Connect with us

vg-nett

Historien om Led Zeppelin

Published

on

Led Zeppelin var et bluesbasert rockeband fra England som ble dannet i 1968.

Bandet ble startet av Jimmy Page, som fremstår som en av verdens dyktigste gitarister da bandet han var medlem av, The Yardbirds, ble oppløst og for å fullføre konsertkontrakter som var inngått. Etter en stund fant han de resterende bandmedlemmer. Bandet kalte seg først, The New Yardbirds, men endret etter kort tid bandnavnet til Led Zeppelin.

Bandet var et av verdens mest populære på 70 tallet og gruppen fikk sitt gjennombrudd i 1969 med debutalbumet Led Zeppelin

En av gjennombruddslåtene fra albumet Led Zeppelin:

DAZED AND CONFUSED

Led Zeppelin har solgt over 300 millioner album verden over. Dette gjør bandet til det tredje mestselgende i historien.

Led Zeppelin besto av fire musikere:

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk pgså Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

ROBERT PLANT (vokal og munnspill)

Født 20 august 1948

 

Robert Plant

vokse oppi en relativt velstående familie i Kidderminister, England.

Han trosset sin far som ikke ønsket at sønnen skulle bli musikker. Plant var ganske ukjent for de fleste da Page spurte han om å bli vokalist i hans nye band. Plant aksepterte tilbudet og anbefalte Bonham som trommeslager i det nye bandet.

Plant var en av hovedfrontfigurene i Led Zeppelin og regnes av mange som en av rockehistoriens dyktigste vokalister. I sine glansdager hadde Plant en unik karakterisk stemme – lys, kraftig og energisk. Plant var også showmann på scenen. Plant har også fått en stjerne på Hollywood Walk Of Fame.

JOHN BONHAM (Trommer)

Født 31 mai 1948 (døde 25 september 1980)

John Bonham blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sitt første trommesett som 10 åring, og spilte i en rekke lokale band, deriblant gruppa «Band Of Joy», hvor Robert Plant var vokalist. Da Bonham ble forespurt å bli trommeslager i det nye bandet som senere fikk navnet Led Zeppelin, måtte Plant bruke lang tid på å overtale han da han var veldig lite lysten til å bli heltidsmusiker.

Bonham var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. Det ble hevdet ay Bonham styrtet over 30 glass vodka på svært kort tid om kvelden 24 september 1980. Han ble funnet død i sengen sin neste morgen.

JIMMY PAGE (Gitar)

Født 9 januar 1944

Jimmy Page regnes av mange som en av verdens beste gitarister.

Page begynte å spill gitar som 12 åring. På 1960 tallet var han London-områdets mest etterspurte studiomusikere. Hans gitarspill kan høres på plater med blant annet The Kinks, The Who, Tom Jones og Herman`s Hermits. Etterhvert gikk imidlertid Page lei av å bare spille andres musikk og takketja da han i 1966 fikk tilbud om å bli medlem av The Yardbirds der han staret som bassist ettersom gruppa allerede hadde en svært dyktig gitarist i Jeff Beck. Page skal ha en stor del av æren for Led Zeppelins suksess. I tillegg til at han var gruppens grunnlegger, var han også en markant skikkelse på bandets konserter med sine harde og til dels psykedeliske gitarriff og soloer. Mange hevder at Page og Zeppelin var grunnlegger av heavy metal. Men Zeppelin av mer enn bare et metal-band. De hadde sitt utspring i den britiske bluesrocken, og utviklet seg i flere retninger og hadde blant annet elementer av britisk og irsk folkemusikk og psykedelia i sitt lydbilde.

JOHN PAUL JONES (Bass/orgel/piano/madolin)

Født 3 januar 1946

John Paul Jones`s foreldre var veldig musikalske. Hans far var pianist og arrangør for storband, mens hans mor var sanger og danser. Jones begynte å spille piano allerede som liten gutt og ble etterhvert organist i sin lokale kirke. Det var når han begynte på Collega at han begynte å spille bass. Jones var vsært gacinert av bassspilling generelt og begynte etterhvert å spille i bandene «The Deltas» og jazzrock-bandet «Jett Blacks».

I 1962 ble Jones med i Jet Harris og Tony Meehans Band som bassist i to år. Det var etter dette at han, etter anbefaling av Tony Meehan, begynte studiomusker og etterhvert ble kjent med Jimmy Page. Som studiomusiker ble han svært ettertraktet og har spilt sammen med artister som The Rolling Stones, The Supremes, Jeff Beck og The Yardsbirds. Jones var den «rolige» musiker både på og utenfor scenen. Han var medisky og tok ofte inn på annet hotell enn resten av bandet.

Led Zeppelin`s andre album, Led Zeppelin II ble utgitt 22 oktober 1969 og solgte til gull i USA på tre uker.

 

På dette albumet finner vi en av bandets største låter

WHOLE LOTTA LOVE:

Led Zeppelins tredje album, LED ZEPPELIN III ble utgitt 5 oktober 1970

Her finner vi fantastiske låter som bl.a. :

  

STEM FREM BESTE LED ZEPPELIN ALBUM

TRYKK HER >>


Gi DIN support til Led Zeppelin!

TRYKK PÅ TOMMEL NEDERST TIL HØYRE!


Continue Reading
Click to comment

0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *