

LET IT BLEED (US/UK) – 1969

Albumet er av mange Stones fan rangert blant de ypperste av deres album. Udødlige låter som bl a.»Gimme Shelter», «You Can`t Always Get What you Want» og «Midnight Rambler». På albumet fremfører også Keith Richard sin første lead vocal på en Stoneslåt under låta «You Got The Silver». Flere kjente artister som Ry Cooder, Robert Johnson, Mick Taylor og Leon Russel medvirker også på ulike av albumets låter.

The Rolling Stones opplevde i denne perioden stort fokus på deres misbruk av alkohol og narkotika. Brian Jones hadde et stort misbruk av narkotika og ble blant annet for andre gang arrestert for å ha marijuana 21 mai 1968, men slapp fengsel. Brian Jones fortsatte med å komme i problemer og ble mer å mer et stort problem for The Rolling Stones. Bandet hadde planer om USA turne i 1969 for første gang på tre år men på bakgrunn av at Brian Jones hadde blitt arrestert for andre gang fikk de problemer med å få US visa. Brian Jones var på dette tidspunkt ute av kontroll og stilte blant annet nesten ikke til hverken øvelser eller plateinspillinger. Dersom han stilte oppvar det kun for et kort øyeblikk, for så å forsvinne igjen. Keith Richard måtte dermed spille begge gitarspill.

På grunn av problemer for å få arbeidstillatelse for Brian Jones i forbindelse med deres planlagte USA turne, bestemte bandet å løse dette med å leie inn en ny gitarist. 8 juni 1969 reiste Mick Jagger, Keith Richard og Charlie Watts hjem til Brian Jones for å gi beskjed om at de ville fortsette uten han. For publikum fremsto dette nestensom at Brian Jones plutselig hadde forlatt bandet. Brian Jones sendte ut en pressemelding 9 juni der han annonserte at han hadde bestemt seg for å forlate The Rolling Stones, bandet han selv hadde vært med på å etablere. I pressemeldingen sto det blant annet:

«I no longer see eye-to-eye with the others over the discs we are cutting»

Midnatt 3 juli 1969 ble Brian Jones funnet livvløs på bunnen av sitt eget svømmebasseng ved sitt hjem i Hartfield, Sussex, England. Han ble funnet av sin kjærste Anna Wohlin som hadde oppholdt seg sammen med han. Når legen ankom ble Brian Jones erklært død. Flere spekulasjoner har versert omkring hans død. Overedose av narkotika er den teorien som er mest fastsatt. En utrolig trist slutt for en ung, unik og fremadstormende musiker som bare rakk å bli 27 år gammel. Nok et eksempel for hvor hardt bruk av narkotika rammer mennesker.

Kjære Brian Jones 

 

Din musikk lever videre, du har skapt unike musikalske spor etter deg som millioner av musikkelskere over hele verden setter enormt stor pris på. Du blir ALDRI glemt! R.I.P.

Mick Taylor ble erstatteren for Brian Jones etter hans død. Mick Jagger ønsket ikke noen stor pressekonferanse for å annonsere bandets nye gitarist og var nok sterkt preget av dødsfallet til Brian Jones.

Mick Taylor er født 17 januar 1949 i Welwyn Garden City, England og begynte allerede som 9 åring å spille gitar. Mick Taylor hadde før si tid med The Rolling Stones allerede spilt sammen med en rekke kjente artister som bl.a. Ken Hensley (senere Uriah Heep), Cream og Eric Clapton og John Mayall`s Bluesbreakers.The Rolling Stones hadde dermed sikret seg en meget dyktig ny gitarist.

Bandet utgav så med sin nye gitarist sitt neste album 23 april 1971:

STICKY FINGERS (UK & US) – 1971

Sticky Fingers er kanskje bandets album som har flest låter om narkotika der over halvparten av låten har innhold av nettopp dette temaet. Førsteutgivelsen av albumet ble trykket (i begrenset antall) med ekte glidelås som kunne åpnes. Undertegnede hadde i sin tid nettopp en slik utgave, men som desverre med årene har blitt borte. Har du et av disse album?…ta godt vare på dette! Albumet Sticky Fingers er blant favorittene til mange Stones fans og ikke uten grunn. Her finnes mange meget sterke låter som «Brown Sugar», «Wild Horses» og «Sister Morphine» for å nevne noen få. 

12 mai 1972 ble deres neste album utgitt (dobbelt album):

EXILE ON MAIN ST. (UK & US) – 1972

Nok en gang en helt unik utgivelse og som av mange faktisk benevnes som det definitive mesterverk innenfor rockehistorien. Her finner man unike rockeperler som «Tumbling Dice», «Happy», «All Down The Line» osv.

Deres neste album ble utgitt 31 august 1973:

GOATS HEAD SOUP (UK & US) – 1973

Albumet er det stikk motsatte av deres forrige album «Exile on Main St.» som er et «rått og rufstet» rockealbum der da «Goats Head Soup» er mer et «rolig og pent» album. Mange kritikere mener at dette albumet erlaget i en mer «tilbakelent» Stones periode. Med albumet inneholder den kjente balladelåta «Angie» og oppnådde også denne gangen store salgstall.

18 oktober 1974 ble deres neste album utgitt:

IT`S ONLY ROCK `N` ROLL (US & UK) – 1974

Dette albumet ble adskillig mer energisk album, men ifølge kritikere var bandet fortsatt en litt tilbakelent periode som ville vare helt frem til 1978. Tittel låta på albumet «It`s Only Rock `n` Roll lever fortsatt i beste velgående. Rett før utgivelsen av «It`s Only Rock `n` Roll» hadde Mick Taylor fortalt noen at han vurderte å forlate The Rolling Stones. Taylor ble intervjuet av Nick Kent og snakket stolt om albumet der han hadde skrevet 2 sanger sammen med Mick Jagger («Till The Next Goodbye» og «Time Waits For No One»). Da Nick Kent viste han covert der han ikke hadde blitt kreditert på låtene ble han helt satt ut og naturlig nok ble svært skuffet.

I 1974 sjokkerte Mick Taylor en hel musikkverden med å annonsere at han skulle forlate The Rolling Stones for å starte sin egen solokarriere. Erstatteren for Mick Taylor ble dermed dagens gitarist Ronnie Wood.

Ronnie Wood (fødenavn: Ronald David Wood) er født 1 juni 1947 i Hillingdon, London, England.

Ronnie Wood startet sin musikk karriere in 1964 med The Birds. På slutten av 60`tallet var han med i bandet The Creation og senere ble med som bassist i Jeff Beck Group sammen med vokalist Rod Stewart. Sammen med Rod Stewart ble han medlem av bandet The Small Faces som senere endret navn til The Faces. På 70`tallet utgav Ronnie Wood flere soloalbum og ble da som kjent medlem av The Rolling Stones i 1975.

The Rolling Stones utgav så sitt neste albumet 23 april 1976 med sitt nye band medlem Ronnie Wood:

BLACK AND BLUE (UK & US) – 1976

Albumet ble ikke spesielt hyllet av kritikere. Bedre mottakelse fikk deres neste album som ble utgitt 9 juni 1978:

SOME GIRLS (UK & US) – 1978

Ble som en slags «come back» fra perioden etter «Exile On Main Street». Albumet ble også deres største salgssuksess i USA med mer enn 6 millioner solgte kopier. Låtene «Miss You», «Beast Of Burden» og «Shattered» ble også store salgssuksesser som singler.

Neste albumutgivelse fulgte 20 juni 1980:

EMOTIONAL RESCUE (UK & US) – 1980

Albumet ble en kommersiel suksess, men av kritikere er ikke dette albumet rangert blant deres beste. Derimot ble deres neste utgivelse 24 august 1981 tatt imot med strålende kritikk og ble en stor salgsuksess:

TATTOO YOU (UK & US) – 1981

På dette albumet finner vi sterke låter som bl.a. «Start Me Up» og «Waiting On A friend» 

7 november 1983 ble deres neste album utgitt:

UNDERCOVER (UK & US) – 1983

Neste album ble utgitt 24 mars 1986:

«DIRTY WORK» (UK & US) – 1986

Albumet var ment å fremstå som en «return to basic hard rock» etter tidligere mer danserytmiske album som «Undercover» og «Emotional Rescue». Men albumet fikk ikke den helt store mottakelsen av kritikere.

Neste utgivelse som ble utgitt 29 august 1989:

«STEEL WHEEL» (UK & US) – 1989

Fikk en mye bedre mottakelse og gode plasseringer på de ulike hitlister både i England og USA.

I 1993 valgte Bill Wyman å forlate The Rolling Stones. Det stormet rundt Bill Wyman en periode, spesielt i en alder av 47 år da han i forbindelse med et forhold til den 13 år gamle Mandy Smith, fikk mye negativ oppmerksomhet i pressen. Bill Wyman var sammen med Charlie Watts den «rolige» typen som hold seg mer i bakgrunnen enn eks. Mick Jagger og Keith Richards. Bill Wyman valgte å satse videre på en solokarriere og The Rolling Stones valgte ikke å erstatte han med et nytt medlem, men å leie inn en ny bassist.

Darryl Jones har siden den gang vært deres faste innleide bassist.

Darryl Jones er født 11 desember 1961 i Chicago, Illinois, USA og har spilt for en rekke store artister som eks. Sting, Peter Gabriel, Madonna, Eric Clapton og Joan Armatrading. En meget dyktig bassist. Så….dermed var også Bill Wyman erstattet.

11 juli 1994 ble deres neste album utgitt:

VOODOO LOUNGE (UK & US) – 1994

Albumet ble svært godt mottatt av kritikere og Stones fans over hele verden. I USA solgte albumet blant annet til dobbelt paltina. The rolling Stones dro også ut på en ny stor verdensturne og dermed var enda en ny generasjon «hektet» på dette unike bandet. På albumet finnes bl.a. den store hitlåta «Love Is Strong».

29 september 1997 ble deres neste album utgitt:

«BRIDGES TO BABYLON» (UK & US) – 1997

I forbindelse med utgivelsen la The Rolling Stones ut på nok en stor verdensturne med eet sceneshow større en noen gang tidligere. Også dette albumet ble en stor suksess og fikk god kritikk med høye listeplasseringer bl.a. i USA og England. På albumet finner vi sterke låter som bl.a. «Anybody Seen My baby», «Flip The Switch» og «Saint Of Me». 

The Rolling Stones seneste og nyeste album frem til i dag ble utgitt 5 september 2005:

«A BIGGER BANG» (UK & US) – 2005

Med dette albumet viser de nok en gang at de er blant de aller største innenfor rockemusikken.

Undertegnede har vært heldig å opplevd The Rolling Stones live en rekke ganger, og hver gang er det alltid en enorm og sterkt opplevelse. Å stå «ansikt til ansikt» live med levende rockelegender er STORT. Husker spesielt turnene «Bridges to Babylon» på Valle Hovin der jeg var overbevist om at «dette var siste mulighet til å oppleve legendene live«, men neida…..»de rullende stenene….ruller videre»….helt utrolig.

I forbindelse med verdensturneen «A Bigger Bang» falt Keith Richards ned fra en palme og havnet på sykeshus rett før de skulle starte turneen. Gode gamle «palmeklatrende» Keith fikk «stablet seg på beina igjen», men Stones måtte avlyse noen av konsertene…..HELDIGVIS!!!!….det er faktisk grunnen til at vi nok en gang skal få oppleve legende i Norge.

De valgte å legge en ekstra tur innom Norge i forbindelse med ekstrakonsertene som de måtte gjennomføre.

8 august ble nok en fantastisk konsert gjennomført av Stones på Valle Hovin.

Sjekk ut lesernes konsertanmeldelse: Trykk her>> 

Artikkelen ovenfor er ment som en kortversjon for å gi et fint innblikk i et av rockehistoriens største band og legender.

Continue Reading
Click to comment

0 Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply